Okunma Sayısı: 11171
CANLI YORUMLAR

DİŞİNİZİ SIKMAYIN

Zira Bruksizm olabilirsiniz

Günlük hayatımızda darlık ve sıkıntıyla karşılaşan biri için öğüt olarak verilen ‘’Sık dişini biraz’’ sözü, yönetici hastalığı olarak da bilinen bruksizme neden oluyor. Stresli hayat tarzı, diş sıkmanın (Bruksizm) en önemli nedeni olmakla birlikte, bu durumu hızlandırıcı bir faktör olarak da biliniyor.

Diş sıkma hastalığı bruksizm, hastanın uyku sırasında dişlerini sıkma, gıcırdatma ve çeneyi kenetlemesi olarak kendini gösteriyor. Vücudumuzda, stresin oluşturduğu etkileri görebileceğimiz ilk yer ağız ve diş bölgesidir. Ayrıca aşırı titiz, hassas, sinirli bir yapıya sahip olmak da hastalığın oluşmasında etken rol oynuyor. Genellikle uykuda görülen bruksizm; diş kayıplarına, diş eti hastalıklarına neden olurken, baş ve yüz ağrılarını da tetikleyerek ciddi boyun ve sırt ağrılarını da beraberinde getiriyor.

Dentaluna’dan Dt. Murat Zongun yaptığı açıklamada: ‘Zamanımızın en kötü stres hastalığı bruksizm, insanlar tarafından pek önemsenmemekte ama dişlerinin tamamını kaybettikten sonra tedavi için bize başvurmaktalar.’’ Dedi.

Eğer bruksizm tedavi edilmez ise; ağızdaki diş, dolgu veya porselenlerde kırıklara neden oluyor. Dişleri çene kemiğinde tutmaya yardımcı olan diş destek dokularının zedelenmesine neden olarak, dişlerin kaybedilmesiyle de sonuçlanabiliyor. Ayrıca çene ekleminde zedelenmeye, yeme zorluklarına ve ağız açamamaya kadar sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Boyun ve omuzda ağrılara, böylece kas rahatsızlıklarıyla kendini göstererek çabuk yorulmaya da neden olabiliyor.

Dt. Murat ZOGUN tedavi sürecini şöyle anlatıyor; ‘’Bruksizm yani diş sıkma hastalığının tedavisi ilk olarak dişleri korumaya almak için önlem amaçlı uygulanır. Kişiye özel hazırlanan, koruyucu şeffaf gece diş sıkma plakları, uyku sırasında dişlerin birbiriyle direkt temasını keserek aşınmayı engellemekte, böylece çene eklemini rahatlatmakta ve ağrıyı ortadan kaldırmaktadır. Ağızda kapanışı bozan eğri dişler, yanlış kaplama veya dolgu varsa düzeltilir. Aşırı sıkma kuvvetlerini önlemesi için, geceleri dişlerine takmak üzere ‘gece koruyucusu’ yapılır. Çoğu vakada hasta koruyucuyu 6 ay kullandığında, diş sıkma alışkanlığını bırakır. Bunun yanı sıra, çiğneme kaslarına botoks uygulanarak, kasların kasılması engellenir. 6-9 ay sonra bu uygulama tekrarlanabilir. Sıcak uygulaması veya kas gevşeticiler de vakanın durumuna göre önerilebilir.’’ 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ORGANİK ÜRÜNLER SAĞLIKLI MI
NE KADAR GÜVENİLİR
SEZARYEN-OBEZİTE İLİŞKİSİ
ANNE ADAYLARI BUNU BİLMELİ
HAMİLEYKEN KEMOTERAPİ?
SEVİNDİRİCİ GELİŞMELER
AY YÜZEYİNİ ANDIRAN CENNET
GEZMEDEN, GÖRMEDEN GEÇMEYİN
YAZA VÜCUDUNUZ ŞİŞ GİRMEYİN
ÖDEMLERİNİZDEN KURTULUN
DUT MEVSİMİ GELDİ
SAYMAKLA BİTMEYEN FAYDALARI
YILBAŞI
WATSON'S'TA ŞIK VE HESAPLI!
MAKYAJ ÖNCESİ
GERGİN YÜZ MASKESİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
1
tatlıcadı
Cevapla tatlıcadı
05.12.2011 15:40:16
Maalesef bende var geceleri dişlerimi gıcırtatıyorum.Sabahları çene ağrısıyla uyanıyorum.Bunun kalıcı bir çözümü yok mu ağızlık geçici bir tedavimidir yoksa kalıcımı ?
Cevap Yaz
1

KATEGORİNİN HABERLERİ
LOKUM TARİFİ SİL BAŞTAN
AĞIZ KOKUSU
100 KAT DAHA GÜÇLÜ
AKCİĞER KANSERİNDE
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
KISA SAÇ MODELLERİ
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
O KADAR DA SEKSİ DEĞİLLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :