Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
EMZİRECEKLERE TAVSİYELER




Meme emziren annelere, henüz yolun başındayken, yani kucağındaki minik meme  canavarından henüz bitap düşmemişken, bu zorlu mesaide işlerini kolaylaştıracak birkaç altın noktadan bahsetmekte fayda var.

·  Erken mesai: Şayet mümkünse doğumdan sonra bir saat içinde emzirmeye başlayın. Çünkü bebeğin emme içgüdüsünün kuvvetli olduğu saatlerdir. Her ne kadar o esnada süt üretemiyor olsanız da memeniz kolostrum (emzirme başlangıcında gelen sütsü sıvı) içermektedir; bu sıvı hastalıklara karşı antikor bulundurur.

·  Uygun tutuş: Emzirme sırasında acıyı en aza indirmek için bebeğinizin ağzının iyice açık olması ve meme ucunu tamamen ağzının içine alması gerekir.

·  Talebe göre besleme: Yeni doğan bebekler sık sık ve belli bir düzen olmaksızın emzirilmek isterler. Bu nedenle annenin vücudu bol bol süt üretir. Daha sonra bebeğin emzirilme talepleri tahmin edilebilir aralıklarla gerçekleşip rutine biner. Ancak anne sütü, hazır mamalara kıyasla daha kolay hazmedildiği için anne sütü içen bebekler genellikle hazır mama yiyen bebeklerden daha sıklıkla yerler.
·  İlave besine gerek yok: Anne sütü alan bebekler, şekerli su ya da mama takviyesine ihtiyaç duymazlar. Çünkü bu ilave besinler, onların anne sütüne olan iştahlarını etkileyip anne sütünün azalmasına neden olabilir. Bebek ne kadar çok süt emerse annenin vücudu o kadar çok süt üretir.

·  Emzik kullanımını erteleyin: Bebeğin aklının karışmaması için emzik alışkanlığını bir-iki hafta ertelemek en iyisi. Emzikler, meme ucundan daha farklı bir emme hareketi gerektiriyor. Biberon kullanmak da ilk günlerde bebeğin kafasını karıştırabilir. Sonuçta bebeğiniz de tıpkı sizin gibi emmeyi daha yeni öğreniyor.

·  Nemlendirin: Loğusalık döneminde, her emzirme sonrası meme uçlarınızın çatlamasını önlemek için onları nemlendirin. Çünkü çatlaklar enfeksiyona sebep olabilir. Meme uçlarınız çatladığı takdirde anne sütü ya da iyileşmelerini sağlayacak diğer doğal nemlendiricilerden sürebilirsiniz. Böyle durumlarda E Vitamini yağı ve lanolin sıkça kullanılan ürünlerdir ancak kimi bebekler bunlara alerjik reaksiyon da gösterebilirler. Yukarıda da bahsedildiği gibi, emzirme sırasında bebeğinizi doğru tutmanız meme uçlarınızın acımasını engelleyecektir.

·  İltihaba dikkat: Ateş, ağrılı yumrular ve göğüste kızarıklık meme iltihabının göstergelerinden bazılarıdır. Bu belirtiler, acil tıbbi müdahale gerektirir.

·  Şişlik olabilir: Anne vücudu, doğumun hemen ardından bol bol süt üretir. Bu da memenin şişmesine, ağrımasına ve sertleşmesine neden olur. Bu şişliği rahatlatmak için sık sık ve çocuk her istediğinde emzirmek gerekir. Zaten bir süre sonra emzirme süreci bir düzene girecek ve vücut bebeğin ihtiyacı kadar süt üretecektir. Bu süre zarfında, anne ağrı kesici alıp meme uçlarına ılık ve ıslak kompresler yapabilir ve ağrıyı hafifletecek ılık duşlar alabilir.
·  Düzgün beslenin ve dinlenin: Emziren annenin bol miktarda süt üretebilmesi için günde ekstra 500 kalori içeren dengeli bir beslenme programına ve 6-8 bardak sıvı tüketimine ihtiyacı vardır. Meme enfeksiyonunu önlemek için de mümkün olduğunca çok dinlenmesi gerekir çünkü aşırı yorgunluk, enfeksiyonu tetikler. 
 
Emzirme sürecinde bilinçli hareket etmek hem sizi rahatlatır hem de bebeğinizin hayatla tanıştığı ilk günleri mutlu ve tatmin olmuş bir şekilde atlatmasını sağlar.