Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
GRUP İÇİNDE VAROLABİLSİN

Sözsüz mesajları anlamak

Her sosyal çevre içinde sözsüz mesajlar havada uçuşur. Kalkan kaşlar, mimikler, kişisel yakınlık ya da mesafe koymayı anlatan hareketler sık sık kullanılır. Bu mesajların bazıları çocuğunuzun (özellikle de okul öncesi çağdaysa) anlayamayacağı kadar incelikli olabilir, ancak bu aşamada bile farkında olması için ona bazı şeyleri öğretebilirsiniz.

Kollarınızı kavuşturup kaşlarınızı çatmak, omuz silkip yüzünüzü yana çevirmek, gülümseyip ileri doğru eğilmek gibi sözsüz mesajları ve farklı duruş modellerini kullanarak bu hareketlerin ona ne hissettirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Ya da rolleri değiştirerek onun yaptığı belli jestlerin ve hareketlerin sizin için ne anlama geldiğini açıklayabilirsiniz. Çocuğunuz diğer çocukların sözsüz mesajlarını yanlış anladığı için arkadaş edinme fırsatlarını kaçırıyor olabilir.

Örneğin anne ve küçük çocuklar grubu içerisinde bir çocuk oynamak amacıyla çocuğunuzun yanına sokuldu. Oyun oynarken göz kontağı kurmaması bu çocuğun sizinkinin yanında oynamaktan hoşnutsuz olduğu anlamına gelmez. (Yeni yürümeye başladıkları aşamada çocuklar her durumda karşılıklı oynamaktan çok, yan yana oynamayı tercih ederler.) Eğer çocuğunuz arkadaşlık kurmak istiyor, ama karşı tarafa yaklaşma konusunda sıkıntı çekiyorsa gerekli ilk hareketi yapması için sizin yardımınıza ihtiyacı olabilir.

Daha büyük yaştaki bir çocuk, vücut dilini ve diğer sözsüz mesajları sizden daha iyi biliyor olabilir. Ya da tam tersine bu mesajları, gerçek anlamlarının farkına varmadan algılaması da mümkündür. Bu durumda çocuğunuzun bu mesajları daha doğru bir biçimde yorumlamasına yardım edebilirsiniz. Dolayısıyla hangi jestlerin ve duruş biçimlerinin ona daha açık ve arkadaşça geldiğini ve hangilerinin de “Beni yalnız bırak” gibi olumsuz bir mesaj vermeye çalıştığını konuşmanız yararlı olabilir.