CANLI YORUMLAR
Prof. Dr. AKTUĞ ERTEKİN
Prof. Dr. AKTUĞ ERTEKİN
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

ADET ÖNCESİ GERGİNLİK

Premenstrüel Sendrom (PMS)
30.09.2011

Kadınların yaklaşık yarısında görülen, ama her 100 kadından 2-3’ünde çok şiddetli seyreden, kişinin kendisini de, çevresini de çok yoran bir rahatsızlıktır. 

Adet görmekte olan kadınlarda, çok doğum yapmışlarda, yoğun alkol kullananlarda, yoğun ve stresli iş yaşamı olanlarda ve doğum sonrası depresyon geçirenlerde daha fazla görülür. Tek yumurta ikizlerinde ve anne-kız hastalık varlığı genetik bir yatkınlığı da akla getirmektedir.

PMS, adet gören kadınlarda adetten 10-14 gün öncesinde başlayan fiziksel, psikolojik ve davranış değişiklikleri sonucu insan ilişkileri ve kişisel aktivitelerde bozulmaya yol açabilecek şiddetteki davranış değişikleridir. Bu durum adetten önce başlar, adetle ortadan kalkar, ovulasyonu olan kadınlarda sıklıkla görülür ve çoğunlukla her ay tekrarlar. Evlilikle, eğitimle, kültür seviyesiyle ve ırkla ilgisi yoktur.

PMS için tipik tanı koydurucu bulgular yoktur. Bu hastalık konusunda 100’den fazla belirti tarif edilmiştir. En sık görülen belirtiler % 68 sıklıktaki anksiyete ve irritabilitedir.

PMS’de görülen başlıca şikayetler; halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, uykusuzluk, unutkanlık, konsantrasyon güçlüğü, performans azalması, eve kapanmak, sosyal etkinlik ve aktivitelerden kaçınmak; terleme, bulantı, kusma, ateş basması, vücutta su tutulması, şişlik, kilo artışı, memelerde hassasiyet ve ağrı, yalnızlık hissi, ruhsal durumda dalgalanmalar, depresif davranışlar, sinirlilik gibi birçok şikayetler olabilmektedir. Bu şikayetler birçok başka hastalıkta da görülebilmekte ve hatta önemli hastalıkların belirtileri ile karışabilmektedir. Bu sebeple hastanın öyküsü dikkatle dinlenmeli, fiziksel muayenesi yapılmalı, gereken laboratuvar tetkikleri planlanmalıdır. B6 vitamini, E vitamini ve magnezyumun etkilerinden de söz edilmektedir.

Egzersiz, stresle başedebilmek, fazla tuz, kahve ve şekerden kaçınmak, alınabilecek yararlı önlemlerdendir. Tetkiklerde sorun çıkarsa uygun ilaç tedavileri planlanmalıdır.

Hepinize sıkıntısız ve mutlu günler dilerim. Sağlıcakla kalınız.

YAZARLAR
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN
ANA RAHMİNE HASRET
BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN
GEBELİK ŞEKERİ
BOŞANMA SEBEPLERİ II
12 KASIM HAFTASI
İYİ OLMAYAN YABANCILAR VAR
SEVGİ,FEDAKÂRLIK,BAĞIMLILIK
DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ
MİNİK DOSTUNUZLA TATİLDE
BEBEKLER İÇİN YEMEKLER
NEFES ALMA PROBLEMLERİ
KOL ESTETİĞİ
SORULARINIZ VE YANITLARI 22

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
1
okşan
Cevapla okşan
30.09.2011 13:07:02
merhaba,ben gerginlik değil doğumdan sonra 3 senem doldu ve adet öncesi sinirle başlayan sinir kırizi geçiriyorum.çok zararım oluyor aileme ve kendime.engel olmak istiyorum fakat içimdeki beynimdeki başka biri yapıyor sanki bunu.bunun için ne yapabilirim yardımcı olur musunuz?
Cevap Yaz
1
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :