Okunma Sayısı: 22001
CANLI YORUMLAR

HAMİLELİKTE KENDİNİZE BAKIN

Ne yemeli, ne içmeli?

Hamileliğin İkinci Üç Ayında Sıkça Karşılaşılan Şikayetler Neler?

İkinci üç ay, ilk ve son üç aylara göre daha rahat geçer. Eğer hamile  yeterli ve dengeli besin takviyesi almıyor, gerekli ilaçlarını kullanmıyorsa halsizlik şikayetleri olabilir. Bazılarında kas, eklem ve bel ağrıları görülebilir. Bazılarındaysa dönemin sonuna doğru mide yanmaları tarzında yakınmalar yaşanabilir. Çok ender olarak vajinal kanamalar da ortaya çıkabilir. Vajinal kanamaya eşlik eden rahim kasılmaları veya amniyon sıvısının gelmesi durumlarında acilen doktora başvurulmalı.

Ara Sıra Hissedilen Hafif Kasık Sancıları Ne Anlama Gelir?

Bunlar genellikle normal sancılar. Fakat çok şiddetliyse ve vajinal kanamayla ortaya çıkarsa, düşük başlangıcının belirtisi olabilir.

Son Üç Aydaki Kasılmalar Normal Mi?

Evet. Bunlar; 30’uncu haftada başlayan, düzensiz aralıklarla gelen ve anne adayını fazla rahatsız etmeyen kasılmalar. Ağrı kesiciler içildiğinde genellikle geçer, tabii bunlar doktorun önerdiği ilaçlar olmalı. Biz bunlara ‘braxton hicks’ kasılmaları adını veririz.

Hamilelikte Görülen Bel Ağrıları  Tehlikeli Mi?

Bel ağrıları akıntıya neden oluyorsa, kanamayla birlikteyse, sık sık tekrarlayan tarzdaysa ve hamilede ıkınma hissi uyandırıyorsa erken doğum veya doğum belirtisi olabilir. Bunların dışındakiler, kas-iskelet sistemine bağlı ağrılar.

Vajinadan Gelen Akıntılar Bir Soruna  İşaret Eder Mi?

Vajinal akıntılar olabilir. Bunlar; normal, beyaz renkte, şeffaf ve kokusuz akıntılar şeklindedir. Eğer yeşil ya da sarı renkli, kokulu akıntılar varsa, buna kaşıntı eşlik ediyorsa enfeksiyona işaret edebilir. Ayrıca kanlı akıntıların da  araştırılması gerekir.

İlk Üç Ayda Görülen Vajinadan Kan Gelmesinin Sebepleri Neler?

En sık nedeni implantasyon kanaması denilen, bebeğin rahim içindeki yerleşme bölgesinde meydana gelen kanamalar. Bu kanamalar az miktarda ve geçici süreyle olur. Diğer bir nedense düşük tehdidine bağlı kanamalar ki genellikle daha fazla miktarda ve uzun süreli olur. Ayrıca rahim ağzında yara olması ve hatta rahim ağzı kanserleri, hamilelikte vajinal kanamalara neden olabilir.

Hamileler cinsel ilişkide  bulunabilir mi?

İlk üç ve son üç ayda genelde cinsel ilişki önerilmez. Bu dönemler dışında eğer hamilenin kanaması ve benzeri durumları yoksa cinsel ilişki olabilir.

Şeker Yükselmesi Kontrol Edilmeli

Hamilelik şekeri; daha önce şeker hastalığı olmayan anne adaylarında şeker düzeyinin yükselmesine denir. 50 gr. şeker yükleme testi, yükselmeyi tespit etmek amacıyla yapılan bir tarama.

Kansızlık Varsa Demir Takviye Edilmeli 

Hamilelikte kansızlık olmasa bile doğum sırasında yaşanacak kan kaybını dengeleyebilmek için 16’ncı haftada demir preparatları verilmeye başlanmalı. Ciddi kansızlık durumunda ileri incelemeler yapılmalı ve gerekirse verilen ilaçların dozları artırılmalı. Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı beslenen hamilelerde multivitamin takviyesini önermiyor. Bu vitaminler, gereksiz bulunuyor ve kilo alımına yol açıyor.

Hamilelik Zehirlenmesi

Özellikle hamileliğin son üç ayında görülen hipertansiyon, idrarda protein üresinin eşlik ettiği ve genelde vücutta yaygın ödemle karakterize bir durum. Kontrol altına alınmazsa anne ve bebek sağlığını olumsuz etkiler.

İki Kez İdrar  Kültürü Yaptırın

İdrar yolu enfeksiyonları sinsi seyreder. Bu yüzden hamilelerin şikayeti olmasa bile ilk üç  ay ve son üç ay olmak üzere en az iki defa idrar kültürü incelemesi yapılmalı.

İdrar yolu enfeksiyonu tespit edilirse mutlaka uygun antibiyotikla sorun giderilmeli. Yoksa bu  enfeksiyonlar, böbrek iltihabı ve erken doğuma kadar ilerleyen ciddi sorunlara yol açabilir.

Hamileler Nasıl   Giyinmeli?

Üçüncü aydan itibaren kilo artışı olacağı için karın büyümeye başlayacak, ayaklarda, bacaklarda ve kollarda şişmeler görülecek. Bu nedenle anne adaylarını ve bebeklerini sıkmayacak şekilde, rahat, geniş, terletmeyen, pamuklu veya penye giysiler tercih edilmeli. Ayrıca dar ve sentetik çamaşırlar, mantar enfeksiyonu riskini artırır ve dolaşımı zorlaştırır. Yüksek topuklu ayakkabılar yerine rahat, topuksuz ve ortopedik tabanlılar tercih edilmeli.

Nefes Almakta Zorluk Çekmek Normal Mi?

Hamileliğin ilerleyen aylarında akciğer, soluk alma sırasında rahat genişleyemez ve nefes alma zorlaşır. Bu yüzden anne adaylarının kalabalık, havasız ve sigara içilen ortamlardan uzak durması gerekir. Yorucu hareketlerden kaçınmalı ve günlük işler dinlenerek yapılmalı. Çarpıntıya karşı da stresten uzak durulması, aşırı çay ve kahve tüketilmemesi gerekir.

Vücutta Şişmeler Varsa  Ne Yapılmalı?

Hormonların etkisiyle vücutta  su tutulması yani ödem görülür.  Şişmeleri ve ödemi önlemek için; uzun süre ayakta durulmamalı, sıkı lastikli çorap ve iç çamaşırı giyilmemeli, bacaklar yükseğe kaldırılarak dinlendirilmeli.

Sürekli Yorgunluk, Aşırı Uyku  Ve Uykusuzluk Normal Mi?

Özellikle ilk dört aylık dönemde anne adayları kendilerini aşırı yorgun ve uykusuz hissedebilir. Bu konuda yapılabilecek ve yapılması gereken bir şey yok. Vücudunuzun ihtiyaçlarına kulak verin ve bol bol dinlenin. Düzenli uyku ve beslenmeyle yaşam kalitesini yükseltmek mümkün.

Baş Ağrılarına Karşı Ne Yapılmalı?

Erken dönemlerde  baş ağrılarına sık rastlanır. İstirahat etmek ve açık havada yürüyüş yapmak yardımcı olabilir. Bu baş ağrıları genellikle hamileliğin ortalarına doğru kendiliğinden kaybolur.

İyotlu Tuz Kullanın

  • Her anne adayı günde; 80 gr. protein, 1.5 gr. kalsiyum, 30-60 gr. demir ve A,B1, B2, C vitamini almalı.
  • İçerisinde katkı maddeleri bulunan salam, sosis ve sucuk gibi besinlerden uzak durulmalı.
  • D vitamini besinlerde bulunmadığı için güneşle cildin teması sağlanmalı.
  • İyotlu tuz kullanılmalı.
  • Taze sıkılmış meyve suları tercih edilmeli, kola ve hazır meyve suları içilmemeli.
  • Kansızlığı önlemek için yemeklerle birlikte çay içilmemeli, kahve tüketimi azaltılmalı.
  • Doktora danışmadan ilaç kullanılmamalı.

 Ev İşi Yaparken Dikkat!

  •  Anne adayları günlük ev işlerini yaparken, toz alırken ve yerleri silerken dizlerinin üzerinde durmaya özen göstermeli.
  • Sırt üstü yatarken, kalkıp oturmak için önce yan dönüp sonra kollardan destek alarak kalkmalı.
  • Sandalyeden, ağırlığını bacaklarına verip destek alarak kalkmalı.
  • Ani hareketlerden ve ağır yük   kaldırmaktan kaçınmalı.

 Krampları Önlemek İçin 

  • Hamilelikte ortaya çıkan ve geceleri uykudan uyandıran bacak kramplarına karşı; fazla ayakta kalınmamalı, uzun süreli  oturmalarda ayak ayak üzerine atılmamalı.
  • Ayaklar, yükseğe uzatılarak dinlendirilmeli.
  • Dar ve yüksek topuklu ayakkabılardan   uzak durulmalı.
  • Bacaklarda varis varsa destekleyici  çoraplar kullanmalı.

 Kabız Olmayın

  • Hamilelikte gelişen kabızlık ve hemoroit  sorununa karşı bol çiğ sebzeyle meyve yenmeli.
  • Sık sık tuvalete gidilmeli.
  • Sabah aç karnına bir su bardağı ılık şekerli  su içilmeli.
  • Kuru kayısı, erik ve incir kompostoları tüketilmeli.
  • Haftada üç gün yarım saat yürüyüş yapılmalı.

 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mert Göl * Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. M. Murat İnal
Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
DOĞUMDA HYPNOBIRTHING
NEDİR NE DEĞİLDİR?
RAHİMDEKİ BEBEĞİN DUYULARI
HANGİ DUYU KAÇINCI HAFTA?
HAMİLELİKTE BEL AĞRISI
KURTULMANIN YOLLARI
LOHUSALIKTA KİŞİSEL BAKIM
KENDİNİZİ İHMAL ETMEYİN!
GEBELİKTE EGZERSİZ ÖNEMLİ
FİZYOTERAPİ ETKİLİ MİDİR?
RAHATSIZ EDİCİ BİR SORU AMA
BAYILMA VE DOLAŞIM SORUNU
HAMİLELERE ÖNERİLER
HAMİLELİKTE 40. HAFTA
DOĞUMUN ELİ KULAĞINDA...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 

KATEGORİNİN HABERLERİ
TEKRARLAYAN GEBELİK K...
HAMİLELİKTE VÜCUT ÇAT...
DIŞ GEBELİK SORUNU ARTIYOR
HASTANE ÇANTASI
2013 BAROK DESENLERİN YILI
O KADAR DA SEKSİ DEĞİLLER
O KADAR DA SÜPER DEĞİLLER
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :