Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
EGZERSİZDE SUYUN GÜCÜ

Aqua terapi, yani su içi egzersizleri fizik tedavide önemli rol oynuyor. Uzmanlara göre, suda yapılan egzersiz, karada yapılandan daha avantajlı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, su içi egzersizlerin günümüzde fizik tedavinin önemli bir parçası haline geldiğini söyledi. “Su, derinliğine göre artan oranda hastanın ağırlığını azaltıyor. Suyun kaldırma kuvveti ekleme yük binmesini önlüyor ve eklemi zorlamadan aktif egzersiz yapmayı kolaylaştırıyor” diyen Aykutoğlu, su içi basıncın, ödemi azalttığını ve toplardamarlardan kanın kalbe dönüşüne yardımcı olduğunu vurguladı.

Suyun rehabilitasyon programı sırasındaki yaralanma riskini azalttığını, kasları gevşettiğini ve hastayı rahatlattığını belirten Dr. Elçin Aykutoğlu, “Su içi egzersizlerinde hastalara farklı pozisyonlarda egzersiz yaptırılabiliyor. Ayrıca su içi egzersizler, kardiyak kapasiteyi ve denge ve koordinasyonu artırır. Tüm bu avantajları nedeniyle birçok durumda tercih edilen bir egzersiz şeklidir” dedi.

KİMLER YARARLANABİLİR?

Aykutoğlu’nun verdiği bilgiye göre su içi egzersizler özellikle bel ağrıları, ankilozan spondilit, fibromiyalji, sporyaralanmaları, kalça-diz protez ameliyatı sonrası, kalça ve diz eklem kireçlenmesi, omuzda hareket kısıtlılığı, eklem ve yumuşak doku zorlanmaları ile felç geçiren hastalara tavsiye ediliyor.

Su korkusu bulunanlar, kontrol altına alınmamış kalp ve solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği, kontrol altına alınamayan epilepsi, enfeksiyon, yüksek ateş, mesane ve bağırsak fonksiyon bozukluğu ile açık yarası bulunan hastalara ise önerilmiyor.

SU İÇİ EGZERSİZLERİ İLE RAHATLAYIN

Su içinde; germe, kuvvetlendirme, denge ve yürüme egzersizleri ve dayanıklılık egzersizleri yapılabiliyor. Egzersizler sırasında suyun sıcaklığının 26-33 derece olması gerekiyor. Su içinde ayakta kalmayı ve yürümeyi kolaylaştırıcı ve egzersiz yapmaya yardımcı simit- boyunluk- kemer–yüzmebarları- özel eldivenler ve hidro ton botlar gibi yardımcı ekipman kullanılabiliyor.

SU İÇİ EGZERSİZLERİ NELER?

Aykutoğlu, su içi egzersizlerini şöyle anlattı:

1. Su içinde yürüme: Öne-arkaya–yanlara yürüyüş yapılır. Bacakları karına çekerek yüksek adımla yürüyüş yapılır. Kollar ve bacaklar çapraz yapılarak ve öne arkaya açılarak yürüyüş yapılır. Su içinde dik durabilmek için özel bel kemeri kullanılır, hafif geriye eğilerek baş dik, çene yukarıda, omuzlar kalçaların tam üstünde, karın sıkı (ancak nefes tutulmaz) ve kalçalar sıkı tutulur.

2. Su içinde bisiklet çevirme: Havuzun köşesine yaslanılır ve yarı yatay pozisyonda su içinde bisiklet çevrilir.

3. Su içinde oturma: Sandalyede oturuyormuş gibi oturulur ve diz bükülüp topuk kalçaya doğru çekilir.

4. Eklemler için: Kolları çalıştırmak için su omuz seviyesinde, bacakları çalıştırmak içinse gövde seviyesinde olmalı.

Omuz için: Omuzlar su içinde sırayla öne- arkaya- yana kaldırılır, içe ve dışa döndürülür.

Dirsek için: Dirsekler su için açılıp kapatılır, itilip çekilir.

Kalça için: Elle havuz kenarından destek alınarak su içinde ayakta durulur. Kalçalar sırayla öne-arkaya-yana kaldırılır, içe ve dışa döndürülür. Havuzun köşesine yaslanılıp su içinde bisiklet çevrilir.

Diz için: Elle havuz kenarından destek alınarak su içinde ayakta durulur. Su içinde mini çömelme yapılır. Sonra diz bükülür ve topuk kalça arkasına yaklaştırılır.

Ayak bileği için: Elle havuz kenarından destek alınarak su içinde ayakta durulur. Sırayla topuk üstünde ve parmak ucunda durulur ve ayak bilekleri döndürülür.

5. Karın ve gövde için: Sırt arkasındaki kasları güçlendirmek için yüzüstü yüzülür. Su içinde ayakta durulurken karın kasları kasılı tutulur ve bırakılır. Bu sırada nefes tutulmaz. Aynı egzersiz kol ve bacak hareketleriyle birleştirilir.