Okunma Sayısı: 8273
CANLI YORUMLAR

KAHVALTI DEYİP GEÇMEYİN

Başarıda büyük payı var

Okul öncesi çocukların yüzde 15-17'sinde beslenme bozukluğu, okul çağı çocuklarının yüzde 25'den fazlasında kansızlık problemi görülüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Rabia Yurdagül'e göre, öğrencilerin beslenme alışkanlıkları incelendiğinde ise yüzde 40'ının sabah kahvaltısı yapmadığı ortaya çıkıyor.

Günlerinin büyük çoğunluğunu okulda geçiren öğrenci ve öğretmenlerin beslenme düzeylerinde birtakım düzenlemelerin yapılması, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamın devamlılığı için oldukça önemlidir. Özellikle çocuklarda hızlı bir büyüme ve gelişmenin olduğu okul çağlarında yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı gelişim ve büyümenin devamlılığı, artan enerji ve besin öğeleri gereksiniminin karşılanması yanında, beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının oluşmasının engellenmesi adına da önemlidir. Yanlış veya yetersiz beslenme alışkanlıkları, zayıflık ya da şişmanlık, diş çürükleri, kansızlık, kemik bozuklukları ve iyot yetersizliği gibi önemli hastalıklara sebebiyet verebilir.

Sabah okula yetişme telaşı, erken kalkma nedeniyle görülen iştahsızlık, açlık hissetmeme, biraz daha fazla uyuyabilme, kilo vermeye çalışma veya tüketime hazır bir öğünün olmayışı gibi nedenler, öğrenci ve öğretmenlerin güne kahvaltısız başlamalarındaki belli başlı nedenleri arasında yer alıyor. Ancak kahvaltı, günün en uzun açlığı olan gece açlığını takip etmesi nedenyle, biten enerjinin tekrar alınabilmesini sağladığı için günün en önemli öğündür.

Gece boyunca devam eden açlığın ardından kahvaltı öğününü atlamak, kan şekerinin düşmesine ve buna bağlı olarak yüksek şeker ve yağ içerikli besinleri yeme arzusunun doğmasına, öğrenme ve konsantrasyon kabiliyetinin azalmasın neden olur. Kahvaltı, kan şekeri olarak bilinen glikoz için kaynak oluşturur. Glikoz, beyin için en önemli ve tek eneri kaynağıdır ve bir depoya sahip değildir. Çocuk veya yetişkin her birey, normal beyin fonksiyonları için yüksek oranda glikoza hitiyaç duyar. Kahvaltı yapan öğrencilerin, konsantrasyon ve öğrenme kabiliyetlerinin daha yüksek olduğu, anlama ve algılamalarının ve sonuçta da okul başarılarının daha iyi olduğu yapılan pekçok çalışmayla ortaya konmuştur.

Yapılan araştırmalarda kahvaltı öğününü tüketen öğrencilerin;

  • Sınıf içerisindeki başarısını daha fazla olduğu,
  • Kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğu,
  • Problem çözme gibi konularda daha başarılı olduğu,
  • Beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalandıkları,
  • Kilo kontorlünü daha iyi sağlayabildikleri belirtiliyor.

Kahvaltı yapma alışkanlığı edimiş bir çocuk, öğrencilik hayatı boyunca bu alışkanlığını devam ettirme eğiliminde olacağından, gelecekte sağlıklı bir yetişkin olarak hayatını devam ettirecektir. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUK CAM FANUSTA BÜYÜMESİN
ARADA PİS ORTAM İYİDİR
GÜVERCİN GÖĞSÜ HASTALIĞI
ERGENLERİN KABUSU...
YEMEK PİŞİRMEYİ ÖĞRETSENİZ
ACABA YEMEYE DE BAŞLAR MI?
SEÇMELİYE SANATÇI HOCA
YENİ SİSTEMİN AYRINTILARI
12 YAŞ ÖNCESİ ÖNEMLİ
YAPILMASI GEREKEN 25 ŞEY
ÇOCUĞUNUZUN AĞZINA SAĞLIK
ANNELER GÖZÜNÜZDEN KAÇMASIN
NE ZAMAN-NASIL SÖYLENMELİ?
2 YAŞ, KORKUNÇ YAŞ!
HEM KEYİFLİ HEM STRESLİ...
BEBEĞİNİZİ TAŞIMAK İÇİN
TAŞIYICI MI, ASKI MI?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BİLİM ADAMI OLACAK ÇO...
ASIL YARIŞ ŞİMDİ BAŞLIYOR
DERS ZİLİ ÇALIYOR
OKULDA ÖĞRETME YÖNTEMLERİ
İLGİLİ VİDEOLAR
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 1
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 2
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 3
ALAADİN'İN LAMBASI - BÖLÜM 4
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :