Okunma Sayısı: 10702
CANLI YORUMLAR

BAŞINA DARBE Mİ ALDI?

Ne yapmanız gerekiyor?

Çocuğunuz daha yeni yeni hareketlenmeye başladıysa ve bu süreçte sık sık düşüp başını bir yerlere çarpıyorsa bu haberi okumanızda fayda var.

Özellikle çocukluk çağında kafaya alınan darbelerle ilgili bilinmesi gerekenleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Ay anlattı...

Kafaya alınan darbelerde yapılması gereken ilk müdahale nedir?

Çocukluk çağında geçirilen kafa travması acil servislerde sık karşılaştığımız bir durum ve birçoğu ciddi sağlık problemi oluşturmaz. Yine de anne baba olarak evde bu sorumluluğu üzerinize almamalı ve en kısa zamanda çocuğunuzu bir sağlık merkezine götürüp muayene ettirmelisiniz. Sağlık merkezine ulaşmadan önce evde yapabileceğiniz basit ama önemli şeyleri şöyle sıralayabiliriz: Öncelikle travma sonrası çocuğunuz bilincini kaybetmişse havayolunun açık olduğundan emin olmalısınız. Travma sonrası ciltte kanamaya neden olan bir kesi mevcut ise steril bir gazla, eğer o yoksa temiz bir bezle yara-kesi üzerine tampone ederek kanamayı durdurabilirsiniz.

Kafaya alınan darbelerde ne gibi tetkikler yapılır?

Kafa travması sonrası travmanın nasıl gerçekleştiğini detaylı olarak sorgulayarak hastayı muayene ederiz. Muayene sonrası Direkt Kafa Grafileri (Röntgen), Bilgisayarlı Tomografi veyaMR isteyebiliriz. Muayene sonucunda herhangi bir problem görmediğimizde; hastadan bazen hiçbir tetkik istemeyebilir ve hasta yakınlarını travma konusunda bilgilendirerek evine göndeririz.

Çocuğun darbeden etkilendiğini nasıl anlarsınız?

Kafa travması sonrası çocukta bilinç düzeyinde bozulma veya koma, geçici bilinç kaybı, davranış değişiklikleri, bulantı ve/veya tekrar eden kusmalar olayı ciddiye almanıza yönelik belirtilerdir.

Çocukları travmalardan korumak için alınabilecek önlemler nelerdir?

Çocuğunuz henüz tutunarak ayağa kalkamıyorsa, yattığı karyolanın her iki yanında bariyer olması onun yataktan düşmesini engeller. Çocuğunuz tutunarak ayağa kalkabiliyorsa bariyer tek başına yeterli olmaz. Karyolanın çok fazla yüksek olmaması ve etrafına minder gibi yumuşak malzemelerin konulması bariyeri aşıp düşmesi halinde ciddi bir koruma sağlar. Emekleme ve yeni yürüme döneminde olan çocuğunuzu uzun süre yalnız bırakmayın. 

2. kat ve üstü dairelerde oturuyorsanız ve çocuğunuz yürüme çağında ise pencerelerinizi çocuğunuzun açamayacağı şekilde dizayn ettirin. Televizyon, dolap gibi çocuğunuzun asılıp üzerine düşürebileceği eşyaları sabitleyin. Çocuklarınızın tek başına balkon ve merdiven boşluğu gibi yerlerde bulunmalarını engelleyin.

Kafaya alınan darbeler çocuklarda ne gibi sorunlara yol açabilir?

Kafa travması sonrası: Saçlı deri kesileri veya yumuşak doku yaralanmaları, kafatasında kırıklar, beyin zarı ile kemik arasında (Epidural) kanamalar, beyin zarı ile beyin dokusu arasında (Subdural) kanamalar, beyin dokusu içinde (İntraserebral) kanamalar en sık karşılaşılan sorunlardır.

Travma sonrası yapılan tetkiklerde ışın (radyasyon) alma riski var mı?

Direkt kafa grafileri ve bilgisayarlı tomografide hasta radyoaktif ışına maruz kalır. MR’da böyle bir durum söz konusu değildir. Pek çok anne baba bu nedenle travma sonrası çocuğuna tomografi çektirmek istemez. Oysa tomografi, travma sonrası çok kıymetli bilgiler veren, hayat kurtaran bir tetkiktir. Daha çabuk sonuç vermesi, kırıkları daha iyi göstermesi, MR’a kıyasla çocuklara daha kolay ve daha hızlı uygulanabilir olması tomografinin avantajlarıdır. Çekim sırasında kafa dışındaki vücut bölümleri kurşun bir örtü ile örtülür ve vücudun diğer kısımları ışına maruz kalmaz. Bir tomografi sonrası alınan ışın miktarı yıllık alınması gereken maksimum dozun çok altındadır. Burada unutulmaması gereken; doğru zamanda çekilen bir tomografinin hayat kurtarıcı olduğudur.

 

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
TUZ YAŞAMSAL RİSK TAŞIYOR
TÜRK BÖBREK VAKFI UYARIYOR
MÜDAHALELİ DOĞUM
HANGİ YOLLARLA GERÇEKLEŞİR?
ORGAZMIN BİLİNMEYENLERİ
KİM KAÇ DAKİKADA, NE ZAMAN?
YAZIN AYRAN TÜKETİN
TAYLAN KÜMELİ'DEN ÖNERİLER
BUNU DUYMAK İÇİN YAŞAMAYIN
KADIN HASTALIKLARINI AŞ'IN
GENİTAL KANSER RİSKİ!
NE DOĞRU, NE YANLIŞ?
DOĞUM KONTROL HAPLARI
DİŞ GICIRDATMA TEHLİKELİDİR
SEBEBİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 

KATEGORİNİN HABERLERİ
DİŞ ÇÜRÜK YAŞI 2
ÖZEL İHTİYAÇLARI OLAN...
ÇOCUKLARDA ŞAŞILIK
GELİŞİMİNİ TAKİP EDİN
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
BAZILARI KASLI SEVER
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :