Okunma Sayısı: 11227
CANLI YORUMLAR

ŞİZOFRENİ HANGİSİNİN ÜRÜNÜ?

Bünyenin mi çevrenin mi?

Şizofreni genetik mi yoksa çevresel faktörlerle mi gelişiyor?

Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları Uygulama Merkezi Müdürü ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Atbaşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şizofreninin kronik bir hastalık olduğunu ve genellikle 15-20'li yaşlarda başladığını söyledi.Şizofreninin, muhakeme kusurları, gerçeği ayırt edememe, yanlış şeylere inanma, gerçekte olmayan algılamalar görülmesi, işlev kaybına yol açabilen davranışa başlama ve eyleme dökme kapasitesinde azalma ile hayattan zevk almama gibi belirtilerle kendi gösterdiğini belirten Atbaşoğlu, hastalığın yaşam boyu tedavi gerektirdiğini ifade etti.

Atbaşoğlu, şiddet yönelik basında çıkan eylemleri yapanların ''şizofreni hastası'' olarak fişlenmesinin yanlış olduğunu; şizofreni hastalarında saldırganlığın fazla olduğuna dair bir veri olmadığını, şizofreninin çok önemli halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirerek, Türkiye'de her yüz kişiden 3'ünde psikoz, her yüz kişiden birinde ise şizofreni görüldüğünü söyledi. Şizofreninin, hasta, hasta yakını ve toplum için büyük ıstırap ve zorluklara neden olabildiğini ifade eden Atbaşoğlu, hastalığın çocukluk döneminde yaşanan travmalar, anne-baba davranışları ve genetik faktörlere bağlı olduğunun düşünüldüğünü anlattı.

Atbaşoğlu, şizofrenide kalıtımın rolünün çok iyi bilindiğini, ancak yeni hastalıkların çoğunun ailesinde şizofreni olmayan kişilerde görüldüğüne dikkati çekti. Şizofreniye etki eden faktörlere ilişkin dünya ölçeğinde çeşitli çalışmalar yapıldığını, ancak genetik ile çevresel etmenlerin birlikte incelenmediğini belirten Atbaşoğlu, yeni tanıların ''bünye kadar çevrenin de şizofreninin ortaya çıkmasında etkili olduğu varsayımını güçlendirdiğini'' ifade etti.

''ŞİZOFRENİYİ BÜNYE Mİ YAPAR ÇEVRE Mİ?''
Bugüne kadar dünya genelinde şizofrenide genetik ve çevresel faktörlerin birlikte incelendiği boyutta araştırmanın yapılmadığını dile getiren Atbaşoğlu, AB Projesi kapsamında 13 ülke ile birlikte yürütülecek üç yıllık '' Şizofrenide Gen Çevre Etkileşimi'' isimli çalışma ile şizofrenin genetik mi yoksa çevresel faktörlerle mi geliştiğinin belirleneceğini söyledi.

Atbaşoğlu, her ülkenin incelemeye alacağı alanın farklı olduğu projenin Türkiye ayağının Ankara Üniversitesi'nden kendisi ile birlikte ile Doç. Dr. Saka'nın koordinatörlüğünde ''Şizofreniye Yatkınlık ve Hastalık Şiddeti''nin araştırılacağını belirtti.

Uluslararası Şizofreni Konsorsiyumu’ndan bir ekip de şizofrenlerin farklı türde, ender kromozom değişimlerine sahip olma ihtimalinin diğer kişilerden daha fazla olduğunu belirledi.  

Bilim adamları, üç binden fazla şizofren ve üç bin sağlıklı kişinin katıldığı araştırmada, 1. ve 15. kromozomlardaki bozulmanın bu hastalığa yakalanma riskini artırdığını gördü.

Araştırmaya maddi destek veren Amerikan Ruh Sağlığı Enstitüsü’nden Thomas Insel, “genetik değişimlerin gizemini çözmenin daha iyi tanı, tedavi ve bu hastalığın önlenmesi için imkân sunabileceğini” belirtti.

Başka geniş çaplı bir araştırma da kromozomların karşılıklı bölgeleri (lokus) 1q21, 15q11 ve 15q13’teki bozulmaların şizofreni riskini sırasıyla 3, 15 ve 12 kat artırdığını gösterdi.

İki araştırma ayrıca, 22. kromozomdaki bozukluklar ve şizofreni arasında bağlantı olduğuna ilişkin daha önceki gözlemleri doğruladı.

Yunanca ayrık veya bölünmüş anlamına gelen “şizo” ve ruh anlamına gelen “frenos” kelimelerinin birleşiminden meydana gelen şizofreniye dünya nüfusunun yüzde 1’inde rastlanıyor.

Şizofreninin kesin nedeni tam olarak bilinemiyor. Ancak bazı araştırmalar kan bağı olan kişilerde genetik yatkınlık olduğunu, başka nedenlerin de araya girmesi ile hastalığın ortaya çıktığını gösteriyor.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KAYGILI YETİŞTİRME TARZI
KAYGINIZ, ÇOCUĞA BULAŞMASIN
RUH SAĞLIĞIMIZ
NE KADAR ÖNEMSİYORUZ?
İNSANLIĞIN YENİ KORKUSU
KÖTÜ DÜNYA SENDROMU
BİLMEMİZİ İSTEMEDİKLERİ
ERKEKLERİ ELE VERECEK 16ŞEY
BUNU DUYMAK İÇİN YAŞAMAYIN
MUCİZE BİR GÜN İÇİN
10 ALTIN ÖNERİ
BEYAZ VE TATLI YALANLAR
SİZİNKİ HANGİSİ
ERKEKLERDE EVLİLİK FOBİSİ
ALIŞVERİŞ HASTALIK MI?
PROF. DR. DOKSAT ANLATIYOR.
UYKUSUZLUK SİZİ YORMASIN
DEPRESYONDA OLABİLİRSİNİZ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ŞİFRENİZİ UNUTUYORSANIZ
KANSER TEDAVİSİNDEN SONRA
O YALNIZ BİR GENÇ Mİ?
BEYAZ VE TATLI YALANLAR
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
EN İYİ YAZ KOKULARI
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :