Okunma Sayısı: 10679
CANLI YORUMLAR

ANNE OLMAK İSTİYORSUNUZ

Ama serde doğum korkusu var

Bebeğini karnında taşımak, kucağına almak ve bir ömür ona sadece sevgi vermek güzel ama bir de şu doğum işi olmasa! Doğum yapma korkusu olarak tanımlanan tokofobi, düşünüldüğünden daha yaygın ve etkili.

Tokofobi konusunda bugüne dek ilk kez yapılan bir araştırma, en az 6 kadından birinin doğum yapmaktan aşırı korktuğu için hamile kalmaktan vazgeçtiğini veya düşük yaptığını ortaya koydu. Hamilelik döneminde son aylar yaklaştıkça, birçok anne adayı çeşitli nedenlerle doğum korkusu yaşıyor.

Aile Terapisti Serap Melek Çavuş Kılıç, “Tokofobi” olarak adlandırılan doğum korkusunu ve bu korkuyla başa çıkma yollarını anlattı. Son yıllarda, psikiyatristler arasında en çok tartışılan konulardan birisi, kadının doğum şeklini seçip seçemeyeceğidir. Çoğunluğun iddiası, kadınların isteğe bağlı sezaryen doğuma alınması yerine, vajinal doğum (normal doğum) korkusunun üstesinden gelebilmeleri için psikolojik destek almaları gerektiği yönünde.

İsveç ve Finlandiya’da yapılan araştırmalar, katılımcı anne adaylarının yüzde 50’sinden fazlasının hamilelikleri esnasında, kaygı ve korku tedavisi sonrasında, sezaryenle doğum yapma yerine normal yolla doğum yapma konusunda karar değişikliğine vardıklarını gösteriyor. Tokofobinin, başlı başına tıbbi bir problem olarak tanınması, bu rahatsızlığın şiddetini azaltacağı gibi etkili bir şekilde tedavi edilmesini ve anne adayının daha sağlıklı bir biçimde bebeğini dünyaya getirmesini sağlayacaktır.

Tokofobinin Türleri

  • Primer Tokofobi: Daha önce gebelik tecrübesi yaşamamış olan anne adaylarının hissettikleri kaygıları içerir. Bu korku genellikle ergenlik döneminde kendini gösterir. Cinsel ilişki kurmaya yönelik sıkıntı yaşamamakla birlikte, gebe kalmaya karşı yoğun bir korku hissederler. İsteyerek hamile kaldıkları halde, doğum korkusu sebebiyle gebeliklerini kürtaj yoluyla sonlandırmayı tercih ettikleri görülmüştür.
  • Sekonder Tokofobi: Bu tür de, travmatik bazı yaşanmışlıklar sonrası oluşur. Kontrolsüz düşük, ölü doğum, daha önce yaşanmış aşırı acılı doğum ya da kürtaj, sekonder tokofobinin temel nedenlerindendir.
  • Hamilelik Dönemi Depresyonuna Eşlik Eden Tokofobi: Bu türde, anne adayının hamilelik öncesinde herhangi bir korku ya da kaygı durumu olmaksızın, hamilelik sürecinde yaşamış olduğu depresif duygu durumuna bağlı olarak ortaya çıkan bir tokofobiden bahsedilebilir.

Tokofobi ile Başa Çıkmanın Yolları

  • Öncelikli olarak bu konu ile ilgili psikolojik yardım almanız ve doktorunuzu da yaşamış olduğunuz sıkıntınızla ilgili olarak bilgilendirmeniz sizin için en doğrusu olacaktır.
  • Doğum kavramı konusunda verilen eğitim, korkuları ortadan kaldırmanın iyi bir yoludur. Ancak bu psikolojik destek bir uzmandan alınmalıdır çünkü annenin doğum süreci ile ilgili kontrolsüz bir bilgi yüklemesi yapması halinde yaşanılan korkunun daha da artması muhtemeldir.
  • Anne adayına gayet normal bir hamilelik süreci yaşadığını ve doğumun kendisi için herhangi bir fiziksel sorun teşkil etmeyeceğini kanıtlayacak görsel materyallerden (örneğin; doğum öncesi ultrason görüntülerinin paylaşımı, bebek için yapılan hazırlıkların
  • Bebek odası, kıyafetler, bebek şekerleri gibi- anne tarafından üstlenilmesi, bebeğe koyulacak isme annenin karar vermesi, bebekli yaşama dair ileriye dönük olumlu yaşantıların planlanması gibi) yararlanabilirsiniz.
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ELLERİNİZE ÇOK YÜKLENMEYİN
KİREÇLENME, SEN BİRAZ DUR!
EMZİRİYORUM, HAMİLE KALMAM
GEBELİKTE DOĞUM KONTROLÜ
PİL YUTAN ÇOCUKLAR
SAYILARI ARTIYOR
GÜNAYDIN ÖPÜCÜĞÜ; KAHVALTI
BENAL BÜYÜKGEBİZ ANLATIYOR
GECE LAMBASI YAKMAMALIYIZ
ÇOCUK ODASI KARANLIK OLMALI
İKİZLERE UYKU TERBİYESİ
VARDIR BUNUN DA BİR YOLU...
HAMİLELİKTE 36. HAFTA
BEBEĞİNİZİN YERİ DARALIYOR
MİGRENE BESLENME ÇÖZÜMÜ
NE YEMELİ, NE YEMEMELİ?
GÜNEŞTEN KORUNMA REHBERİ
BEBEĞİNİZ VE KENDİNİZ İÇİN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KISIRLIK TEDAVİSİ
HAMİLELİKTE STRESİ
HAMİLELİKTEKİ TRAVMALAR
AĞRIYA KARŞI
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
2012 YILINA DAMGA VURAN
BAZILARI KASLI SEVER
ÜNLÜLERİN KOMİK ANLARI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :