Okunma Sayısı: 13230
CANLI YORUMLAR

BEBEĞİNİZİN ODASI

Gereksiz detaylardan uzak..



Biriciğinizin, bebeğinizin odasında kullanılacak mobilya ve tekstil ürünlerinin olabildiğince doğal ya da doğala yakın olması, gereksiz detaylardan uzak; sakin, huzurlu çizgiler taşımasına özen gösterilmesi gerekir.

Bebek odasının konumu, odanın dekorasyonunu etkileyecek temel faktör. Eğer seçim şansı varsa odanın kuzey ve güney yönlerinde konumlanmasını pek tavsiye etmiyoruz. Çünkü, kuzey cephesi yatak odaları için uygun olmayan soğuk ve nemli havaya karşı açıktır. Güney cephesi ise yaz aylarında çok sıcak oluyor.

Bebek odası, mümkünse doğal gün ışığı ve havalandırma şartlarını sağlamalıdır. Ancak güneşin ve soğuğun etkileri düşünülerek yatak-pencere ilişkisi kurulmalı, bu sağlanamıyorsa bebeği rahatsız edici gün ışığı tül perdelerle, rüzgar, soğuk ve gürültü etkisi ise ısı-ses yalıtımlı stor sistemleriyle önlenmesi yoluna gidilmelidir.

Bebek odasındaki optimum sıcaklık 20-22 derecedir. Solunum yollarının sağlıklı bir şekilde gelişmesi için odadaki sıcaklık/nem dengesini de göz ardı etmemek gerekir. Bunun için ısı kaynaklarının üzerine su kapları koymak yeterli olacaktır.
 
Odanın rengi

Bebek odasının tavan ve duvarlarında kullanılacak boyanın da su bazlı olması sağlıklıdır. Böylece duvarların nefes alması sağlanır. Odaya canlılık katmak için kullanılan bordürler de yıpranmaması açısından, yere değil tavana yakın olarak düzenlenmelidir. Renk olarak pastel tonların sakinleştirici etkileri olduğu bilinmektedir. Kırmızı gibi koyu ve iddialı renkler hem odayı olduğundan küçük gösterecekler, hem de bebeğin sakin bir uykuya dalmasını zorlaştıracaklardır.
 
Aydınlatma

Mümkün olduğunca doğal ışık kaynağı yoluyla sağlanmalıdır. Diğer zamanlarda, bebeğin gözünü rahatsız etmeyen ve vereceği ışık seviyesi ayarlanabilir ışık kaynakları tercih edilmelidir. Bebek odasında abajur tipi lambaların devrilme gibi riskleri taşıması açısından, tavandan aydınlatma daha güvenli olacaktır.

Zemin

Zeminde kullanılacak malzemede de yine doğallık koşulunun geçerli kılınması en sağlıklı çözümdür. Doğal ve sıcak bir malzeme olan masif ahşap mümkünse ilk tercih olmalıdır. Halı, toz ve mikroorganizma biriktirebileceğinden, temizliği zor olacağından bebekte alerjik hastalıklara sebep olabilmektedir.

Odada bulunması gereken donanımlar, çıkarılan istek ve ihtiyaç listesine göre belirlenir. Mobilyaların çeşitliliği ve ebatları ise odanın büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Öncelikle kullanım alanı en verimli olacak şekilde yerleştirilmelidirler. Genellikle yatak, gözlem kolaylığı sağlaması açısından odaya hakim bir yerde konumlandırılır.

Diğer mobilyalar da yatağa göre uygun olarak yerleşebilirler. Bunlar genellikle istek ve gereksinmelere bağlı olarak boyutlanacak bir elbise dolabı, şifonyer, bakım masası, oyun sandığından meydana gelmekle birlikte, odada yaratılacak atmosfere ve alanın genişliğine göre bunlara raflar, isim panoları, askılar ve anne için bir koltuk da eklenebilir. Önemli olan malzemelerin kalitesidir.

