Okunma Sayısı: 6800
CANLI YORUMLAR

ÇOCUKTA ÖKSÜRÜK NÖBETİ

Neyin habercisi?

Çocuğun gece havlama sesine benzer bir öksürükle uyanıyor ve nefes almada sıkıntı yaşıyorsa bu durum krup rahatsızlığına işaret edebilir.

Kış aylarında salgın halinde görülen öksürük nöbetleriyle seyreden krup sendromu ile başa çıkabilmek için bazı önlemler almak yeterli.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Tamtekin, krup sendromunun halk arasında “yalancı kuşpalazı” olarak adlandırıldığını söyledi.

Krup; virüs, bakteri veya alerjik sebeplerle ortaya çıkan, özellikle gırtlak ve ses tellerinin kızarıp şişmesiyle, nefes almayı güçleştirerek yoğun öksürüğe neden olan bir solunum yolları hastalığı. Hastalığın sonbahar sonu, kış ve bahar aylarında görüldüğünü belirten Dr. Tamtekin, “Bu dönemlerde salgın şeklinde görülmekte ve solunum sıkıntısı nedeniyle anne babaları korkutmaktadır. Genelde yaşları 6 ay ile 5 -6 yaş arasında değişen çocuklarda görülmektedir. Erkekler bu hastalıktan kızlara göre daha fazla etkilenir” dedi.

BU BELİRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR 
Krup hastalığında öksürük, tiz ve hırıltılı bir ses vardır ve çocukların durumu genellikle geceleri kötüleşir. Dr. Tamtekin’in verdiği bilgiye göre, hırıltılı soluma, hava yollarının daralması anlamına gelebilir. Krup kötüleşirken hırıltı azalabilir. Krup genellikle bulaşıcı bir enfeksiyona bağlıdır. Virüs genellikle hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya çıkan damlacıklarla, ya da direkt temasla bulaşır. Soğuk algınlığı yapan birçok virüs krupa neden olmaktadır.

ÇOCUK HASTA UYANABİLİR 
Krup semptomları hafif, orta veya ağır semptomlar olabilir. Genellikle çocuk yatağa giderken herhangi bir sıkıntısı yoktur. Gece yarısı ani başlayan solunum sıkıntısı, havlar tarzda kaba bir öksürük ile uykudan uyanır. Ses tellerinde şişme meydana gelmiştir. Öncesinde burun akıntısı hafif ateş, boğaz ağrısı ve huzursuzluk olabilir. Soluk alma sırasında tipik bir ses duyulur, sesi boğuk, kabalaşmıştır. Enfeksiyon daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu tarzında başlar, daha sonra nefes borusu ve bronşlara ilerleyebilir. Hafif vakalarda gündüz iyi olan çocukta, solunum sıkıntısı 5-6 gece boyunca görülebilir, sonra giderek azalır. Krup vakalarının %5-10’u hastanede yatarak tedaviye gereksinim duyar.

Krup tanısı genellikle hastalık öyküsü ve muayeneyle konulur. Kan testleri ve radyolojik tetkikler çoğu zaman gerekli değildir. Ancak bir çocuk sık sık krup geçiriyorsa, alerji veya reflüden kaynaklanan problemler yönünden araştırılması gerekebilir.

BU UYGULAMALAR ÇOCUĞU RAHATLATABİLİR 
Aşı uygulamasının krupu önleyebildiğini vurgulayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Tamtekin, krup viral bir enfeksiyon olduğu için etkene yönelik tedavinin olmadığını belirtti ve şunları aktardı: “Ancak bazı uygulamalarla hasta çocuk rahatlatılabilir. Bunlar arasında öncelikli olan nemli hava, buhar verilmesidir. Serin gecelerde pencere açılıp çocuğun dışarının havasını solumasını sağlamak da rahatlatıcı olacaktır. Ateş varsa, ateş düşürücüler verilir. Dik pozisyonda otururken daha rahat nefes alacaktır. Çocuk ağlayıp heyecanlanınca solunum sıkıntısı artacağı için, öncelikle aile sakin olmalı, çocuğun da sakinleşmesine yardımcı olunmalıdır. Bol sıvı verilmesi uygun olacaktır. Bu önlemlere rağmen rahatlamayan çocuklarda havayolundaki ödemi çözecek ilaçlar kullanılabilir. Bu durumda mutlaka hastaneye başvurmak gerekir.”

 

Kaynak: ntvmsnbc

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BİLİNÇALTI TEMİZLİĞİ
TEMİZ BİR SAYFA AÇIN
10 AİLEYE TÜP BEBEK UMUDU
'TÜP BEBEK PROJESİ'
1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ
TİYATROLAR ÖZELLEŞECEK
BAŞBAKANDAN SERT KONUŞMA
66 AYLIK DAYAK
SOSYAL Mİ POLİTİK Mİ?
EROL GÜNAYDIN'I KAYBETTİK
BİR YILDIZ DAHA KAYDI...
LİSELİLERE DUMANSIZ AİLELER
EĞİTİMİN ARDINDAN EYLEM
NİHAYET ALTIN MADALYA
SERVET TAZEGÜL'DEN...
ÖLÜMÜNÜN 74.YILINDA
ATATÜRK'Ü ANIYORUZ...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HALA ALTINI ISLATIYORSA
ÇOCUKLARDA PKU HASTALIĞI
BADEMCİKLER KÜÇÜLTÜLÜR MÜ?
ÇOCUĞUNUZUN RUHUNU KORUYUN
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :