Okunma Sayısı: 11680
CANLI YORUMLAR

KORTİZONUN KİLOYA ETKİSİ

Taylan Kümeli

Kortizon; vücudumuzda bulunan ve böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan bir hormondur. İstirahat halindeki normal bir insanın vücudunda, 24 saatte yaklaşık 15-40 mg. Kortizon üretilir. Kortizon üretimi şişmanlarda yüzde 50 oranında daha fazladır. Ancak vücudumuzca kortizon üretimi gün boyunca aynı miktarda değildir. Vücut ısısı, kan basıncı, gece ve gündüz olmasına bağlı olarak üretilen kortizon miktarı da değişir. İnsan vücudu kortizonu en çok sabahları üretir. Sinir anında ise bu üretim normalin 10 katına kadar çıkar. Kortizon yapımı gece yarısına doğru giderek azalır. 

Vücudun bu kendi kendine kortizon üretimi doğumdan sonraki üçüncü haftada başlar ve ölünceye kadar devam eder. Kortizonun eksik imal edilmesi veya hiç çıkmaması durumlarında, dışardan kortizon verilir (tıpkı şeker hastalarında dışardan insülin verildiği gibi).

Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, kortizon tedavilerine bağlı birtakım rahatsızlıklar görülebileceğini söylüyor. Kortizon tedavisi sırasında görülebilecek hastalıklar hakkında bilgi veren Kümeli, bu dönemde beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. 


Tedaviye bağlı cushig sendromu: Omuzlarda ve karında yağ toplanması, vücutta su ve tuzun tutulmasına bağlı olarak ödem ve tansiyon yükselmesi, kemik erimesi gibi problemlerle gerçekleşir.

Psikolojik sorunlar: Depresyon, anksiyete (kaygı) ile birlikte yemek yemeğe normalden daha fazla yönelmeye sebep olabilir. Antidepresan kullanımı da metabolizmayı yavaşlattığı için kilo alımı hızlanır.

Ülser oluşumu: Kortizon mide asit salgısını artırırken; koruyucu mukus tabakasını da bozar. Ayrıca midedeki yara etrafında iyileştirici dokunun oluşumunu da yavaşlattığından ülserin meydana gelmesi olasıdır.

Şeker hastalığı oluşumu: Kortizon kan şekerinin kullanılmasını sağlayan hormon olan insülinin etkisine zıt etki yaparak kan şekerini yükseltir. Şeker hastalığına yatkın kişilerde şeker hastalığı görülebilir. Gebelerde kortizon kullanımı gebelikte şeker hastalığının oluşma riskini artırır.

Ödem ve yüksek tansiyon: Kortizon vücutta su ve tuz tutulmasına neden olur. Su ve tuz tutulması özellikle böbrek hastalığı, kalp yetmezliği ve hiper tansiyon hastalarında belirgin sorunlar yaratabilir. Bu etkiler sizde de görülüyorsa eğer, doktorunuza danışmadan kesinlikle tedaviyi yarıda kesmeyin.

Kümeli, kortizon tedavisi sırasında az tuz bol meyve tüketilmesi gerektiğini konusunda uyarıyor. Kortizon tedavisinde tuz kullanmamanın hipertansiyon riskini düşürmek bakımından önemli olduğunun altını çizen Kümeli, bunun aynı zamanda yağ sentezi bakımından da yararlı olduğunu dile getiriyor.

SÜT YOĞURT TÜKETİN 

Bu dönemde kalsiyum bakımından zengin olan süt ve yoğurt tüketmenin de önemine değinen Kümeli, bu besinlere günlük beslenmelerde mutlaka yer verilmesi gerektiğini söylüyor. 

Ayranın iyi bir dengeleyici olduğunu söyleyen Kümeli, yaz kış farketmeden ayran tüketilmesi gerektiğini söylüyor. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
UZUN SÜRE TELEVİZYON
ÇÜRÜK DİŞLERE SEBEP Mİ?
UYGUNSUZ OTURMAYIN
OFİSTE BUNA DİKKAT EDİN
Gebeler yürüdü
SAĞLIKLI NESİLLER İÇİN
HAMİLELERE YAZ REHBERİ
ÖZELLİKLE SON AYLARDAYSANIZ
lişkilerin Kabusu
ALDATILMAK SEMİNERİ
SIVI KALORİLERE DİKKAT
O KADAR DA MASUM DEĞİLLER
TÜP BEBEKTE SON GELİŞMELER
BAŞARIYI ARTIRAN FAKTÖRLER
HAMİLELİKTE BEL AĞRISI
KURTULMANIN YOLLARI
Yaz Meyvelerinin Mucizeleri
HANGİ MEYVELERİ YİYELİM

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
SALATALIK YİYİN!
MUCİZE İKSİR
SÜRECİN NÖROLOJİK ETKİLERİ
SONBAHAR KALBİNİZİ YO...
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :