Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
ENERJİSİ SINIRSIZ AMA...

Sağlıklı beslenme, çocuğunuza kazandırabileceğiniz en önemli becerilerden biridir. İyi beslenme, sadece sağlıklı olmaları için değil, aynı zamanda çocukların büyümeleri ve gelişmeleri için de gereklidir. Hepimiz, çocuklarımız için her şeyin en iyisini isteriz. Öyleyse neden bu kadar abur cubur yemelerine izin veriyoruz?

Çocuğunuz sağlıklı besleniyor mu?

Maalesef, gençlerin büyük bir bölümü dengeli beslenmiyor. İngiltere’de her yedi çocuktan sadece biri, tavsiye edildiği gibi günde beş porsiyon meyve ve sebze yerken, her beş çocuktan biri obez olarak sınıflandırılıyor. Ancak yine de günümüzün çocukları, her gün, sağlıklı kabul edilen miktarın iki katı kadar tuz ve uyarı seviyesi kabul edilen, ortalama yarım kilo şekerli gıda tüketiyorlar.

Sağlıksız beslenme, sağlıksız çocuklar

Nasıl beslenirlerse beslensinler, aldatıcı bir şekilde tüm çocukların enerjileri sınırsız ve sağlıkları da yerinde görünür. Ancak, fazla miktarda işlenmiş gıda, abur cubur, tatlı ve gazlı içecek tüketen çocuklar dışardan sağlıklı görünseler de, bedenlerinin içinde olup bitenler tamamen farklıdır.

Fazla yağ, şeker ve tuz içeren bir beslenme şeklinin getireceği başlıca risk obezitedir.

İngiltere’de fazla kilolu ve obez çocukların oranı 1980’lerde belirgin bir şekilde arttı ve endişe verici bir hızla yükselmeyi sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre, 2-4 yaş arası obez İngiliz çocukların sayısı, 1989’dan 1998’e kadar neredeyse iki katına çıktı. 6-15 yaş arası çocuklarda görülen obezite oranları daha da hızlı arttı; bu oran 1990 ile 2001 arasında yüzde 5’ten yüzde 16’ya fırladı -ki bu da neredeyse her beş çocuktan birine işaret ediyor. Bu arada anne babaların durumu da çok iyi sayılmaz; aynı araştırmada, annelerin yüzde 52’sinin, babaların da yüzde 72’sinin fazla kilolu ya da obez oldukları saptandı.

Türkiye’de de durum pek farklı değil. Sağlık Bakanlığı bilgilerine göre, obezite günümüzde Türkiye'de, özellikle çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından biri olarak kabul ediliyor. Türkiye’de çocuklardaki obezite oranı son 20 yılda yüzde 5’ten yüzde 15’e yükseldi. Erkeklerde obezite sıklığı yüzde 21,2 iken, bu oran kadınlarda yüzde 41,5'e kadar çıkıyor.