Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
MEME REKONSTRÜKSİYONU



Meme kanseri ya da başka bir hastalık nedeniyle memenizin alınmasının ardından yapılan ve amacı yeniden bir meme oluşturmak olan ameliyata meme rekonstrüksiyonu denir.

Meme kanserleri hastaların, hastalıkları ileri evre değilse meme alınırken aynı ameliyatta da yeniden meme oluşturulması yapılabilir. Böylece, hasta ameliyattan çıktığında yine bir memeye sahip olmakta ve memesiz olmanın vereceği psikolojik sorunlardan kurtulmaktadır.

Eğer kanser ileri evre ise, o zaman hastanın kanserden tamamen kurtulması beklenir ve tedavisi tamamlandıktan sonra bu ameliyat yapılır.

Deri kanserinden sonraki en sık kanser meme kanseridir. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyon insan meme kanserine yakalanmaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi, bu hastalıkta da moral ve psikoloji çok önemli.

Yapılan araştırmalar, kansere yakalanan hastalarda moral bozukluğu ve psikolojik bozuklukların hastalığı daha hızlı seyretmesine, nükslere neden olmasına ve tedavinin başarısız olmasına yol açtığını göstermektedir. Durum böyle iken, meme kanseri nedeniyle ameliyat olan kadınların, memelerinin olmamasının onlarda yaptığı etkiyi ve psikolojik bozukluğu düzeltmeyi ya da bu duruma neden olmadan meme kanseri ameliyatı ile birlikte eş zamanlı yeniden meme oluşturulması ameliyatı yapmayı gerektirmektedir. Böylece hasta meme kanseri ameliyatına girdiğinde ameliyattan memesiz çıkmak yerine, yeni memeleri ile birlikte çıkmaktadır.

Meme onarımları artık tüm dünyada meme kanseri tedavisinin bir parçası olarak kabul edilmektedir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) 2010 yılında aldığı bir kararla, tüm meme kanseri hastalarının tedavi sırasında meme onarımı yöntemleri konusunda bilgilendirilmelerini zorunlu kılmıştır. Meme kanseri hastaları bu konuda doktorlarından ayrıntılı bilgi talep etmelidirler.

 


Yeniden meme oluşturmak için birçok teknik mevcuttur. Bunları, kişinin kendi vücudundan alınan bir doku (otolog) ile yapılan ve protez ile yapılanlar diye 2’ye ayırmak mümkündür. Hangi tekniğin seçileceği  hastaya göre belirlenmektedir. Örneğin; Karın bölgesinde sarkması olan hastaların, karın bölgesindeki bu sarkık deri ve yağ dokuları buradan alınarak, şekillendirilir ve mikrocerrahi teknikler ile (DIEP flep) meme bölgesine taşınır. Böylece hastamız hem karın germe ameliyatı olarak bu bölgedeki sarkıklarından kurtulur, hem de alınan memesinin yerine yenisi yapılmış olur. Ya da kanser nedeniyle alınan meme bölgesinde modifiye mastektomi/skin sparining mastectomi dediğimiz ameliyat ile yeteri kadar meme dokusu bırakıldıysa meme protezi ile yeniden meme oluşturulabilmektedir. Diğer 
teknikleri şu şekilde sıralayabiliriz; sırttan alınan kas ve deri ile meme oluşturulması (Latissimus dorsi muscle flap), expander dediğimiz doku genişleticileri ve protezler ile meme oluşturulması, yağ enjeksiyonları ile meme oluşturulması, kalçadan alınan kas ve deri ile mikrocerrahi ile meme oluşturulması, karın bölgesinden mikrocerrahiye gerek kalmadan alınan deri ve yağ dokusunun transferi ile (TRAM flep) meme oluşturulmasıdır.

 

Instagram: Op.Dr. Süleyman Taş

Web: Op. Dr. Süleyman Taş