Ucuz mobilya malzemeleri ve cilaları sağlığa zararlı olacağı gibi, mobilyaların ekonomik ömrünü dolayısıyla performanslarını da azaltacaktır. Eğer mobilya malzemesi olarak ağaç uygulanamıyorsa, markalı ve sertifikalı, sağlığa uygun, kanserojen madde (kurşun) içermeyen ve kokusuz boyalar tercih edilmelidir. 0-3 yaş grubu bebek odalarındaki mobilyaların tasarımında dikkat edilmesi gereken bir husus da alınacak güvenlik önlemleridir. Bu önlemler mobilyaların detaylarında yapılacak ufak rötuşlardır. Örneğin, mobilyalarda sivri köşelerden ve sivri köşeli aksesuarlardan kaçınılmalıdır. Çekmecelerde kullanılacak ray sistemlerinin kendiliğinden yavaşlayarak kapanmasını sağlayan özellikteki fren mekanizmalarından oluşmasına dikkat edilmelidir.

Mobilya seçimi

Karyolanın derinliği, bebek oturana ve tutunarak ayağa kalkana kadar, daha sonra yataktan düşmesini önlemek üzere ayarlanabilir olmalı, parmaklıkları dikey ve parmaklıklar arası mesafe bebeğin kolu veya bacağı sıkışmayacak kadar sıklıkta olmalıdır. Bazı bebek karyolalarının alt kısmında çekmeceler bulunmaktadır. Altlarında çekmece olan karyolalarda ileride yatağın aşağıya indirilerek korkuluk yüksekliğinin artırılması mümkün olmamaktadır. Ancak oda alanınız yetersiz ise ya da fazla çekmeceye ihtiyacınız varsa, bebek karyolasının altını çekmece olarak kullanmak durumunda kalabilirsiniz.
 
Bu bağlamda karyolanın alt kısmı boyunca uzun tek bir çekmecenin esneme yapabileceği düşünülerek, iki ya da üç adet çekmece tercih edilmelidir. Bir de büyüyen karyola dediğimiz, ayak ucuna monte edilmiş komodinlerin kaldırılmasıyla genç odasına dönüşebilen karyola modelleri vardır. İlk bakışta ekonomik bir kullanım olanağı sağladığı düşünülse de, kapladığı yerin büyük olması, ayak ucundaki komodinlere bebeğinizin parmaklarını sıkıştırması ve üzerine tırmanma riskine açık olması gibi özellikleri tehlike yaratmaktadır.

Eğer büyüyen karyolada karar kıldıysanız, içine koyacağınız yatağın da ilerisi düşünülerek büyük alınmasında ekonomik yönden yarar vardır. Ancak büyük yatak koyulduğunda da sık sık çıkarıp havalandırmak, lastikli çarşaf kullanmak mümkün olmayacaktır. Karyola ve yatak bebek tarafından en çok kullanılan, dolayısıyla en çok yıpranacak eşyalardır, bu bağlamda genç odası olarak kullanılacağı zaman öncelikle bir tadilat işleminden geçirilmesi gerekeceği unutulmamalıdır. Bazen bu modüllerin değiştirilmesinin tadilatlarından daha avantajlı ve ekonomik olacağı da olasıdır. Yatak seçiminde, mümkünse anti bakteriyel ve doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar tercih edilmelidir.

Bakım masası ya da alt açma ünitesinin yeri ise genellikle şifonyerin üstü olarak düzenlenmektedir. Karyola ve şifonyerden başka bebek odasındaki önemli bir ünite de elbise dolabıdır. Elbise dolabı da yine yukarıda bahsedilen kaliteli malzeme özelliklerine sahip ve kullanıcı gereksinmelerine uygun olarak tasarlanmalıdır. Kapak ve çekmecelerinin diğer modüllerde de geçerli olduğu gibi rahat açılıp kapanan, hafif yapıda olmalarına, kulplarında bebeğe zarar verecek sivri köşeler olmamasına dikkat edilmelidir. Mobilyalarda fazla girinti çıkıntı, fazla toz birikmesine yol açacağından mümkün olduğunca düz, sade hatlar tercih edilmelidir.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KÜÇÜK PRENS VE PRENSESLERE
HASTANE ÇIKIŞ SETİ
BEBEK ODASI NASIL OLMALI?
BEBEK BANYOSU
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
DOĞRU SAÇ DOĞRU MAKYAJLA
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :