CANLI YORUMLAR
Taylan Kümeli
Taylan Kümeli
Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı

ALERJİYE KARŞI "ZENCEFİL"

Alerjinin etkilerine karşı
07.11.2012

Alerjik hastalıklar ve gıdalar arasında önemli bir ilişki var. Astım ve egzaması olanlar gazlı içeceklerden ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalı. Bu hastalara, bağışıklığı güçlendiren zencefil tavsiye ediliyor.

 

Vücuda giren her şey ona yabancıdır. Yiyecekler, içecekler, bitki sporları, bakteriler, polenler, toz, ilaçlar, kimyasallar, kozmetik ürünler... Bağışıklık sisteminin görevi ise bizi bu istiladan korumak. Normalde bağışıklık sistemi, bize hissettirmeden çalışır, ama hasta olunca ya da başka rahatsızlıklar nüksettiğinde varlığını hissederiz. Böyle bir aşamada, en ufak bir yabancı madde bile vücut tarafından aşırı tepkiyle karşılanabilir. Alerjik tepkiler, bronşların büzülmesi ya da cilt tahrişleri şeklinde olabilir. Bazen sadece yabancı maddeler değil, vücudun kendi dokuları da alerjiye sebep olabilir.

 

ASTIM


Hassas kişilerde toz, hayvan tüyü, polenler ya da belli bazı yiyecekler astım krizine yolaçabilir. Vücut buna tepki olarak mukus salgılar ve solunum yollarını daraltır. Ardından hırıltılı soluklar, göğüste sıkışma ya da nöbet gerçekleşebilir. Fazla antibiyotik tüketimi ya da anne sütü almayan çocuklarda astıma olan eğilim daha fazladır.

 

Astım Diyeti


• Mukus salgısını arttıran gıdalardan uzak durun. (mayalı ekmek, hamurişi, süt ürünleri vb.)
• Boğazı tahriş eden asitli gıdalardan kaçının. (gazlı içecekler, baharatlı yiyecekler vb.)
• Bağışıklığı güçlendiren ve genel sağlığı iyileştiren, alerji eşiğini yükselterek nöbeti önleyen gıdalar tercih edin. (Örneğin zencefil anti-alerjiktir ve mukus oluşumunu önler.)

 

SAMAN NEZLESİ

 

Pek çok insan için yaz mevsiminin başlama belirtisi olan hapşırma, burun akıntısı, göz ve boğaz kaşıntısı aslında yalnızca kuru bitkiler tarafından tetiklenmez. Bu maddelere karşı olan duyarlılık yıl boyunca başa çıkabileceğiniz bir düzeyde zaten vardır. Ancak polen, toz artışı, güneş ışığı ve diğer tetikleyiciler biraraya gelerek vücut için bir tehdit halini alır. Astım hastaları için belirttiğimiz önerileri saman nezlesi şikayeti olanlar için de geçerlidir.

 

EGZAMA

 

Egzama, ateş ve ciltte kaşıntılı kızarıklıklarla ortaya çıkar. Stresle birlikte aniden görülebilen egzama, alerjik bir reaksiyondur. En çok genelde sürtünmenin olduğu göz kapakları, dirsekler, dizlerin arkası, parmak araları ve kasıklar gibi derinin kıvrım yerleridir. Egzamadan şikayet edenler astım için verilen tavsiyeleri uygulayabilir. Eğer egzama stres nedeniyle ağırlaşıyorsa gerginliği arttıran kahve ve aşırı alkol tüketiminden uzak durun.

 

DERİ İLTİHABI VE KURDEŞEN

 

Her iki rahatsızlık da alerjik reaksiyonlar sonucu oluşur. Hassasiyet gösterilen bir maddeye temas edilmesi sonucu kızarma veya tahrişle ortaya çıkar. Kurdeşen, sıvı içerikli alerjenlerin kılcal damarlardan deri altına sızmasıyla oluşan kırmızı şişliklerdir. Saman nezlesi ya da gıda alerjisinin diğer bir belirtisidir. Yukarıda belirtilen öneriler bu hastalar için de geçerlidir.

 

GIDA HASSASİYETİ VE ALERJİLER

 

Bir gıdaya karşı olan hassasiyet alerjiyle aynı şey değildir. Gıda hassasiyeti, bağışıklık sisteminde güçlü bir reaksiyona neden olmaz. Ancak, bazı gıdaları vücudun olması gerektiği gibi kullanamamasıdır. Gıda hassasiyeti karın şişmesi, ishal, baş ağrıları, migren, cilt kızarıklığı, ağız yaraları gibi pekçok şekilde kendini belli edebilir. Kişilerin hassasiyet gösterdiği bazı gıdalar; süt ürünleri, buğday (gluten toleranssızlığı), maya, mantarlar, çikolata, yumurta, kabuklu deniz ürünler i, kimyasal katkı maddeleri, kahve, sitrik asit, ananas, kırmızı biber, sirke, şekerli yiyecekler vb.

 

ÇÖLYAK RAHATSIZLIĞI
Gluten (buğdayda, çavdarda ve çok az da olsa diğer hububatlarda bulunan bir tür protein) en çok toleranssızlık gösterilen gıdalardandır. Hassas insanlarda gluten, bağırsak yollarında iltihaplanmalara yol açabilir ve bağırsak maddeleri ememez duruma gelir. Eğer gluten toleranssızlığı probleminiz varsa her tür buğday içeren ürünlerden sakınmanız gerekir. Ayrıca süt, yoğurt, peynir alımını azaltmakta fayda vardır.

YAZARLAR
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ İÇİN
ANA RAHMİNE HASRET
BOŞANMA SÜRECİNİN ARDINDAN
GEBELİK ŞEKERİ
BOŞANMA SEBEPLERİ II
12 KASIM HAFTASI
İYİ OLMAYAN YABANCILAR VAR
SEVGİ,FEDAKÂRLIK,BAĞIMLILIK
DETOKS SEBZE VE MEYVELERİ
MİNİK DOSTUNUZLA TATİLDE
BEBEKLER İÇİN YEMEKLER
NEFES ALMA PROBLEMLERİ
KOL ESTETİĞİ
SORULARINIZ VE YANITLARI 22

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
 
1
özlselsun
Cevapla özlselsun
10.01.2014 10:32:02
aynı alerjik sorunlar bende var. peki zencefil'i nasıl tüketmeliyiz? teşekkür ederim.
Cevap Yaz
1
Adınız:
 
Soyadınız:
 
Email:
   
Sikayet & Öneri:
 
Talebinizi Seçiniz :