Okunma Sayısı: 12851
CANLI YORUMLAR

ÇOCUKLAR TOPLUM İÇİNDE

Neden yaramazlık yapar?

 

Çocukları harekete geçiren birçok şey vardır, ama çoğu davranışlarının kökeninde heyecan, kaygı, normal kuralların artık geçerli olmadığı düşüncesi yatar. Evin bildik ortamından ayrıldığınızda, normal yapı ortadan kaybolur. Belirli sınırlar, bildik bir rutin olmazsa, çocuklar yeni sınırların nereye uzandığını görmek için sizi sınamaya kalkacaklardır. Buna hazırlıklı olmalısınız.

Önceden Planlayın

  • Çocuğunuza nereye, neden gideceğinizi, ne zaman geri döneceğinizi söyleyin.
  • Ona nasıl davranmasını beklediğinizi anlatıp normal kuralların geçerli olduğunu açıklayın.
  • Uslu davranmasını teşvik etmek için bir ödül tablosu ya da teşvik edici başka bir şey kullanmak gerekir mi gerekmez mi karar verin. Mesela, “Uslu durursan eve döndüğümüzde seninle bilgisayarda yarım saat oynarım” diyebilirsiniz.
  • Temel kuralları unutmayın: İyi davranışları ödüllendirin. Körü davranışlarını görmezden gelin. Tutarlı olun.
  • Bir süreliğine evden uzak olacaksınız yanınıza onu rahatlatacak ya da dikkatini dağıtacak bir oyuncak ya da kitap alın.

Alışverişe Çıktığınızda

Yetişkinler için çekici olan mağazaların çocuklar için pek de çekici olmadığı bilinen bir gerçek. Hayat böyle. İşte çocuğunuzun size köstek değil destek olmasını sağlayacak birkaç ipucu:

  • Dışarıda bir yere mi yoksa ev gezmesine mi gideceğinize bağlı olarak gezmesine mi gideceğinize bağlı olarak yanınıza en sevdiği oyuncağı ya da oyunu, biraz kağıt ve kalem alın.
  • Yiyecek ya da giyim kuşam alışverişi yapacaksanız çocuklar da size katılsın, alışverişi ilgin bir deneyime çevirin. Örneğin, onunla yarışın, dikkat dağıtma yöntemlerini kullanın, gülüp eğlenmeyi teşvik edin.
  • Mümkünse dışarıda ne kadar kalacağınızı planlayıp o plana sadık kalın. Eve gitme vaktinin yaklaştığını hatırlatmanız ikiniz için de her şeyi kolaylaştıracaktır. (“Bu alışverişten sonra bir alışveriş daha yapacağız, sonra parka gidebiliriz.”)
  • Uyarılar ve teşvikler kullanın. Şöyle deyin: “Sana bir kere tatlılıkla bir kere de sert bir biçimde söyleyeceğim, ama susmazsan eve dönerken istediğin oyuncakçıya girmeyeceğiz.” “Üçe kadar sayacağım: 1…2…3…” “Susmadığın için oyuncakçıya gitmiyoruz.”
  • Özür dileyip ısrar ederse, sert tavrınızı bozmayın, ama kendini kanıtlaması için onu teşvik edin, örneğin 15 dakika uslu durursa, durumu gözden geçireceğinizi söyleyin.
  • Mızıldanması öfke nöbetine dönerse, mola yöntemini kullanın.

Temel kuralları unutmayın, iyi davranışları ödüllendirin. Kötü davranışları görmezden gelin. Programa sadık kalın.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KONUŞMASI SEVİMLİ GEL...
ÇOCUĞUNUZ UYKUSUZ KALIRSA
SİZİ SEVDİĞİNİ GÖSTEREN
ÇOCUKLARDA SORUMLULUK
23 NİSAN
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :