Okunma Sayısı: 9541
CANLI YORUMLAR

BALIKLI PEDİKÜRDE RİSK!

HIV ve Hepatit C tehlikesi

İngiliz sağlık dairesi ‘Health Protection Agency' (HPA) hazırladığı hijyen ve risk raporunda, kemirici balıklarla yapılan pedikür bakımının tehlikelerine dikkat çekti. Cilt üzerindeki hasta ve kuru deriyi kemiren balıkların, bir takım mikropları farklı kişilere geçirebileceği belirtilerek, HIV ve Hepatit C’ye yol açabileceği uyarısı yapıldı..

SEDEF TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR
Kemirici balıkların kullanılması, özellikle sedef hastalığının tedavisinde tercih edilen bir yöntem. Bu yöntem için özellikle kangal balığı kullanılıyor. Balık, hasta ya da kuru deri parçalarını kemirdiği sırada bir salgı bırakıyor ve yara iyileşiyor. Bu iyileştirici özelliği nedeniyle ‘Doktor balığı’ olarak da adlandırılıyor. Balıklı tedavi Türkiye’de de uygulanıyor. Deri hastalığına yakalanan pek çok kişi, balıklı kaplıcalarda şifa arıyor.

ALMANYA'DA BALIKLI TEDAVİ TARTIŞMASI
Ancak bu yöntem farklı amaçlar için de kullanılıyor. Almanya’daki güzellik salonları da pedikür yapımında kangal balıklarını kullanmaya başladı. Ne var ki Almanya'da tedavi ve pedikür amaçlı kullanılan balıkların birçoğunun kangal balığı olmadığı bildirildi. Zira kangal balığı normal tatlı suda hayatta kalamıyor. Dolayısıyla tedavide farklı kemirici balıklar kullanılıyor.

Deri parçacıklarını yiyen balıkların, kuaför salonlarında pedikür için kullanılması yaygınlaşan bir yöntem halini aldı. Müşteriler, yüzden fazla balığın bulunduğu sıcak suyun içine el, bacak ya da kollarını koyuyor. Böylece deri yumuşayarak pürüzsüz hale geliyor.

KANGAL DEĞİL ÇOPRA KULLANILIYOR
Ancak balıklı pedikür Almanya’da tartışma yarattı. Alman Federal Nörodermatit Hastaları Birliği, kangal balıklarının yaşamak için kükürtlü suya ihtiyacı olduğunu ve tatlı suda yaşayamadığını belirtiyor. Bu nedenle sağlık uzmanları Almanya'da tedavi ve bakımda kangal balığı yerine çoğunlukla Nil nehrinden getirilen çopra balığının kullanıldığı yönünde uyarıyor. Çopra balığı deriyi kemiğe ulaşacak kadar kemirebiliyor ve kanı emiyor.

Balık daha sonra başkasına da aynı işlemi yapacağı için teorik olarak HIV ve Hepatit C’yi bulaştırabileceğinden yola çıkılıyor. Mainz Üniversitesi Deri Hastalıkları Kliniği ile Alman Federal Nörodermatit Hastaları Birliği Derneği’nin araştırmaları balığın ısırması yoluyla HIV ve Hepatit C’nin bulaşabileceğini doğruluyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIF OLANLAR YAPTIRMASIN
İngiliz Sağlık Dairesi HPA, özellikle şeker hastaları ile bağışıklık sistemi zayıf olanların balıklı pedikürü tercih etmemelerini söyledi. Sağlık uzmanları kolunda ya da bacağında açık yarası olan veya ağda yaptıran kişilerin de bu uygulamadan kaçınmalarını önerdi. Balıkların bulunduğu suyun sıkça değiştirilmesi gerektiği konusunda uyaran uzmanlar, gerekli hijyen koşulları sağlandığında HIV ve Hepatit C'nin bulaşma riskinin çok düşük olduğunu da belirtti.

 

DW Türkçe

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
DÜNYANIN TÜM MEKÂNLARI...
KADINA ŞİDDETİ ÖNLEME
İSTANBUL KİTAP FUARI
ÜCRETSİZ BİLETİN MİADI
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
O KADAR DA SEKSİ DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :