Okunma Sayısı: 10686
CANLI YORUMLAR

HIÇKIRIK NEYİN HABERCİSİ?

Hastalık işareti olabilir

Çok hızlı yemek yemek, aşırı alkol ve sigara kullanmanın hıçkırığa neden olabileceğini belirten Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Birsel Kavaklı, hıçkırığın mekanizmasını şöyle anlattı:
 

 

“Hıçkırık, göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran ve diyafram adı verilen kasın istem dışı kasılmasını takiben ses tellerinin bulunduğu gırtlak bölgesinin aniden kapanmasıyla oluşur ve bu sırada bir `hık` sesi duyulur. Dakikada 10-30 kez tekrarlayabilen bu kasılmalar diyaframdan başka kaburgalar arasındaki kaslarda da saptanabilir. Hıçkırık çoğu zaman kısa süreli ve zararsızdır ve sağlıklı kişilerde geçici bir rahatsızlık olarak ortaya çıkabilir. Küçük bebeklerde ve çok hızlı yemek yiyen, bu sırada hava yutan kişilerde görülen hıçkırık buna iyi bir örnektir. Aşırı gülme, gıdıklanma, fazla sigara ve alkol kullanılması, histeri, hava yutulması gibi organik bir hastalığa bağlı olmayan durumlarda da geçici hıçkırık ortaya çıkabilir.”
 

 

SİNİR SİSTEMİ SORUNU OLABİLİR 


Hıçkırığın bazen günlerce-haftalarca kesilmeyip, hastayı ciddi şekilde rahatsız edebildiğini ve önemli bir hastalığın belirtisi de olabildiğini vurgulayan Kavaklı, “Uzun süreli hıçkırıklar hastanın yemek yemesini, uykusunu, konuşmasını etkiler. Cerrahi girişim sırasında ve sonrasında ortaya çıkan hıçkırıklar da çeşitli rahatsızlıklara yol açar. Hıçkırığın merkez sinir sistemi hastalıklarından mide hastalıklarına kadar çok farklı nedenleri olabilir” dedi. Prof. Kavaklı, hıçkırıkla bağlantılı olan diğer sağlık sorunları hakkında şunları söyledi:
 

 

REFLÜ VE HIÇKIRIK İLİŞKİSİNE DİKKAT

 
“Hıçkırık; menenjit, beyin içi kanama, beyin tümörleri ve beyindeki yaşlılıkla ilgili değişiklikler gibi merkezi sinir sistemini ilgilendiren hastalıkların bir bulgusu olabilir. Reflü hastalarında hıçkırık da olabilir. Sadece hıçkırık şikayetiyle doktora başvuran hastalar da olmaktadır. Bu kişiler uzun süre hıçkırık nöbetine tutulur ve başka reflü hastalığı belirtisi de göstermez. Bu hastaların reflüsü tedavi edildiği zaman hıçkırık da geçer. Herkesi zaman zaman hıçkırık tutabilir ama reflüsü olan hastalarda daha sık ve uzun süreli görülür. Tabii ki her hıçkırık tutan kişinin reflüsü vardır denemez.
 

 

HIÇKIRIK KALBİNİZİ DE İŞARET EDİYOR OLABİLİR 


Bunun yanında hıçkırığın farklı nedenleri de bulunmaktadır. Her iki akciğer arasında kalan ve içinde kalbin de bulunduğu “mediyasten” ismi verilen bölgenin hastalıklarında hıçkırık gelişebilir. Buradaki lenf bezlerinin tüberküloz, kanser veya başka nedenlerle büyümeleri, frenik sinirin travması, aşırı kalp büyümesi, kalp krizi ve yemek borusu tıkanıkları bu hastalıkların başlıcalarıdır. Zatürre ve akciğer zarları arasında sıvı toplanması da hıçkırığa neden olabilir. Diyafrağma kasının fıtıkları, karaciğer tümör ve apseleri, mide kanseri, dalak enfarktüsü, bağırsak tıkanıklığı, akut pankreatit gibi hastalıklarda hıçkırık saptanabilir. Ayrıca, üst batın operasyonları sonrasında da hıçkırık ortaya çıkabilir.”

 

 

HIÇKIRIĞI GEÇİRMEK İÇİN PRATİK ÖNERİLER 


• Soluk elden geldiğince tutularak, diyafram yanıltılır ve yeniden normal soluklanma ritmine dönmesi sağlanır. 
• Buzlu su, limon suyu veya sirke içmekle, gırtlaktaki glottis spazmı çözülebilir. 
• Buruna bir tutam enfiye veya karabiber çekildiğinde oluşan hapşırık ardından gelen şok soluklanma, diyafram kaslarını etkileyerek yeniden normal soluklanma ritmine dönülmesini sağlar.
• 2-3 adet kesme şeker veya 1 kahve kaşığı tuz yemek de olumlu sonuç verebilir. 
• Aç karnına birkaç karanfil çiğnemek, özellikle yaşlılarda iyi sonuç verir. 
• Yemek yerken acele edilmemeli ve konuşulmamalıdır. Genelde yavaş konuşmaya özen gösterilmelidir. 
• Meşrubatlar kesinlikle şişeden içilmemelidir. 
• Aç karnına sigara kullanılmamalıdır. 
• Aşırı gülmekten kaçınılmalıdır.

 

 

UZMANA BAŞVURMAK GEREKEBİLİR

 
Bu yöntemlerle giderilemeyen hıçkırık için sakinleştiriciler, kas gevşeticiler gibi çeşitli ilaçlar etkili olabilir. Boyundaki karotis damarına hekim tarafından masaj yapılması da denebilir. Geçmediği takdirde hekime başvurulmalıdır. Durdurulamayan hıçkırık için son çare frenik sinirin bir anestezik ilaçla veya cerrahi olarak blokajıdır.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
LAZERLE SÜNNET ALDATMACASI
SAKIN İNANMAYIN!!!
OTİSTİK BEBEK RİSKİ
OBEZ ANNELERDE GÖRÜLEBİLİR
ERKEN TUVALET EĞİTİMİ
KABIZLIK NEDENİ
GÖZ KANLANMASINA DİKKAT
İHMALE GELMESİN
YEME BOZUKLUKLARINI TANIYIN
YOL YAKINKEN DÖNÜN!
ENERJİ İÇECEKLERİ
DİŞLERİNİZİ DÖKMESİN
ZAYIFLAMA MİTLERİ YIKILDI
SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLADI
DOMUZ GRİBİ HORTLADI
SAĞLIK BAKANLIĞI UYARDI
BUNU DUYMAK İÇİN YAŞAMAYIN
EL TİTREMESİ
ÇEŞİTLERİ VE SEBEPLERİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 

KATEGORİNİN HABERLERİ
EKRAN BAŞINDA OYUN KEYFİ
KULAKLIKLA MÜZİK DİNLEMEK
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE
DOGRU BİLİNEN YANLIŞLAR
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
EN İYİ YAZ KOKULARI
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :