Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
GECE AĞIRLAŞAN HASTALIKLAR

Çocuğunuz gece yarısı öksürük nöbetleriyle mi uyanıyor? Ateşi hep geceleri mi yükseliyor?

Özellikle gece vakti ortaya çıkan çocuk hastalıkları aileleri daha fazla endişelendiriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle İnanç, aileleri telaşa düşüren bu durum aslında uyurken vücut direncimizin daha fazla düşmesiyle alakalı olduğunu söylüyor. 

Ateş: Uykuda metabolizmamızın yavaşlaması ile vücut sıcaklığı geceleri 1 derece kadar normal olarak yükselir. İşte bu yüzden pusuda bekleyen ateş, gece kendini daha kolay gösterir.

Astım ve alerjik hastalıklar: Vücudumuzda böbrek üstü bezinin salgıladığı kortizol seviyesi geceleri düşer, böylece kortizolun astımı ve alerjiyi baskılayıcı etkisi azalır. Yatağımızdaki ev tozu akarları (MİTE) ile uykuda temas arttığı için de bu hastalıklar gece alevlenebilir.

Kuşpalazı (krup): Genellikle üst solunum yolları ve ses tellerine yerleşen virüsler etkendir. Genellikle gecenin ortasında başlayan, havlar tarzda öksürük, nefes alma zorluğu, ses kısıklığı ile ortaya çıkan ani bir durumdur. Geceleri çocuğunuz yattığında kan akışının değişmesi ve kuru, nemsiz oda havası tetikler. Böyle bir durumda çocuğunuzu giydirip bir battaniyeye sararak soğukta açık havada ya da evinizde buzdolabının kapısını açıp bir beş dakika kadar vakit geçirin. Soğuk buhar kullanıması da bebeğinizin hava yollarını rahatlatacaktır.

Kulak ağrısı: Gündüzleri ayakta olduğumuz için östaki kanalından boğazın arkasına doğru rahat bir akış sağlanır. Ayrıca çiğneme ve yutkunma hareketi de östaki kanalı etrafındaki kasları hareket etirir ve orta kulağa östaki girişinden hava sağlanmış olur. Bu nedenle gündüzleri kulak ağrısı çok şiddetli olmaz. Ancak geceleri östaki kanalı hareketsizlik, yutkunma, çiğneme olmadığı için rahat boşalamaz ve orta kulağa yeterli hava girişi olmaz. orta kulaktaki hava, etraftaki dokular tarafından kullanıldığı için, negatif basınç oluşur. Bu da kulak zarının içeri doğru emilmesi anlamına gelir. Böylece geceleri dayanılmaz bir hale gelen kulak ağrısıyla çocuğunuz uyanacaktır.

Kaşıntı: Yine derimizin fazla hava almaması ve vücut ısımızın artması ile kaşıntı geceleri artacaktır.

Burun tıkanıklığı: Çocuklar, yattıkları zaman varsa alerjik durumlardan dolayı veya odanın çok kuru olmasından ötürü burunları çok tıkanır. Geceleri yattıktan sonra yerçekimi etkisiyle burundan genize olan akıntı ciddi öksürük krizlerine neden olabilir. Tıkalı bir burunla uyumak uyku kalitesini çok bozmaktadır. Böyle bir durumda 1 yaşından sonra yastık kullanan çocukların baş kısmını yükseltmek, eğimli yatırmak faydalı olacaktır. Mentollü damlalar ile soğuk buhar aletleri de faydalı olabilir. Yatmadan önce güzel bir banyo yaptırmak da benzer etkiyi yaratır. Burun tıkanıklığı için olan damlalar ve spreyler de işe yarayacaktır.

Kusma: Midenin dinlenmesi gereken zaman uyku zamanıdır. Fakat midede bir sorun varsa çocuğunuz yattığı zaman pozisyona bağlı olarak ve kaslarıngevşemesi ile reflü şikâyetleri, huzursuzluk ve kusma olabilir.