Facebook'ta paylaş Twitter'da Paylaş
Ann Boyutu
ERKEKLER DE SİSTİT OLUR!

Genellikle kadınlar da olduğu sanılan sistit hastalığı  nadiren de olsa  erkeklerde de görülüyor. Sistit hastalığı, en çok ayaklarımızı üşüttüğümüzde ortaya çıkar. Mesane ve idrar yollarının kronikleşerek ya da bir üşütme anında oluşabiliyor. Bazen ise üretranın uzunluğundan dolayı idrar yoluna baskı yapan  prostat gibi durumlar sistit oluşumunu güçlendiriyor. Tedavi olunmazsa sancı ve yanmaların yanı sıra altına kaçırmaya kadar gidebilir.

Sistitin belirtileri

- idrar yaparken acı duyulur. Yanmanın yanı sıra kaşıntı da yapar.

 -Sık veya acil idrar yapma ihtiyacı oluşur.

- Bulanık, kötü kokulu, ara sıra da kanlı idrar gelebilir.

- Kişinin kaptığı enfeksiyon sonucu bazen hafif ateş yapabilir.

Sistitin tedavisi ne kadar kolay olsa da tekrar nüksetmemesi için altında yatan nedenin de tedavi edilmesi gerekir.

Teşhis için;

Bir ürolog şikayetlerin tarifine ve testlere dayanarak teşhis koyabilir. Bu testler idrar analizleri, sistoskopi (özel bir aletle üretra ve mesanenin gözlenmesi) ve damar içi pylogram denilen özel bir röntgen çekimini kapsar. Enfeksiyona neden olan bakteriyi tanımlayabilmek için de idrar kültürü gerekebilir.

Sistit hemen ve uygun şekilde tedavi edilirse önemli bir hastalık değildir. Sistit ve altında yatan neden tedavi edilmezse, kronik ve insanı zayıf düşüren bir şekle girer.

İlaç Tedavisi

Sistite neden olan enfeksiyonla mücadele edebilmek için antibiyotik verilir. Altındaki sebep için ilave ilaç veya ameliyat gerekebilir.