CANLI YORUMLAR
DR. NESLİM G. DOKSAT
DR. NESLİM G. DOKSAT
Çocuk, Ergen ve Genç Psikiyatrı

SPORTİF FAALİYETLER ÜZERİNE

Sporun çocuklara faydaları
17.07.2012

Çocuklar beş-altı yaşından itibaren, yüzme, basketbol, tenis gibi sportif faaliyetlerle tanıştırılmalıdır. Bu noktada ebeveyn olarak, çocuğu sporla tanıştırmak, ancak baskı yapmadan ilgi duyduğu ve yetenekli olduğu daldaki sportif faaliyetlere gençlik döneminde de devam etmesini desteklemek önemlidir. Bu noktada ebeveyn olarak kişisel hırslarımızın gölgesinde kalmamak, çocuğun gerçekten keyif aldığı ve yatkın olduğu spor dalıyla uğraşmasının teşvik edilmesi son derece önemlidir.

Bazı durumlarda okul dersleri ileri sürülerek sportif faaliyetlerin kesintiye uğratıldığını üzülerek görmekteyiz.  Bazı durumlarda ise, çocukların okul, özel ders ve dershâne ile zaten dolmuş olan programlarına, olumsuz metropol şartlarının da eklenmesiyle sportif faaliyetlerin yürütülmesi zaman engeline takılmaktadır. O nedenle, sekizinci ve on ikinci sınıf gibi sınav senelerindeki gençlerin sportif faaliyetlerini bir seneliğine askıya alması mazur görülebilir bir durumdur.

Oysaki spor, gencin bedensel ve zihinsel açıdan sağlıklı şekilde gelişmesini sağlar. Zihni dinlendirir. Farklı bir bakış açısı kazandırarak olayları çok yönlü olarak değerlendirme becerisini arttırır. Bir anlamda zekânın gelişmesine de katkıda bulunur. Gencin organizasyon ve plânlama yeteneğini zenginleştirir. Zamanın iyi kullanılmasını öğretir. Zihin ve beden koordinasyonunu geliştirir. Gencin iç disiplinini arttırır. Bu şekilde hayata karşı esnek ve uyumlu olmayı, kurallara uymayı kolaylaştırır,  sorun çözme yeteneğini arttırır.

Ek olarak sportif faaliyetler gencin akranları arasındaki popülaritesini de güçlendirerek özgüveninin artmasına yol açar. Genci alkol ve madde suîistimâli gibi zararlı alışkanlıklardan korur.

İlgili spor dalında başarılı olunduğu takdirde, profesyonel olarak uğraşma kararı gençleri genellikle zora sokmaktadır. Profesyonel hayatta sporla uğraşma hedefiyle, iyi bir üniversite kazanıp akademik olarak başarılı olma hedefinin paralel olarak yürütülmesi güçtür.  Ülkemiz şartlarında, yetişkinlik hayatında sporda başarılı olma ihtimâli belirsiz olduğundan, genellikle bu eğilim askıya alınmakta ve üniversite okuma hedefine öncelik tanınmaktadır.

Sonuçta, gerek profesyonelce gerek amatörce olsun, spor, ruhsal ve bedensel gelişim açısından büyük önem taşımaktadır.

 


Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :