Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
OTİZM

“Evde tutma, dışarı çıkar, sosyalleştir!”

 

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü çerçevesinde otizmli çocuğu olan ailelere seslenen Nuh’un Gemisi Çocuk Terapi ve Aile Danışmanlığı Merkezi’nin Kurucusu Mine Nişlioğlu, “Çocuğunuzu sosyalleştirmek için azami gayret gösterin. Çocuğunuzu ailenizin içine mutlaka çıkartın, parka veya sosyalleşebileceği diğer yerlere götürün. Asla farklı bakışlardan çekinmeyin” diyor. Otizmin hızla yaygınlaştığına ve dünyada 68 çocuktan birinin otizm gösterdiğine de dikkat çekerek, eğitimle önemli mesafeler alınabileceğini belirtiyor.

 

Nörolojik ve gelişimsel bir bozukluk olan otizmin (veya otizm spektrum bozukluğu) belirtileri erken çocukluk dönemine, 0-3 yaş arasına dayanıyor. Bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülse de neden ve nasıl oluştuğu tam olarak bilinmiyor.

 

Nuh’un Gemisi Çocuk Terapi ve Aile Danışmanlığı Merkezi’nin kurucusu ve otizm spektrum bozukluğu olan 10 yaşındaki Nuh’un annesi Mine Nişlioğlu, son araştırmalara göre dünyada her 68 çocuktan birinin otizm gösterdiğini, erken çocukluk döneminde çocukların yakından izlenmesi gerektiğini vurguluyor.  Otizmde erken tanı ve eğitimin çok önemli olduğunun, eğitimle önemli mesafeler alınabileceğinin altını çizen Mine Nişlioğlu, sosyalleşmenin etkisinin de büyük olduğunu söylüyor. “Evde tutma, dışarı çıkar, sosyalleştir” diyen Mine Mine Nişlioğlu, şu açıklamada bulunuyor:

 

“Her şey öğretmekle ilgili. Siz sevgiyle ve özveriyle ne kadar fazla öğretirseniz, çocuğunuz o kadar fazla alacaktır. Durmadan, usanmadan, bıkmadan öğretmeye uğraşın. Çocuğunuzu sosyal yapmak için azami gayreti gösterin. Ailenizin içine mutlaka çıkartın. Aile ne kadar kalabalıksa, o kadar fazla öğrenme imkanı bulacaktır. Aileniz kalabalık değilse çocuğunuzu parka veya sosyalleşebileceği diğer yerlere götürün. Asla farklı bakışlardan çekinmeyin. Çocuğunuzla çocuk olun, hep anlayışlı, hep sevecen olun. Korkmayın. Unutmayın her çocuk öğrenir!”

 

Mine Nişlioğlu, otizmden ne zaman kuşkulanılması gerektiğiyle ilgili ise şu bilgileri veriyor:

 

“Çocuğun davranışları ve gelişimi, diğer çocuklardan farklıysa, karşısındakiyle göz göze gelemiyorsa, ismiyle seslenilince bakmıyorsa, sürekli zıplamak ve sallanmak gibi hareketler yapıyorsa, konuşmada geriyse, bazen duymuyor gibi davranıyorsa, bazı kelimeleri veya motor davranışları (el, kol hareketleri, mimikler gibi) sürekli tekrarlıyorsa otizmden kuşkulanılabilir.”