Okunma Sayısı: 7561
CANLI YORUMLAR

YEME HIZI

Ne yediğiniz kadar önemli

Sağlıklı beslenme ve diyetlerde ne yediğimiz kadar, nasıl yediğimizin de büyük önem taşıdğını söyleyen Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, "Beslenmede yeme hızı, direkt olarak kiloyu ve sindirim sistemimizi etkiler. Uzun yıllar boyunca oturan yeme hızı alışkanlığı, kolay kolay değiştirilemez ama kontrol edilmesi de şart" diyor.

İşte yeme hızının neden bu kadar önemli olduğuna dair gerçekler...

Yeme hızının beslenmede ne yendiği kadar önemli olduğunu söyleyen Kümeli, beslenme hızının hem kiloyu hem de sağlığı etkilediğinin altını çiziyor.

Sağlıklı beslenme alışkanlığının yemek yeme hızının da düzene girmesi ile mümkün olacağını söyleyen Kümeli, yemek hızını düzenlemek için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

Öncelikle yediğimiz yiyeceğe bakmalıyız. Yani görme duyumuzu kullanmalıyız, ardından yiyeceği yemek için kullandığımız el, çatal, kaşık, bıçakla parçalara ayırmalı ve ayırdığımız her küçük parçayı koklayarak, iyice çiğneyerek tüketmeliyiz. Ağzımıza götürmek üzere parçaladığımız yiyeceğimiz ağzımıza girmeden önce mutlaka kok-lanmalı (koklama duyusu) ve ağza alındığında oldukça uzun süreli ve iyi çiğnenmelidir. Öyle ki çiğneme sesi tarafımızdan hissedilmelidir. Çiğnenen yiyecek yavaşça yutulmalıdır.

Beslenmenin psikolojik boyutuna dikkat çeken Kümeli, tüm işlerinde dakik, hızlı ve hareketli olan kişiler daha hızlı yemek yerken; daha rahat ve ağır kişiler ise daha yavaş sindirerek yemek yediğini belitti. 

HIZLI YEMEK YEMENİN SAKINCALARI

Çiğnemeden yutulan tüm besinliren sindirim sisteminde problemler yaratacağını söyleyen Kümeli, hazımsızlık olacağını ve ihtiyaçtan fazla alınan yiyeceklerin sindirilip emilmeye başladığı andan itibaren vücutta yerini yağa bırakacağını dile getiriyor.

Beyinden mideye giden doyma uyarılarının 12-18 dakika olduğunu söyleyen Kümeli, yeme zamanını en az 20 dakika üzerine çıkarılması gerektiğini söylüyor. 

Tamamını okumak için tıklayın... 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
TÜRKİYE'DE İLK KEZ
SIVISI ELE GEÇİRİLDİ
DİYETTE ÜÇ BEYAZ MUAMMASI
UN VE EKMEK MASUM ÇIKTI
KONTROLÜ ELE ALIN
BİLGİSAYAR KURDU OLMASIN
BOTOKSLA MİGRENE SON
18-65 YAŞ ARASI İÇİN
HAMİLELİKTE 41. HAFTA
İÇERDE MUTLU DEĞİL...
MUTLU OLMAK İÇİN
7 SAAT ŞARTI!!!
AĞIZ KOKUSU KABUS OLDUYSA
6 ADIMDA KABUSUNUZU YENİN
ERGENLİKTE BESLENME ÖNEMLİ
BOL SU İÇMEK YETMEZ
YAZIN NASIL BESLENELİM?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
DİYABET VE DİŞ SAĞLIĞI
HANGİ ÇOCUKLAR
SAĞLIK MEYVESİ
HEPATİTTEKİ TEHLİKE
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
KISA SAÇ MODELLERİ
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
2013 KIŞ - ŞAPKA MODASI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :