Okunma Sayısı: 8552
CANLI YORUMLAR

HER YAŞIN AYRI TESTİ VAR!

Yaşlara göre testler



13-18 yaş grubunda fizik muayenede meme gelişimi, pubik ve koltukaltı kıllanma evreleri değerlendirilmelidir. 18 yaştan itibaren yada cinsel aktivite başladıktan sonra yıllık pelvik muayene yapılmalıdır. Pap smear testi muayene sırasında alınmalıdır. Yüksek riskli grup olarak belirlenen bayanlardan kan sayımı, idrar tahlili, cinsel yolla bulaşan hastalıkların taraması, kan şekeri ve lipid tayini bakılır. 

Cinsel sağlık eğitiminde doğum kontrol yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesi konularında bilgi verilir. Diyet ve yemek alışkanlığı tartışılır. Kalsiyum ve folik asit alımı teşvik edilir. İnsan ilişkileri ve aile içi ilişkiler sorgulanır. Arkadaş ilişkileri, davranış ve öğrenme bozukluğu varsa çözüm üretilir. Aşı takvimi uygulanır. Riskli grupta grip, sarılık, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşıları önerilir. 


19-39 yaş grubunda fizik muayenede boyun, tiroid, karın, meme muayenesi pelvik muayeneden önce yapılmalıdır. Pap smear muayenesi 1-3 yılda bir kez yapılmalıdır. 

Yüksek riskli grupta kan sayımı, idrar tahlili, cinsel yolla bulaşan hastalıkların taraması, kan şekeri ve lipid tayini, mamografi, barsak kanser taraması yapılmalıdır. Kolesterol takibi hekime danışılarak başlanmalıdır. Cinsel olarak aktif ise 25 yaşa kadar her yıl, 26-39 arasında yüksek risk grubunda ise her yıl klamidya testi yapılmalıdır. 

Doğum kontrol yöntemleri ve gebelik öncesi danışmanlık verilir. Cinsel fonksiyon değerlendirilir. Diyet ve yemek alışkanlığı tartışılır. Kalsiyum ve folik asit alımı tesvik edilir. Tiroid testleri 35 yaşından sonra 5 yılda bir tekrarlanır.Kardiovaskuler risk açısından yüksek tansiyon,obezite, şeker hastalığı, yaşam tarzı sorgulanır. Kan basıncı 2 yılda bir ölçülür.İşitme testi 19 yaşından itibaren her 10 yılda bir tekrralanmalıdır. 

Diş muayenesi yılda bir kez yapılmalıdır.Tetanoz ve difteri aşı takvimi uygulanır. Riskli grupta grip, sarılık, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşıları önerilir. 


40-64 yaş grubunda fizik muayene öncesi alternatif ilaç kullanımı, fiziksel aktivite, diyet, alkol ve sigara tüketimi, cinsel yaşam sorgulanır. Boyun, tiroid, karın, meme muayenesi pelvik muayeneden önce yapılmalıdır. Pap smear muayenede 1-3 yılda bir kez alınmalıdır. Tiroid testleri 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. 

Mamografi 50 yaşa kadar 2 yılda bir, sonrasında her sene yapılmalıdır. Kolesterol 45 yaş sonrası 5 yılda bir yapılır. Yıllık büyük tuvalette gizli kan taramasına ek olarak her 5 yılda sigmoidoskopi veya 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır. Açlık kan şekeri 45 yaş sonrası 3 yılda bir yapılmalıdır. 

Doğum kontrol yöntemleri ve gebelik öncesi danışmanlık verilir. Cinsel fonksiyon değerlendirilir. Klamidya testi yüksek riskli grupta her yıl yapılmalıdır.Diyet ve yemek alışkanlığı tartışılır. Egzersiz programı önerilir. Kalsiyum ve folik asit alımı tesvik edilir. Kendi kendine meme muayenesi öğretilir. 

Göz muayenesi 2-4 yılda bir yapılır. Diş muayenesi yılda bir kez yapılmalıdır.
Kardiovaskuler risk açısından yüksek tansiyon,obesite, şeker hastalığı, yaşam tarzı sorgulanır. Kan basıncı 2 yılda bir ölçülmelidir. Grip aşısı 50 yaş sonrası uygulanır ve yılda bir kez yapılır. Riskli grupta sarılık, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşıları önerilir. 


65 ve üstü yaş grubunda fizik muayene öncesi alternatif ilaç kullanımı, fiziksel aktivite, diyet, alkol ve sigara tüketimi, cinsel yaşam sorgulanır. Boyun, tiroid, karın, meme muayenesi pelvik muayeneden önce yapılmalıdır. Pap smear 1-3 yılda bir kez alınmalıdır. Mamografi 50 yaşa kadar 2 yılda bir, sonrasında her sene yapılmalıdır. 

Kolesterol 45 yaş sonrası 5 yılda bir yapılır. Yıllık büyük tuvalette gizli kan taramasına ek olarak her 5 yılda sigmoidoskopi veya 10 yılda bir kolonoskopi yapılmalıdır. Açlık kan şekeri 45 yaş sonrası 3 yılda bir yapılmalıdır. Kolesterol 2 yılda bir bakılmalıdır. Yılda bir kez göz muayenesi ve diş muayenesi yapılmalıdır.

Kardiovaskuler risk açısından yüksek tansiyon,obesite, şeker hastalığı, yaşam tarzı sorgulanır. Grip aşısı 50 yaş sonrası uygulanır ve yılda bir kez yapılır. Riskli grupta sarılık aşıları önerilir

OP. DR. TEYFİK YOLDEMİR

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
Kadınlarda Kısırlık
TÜM YANLARIYLA
KADINLARIN BÜYÜK İHMALİ
ÇOĞU DOKTORA GİTMİYOR
RAHİM AĞZI HASTALIKLARINDA
KOLPOSKOPİ UYGULAMASI
ADETİN HORMONLARA ETKİSİ
ASTIMI ETKİLİYOR MU?
Vajinal Kuruluk
KAŞINTI, İRİTASYON, İLİŞKİ SIRAS...
SPİRAL KANSERE ENGEL
RAHİM KANSERİNİ ÖNLÜYOR
VARİS SORUNUNUZ VARSA
KURTULABİLİRSİNİZ!
KADINLARIN ANNELİK KABUSU
KISIRLIĞIN EN BÜYÜK SEBEBİ!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 

KATEGORİNİN HABERLERİ
TEDAVİ SÜRESİ KISALIYOR
MEME KANSERİNDE
EMZİRİYORUM, HAMİLE KALMAM
AĞRISIZ REGL GÜNLERİ
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
2013 BAROK DESENLERİN YILI
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :