Okunma Sayısı: 11107
CANLI YORUMLAR

PREMATÜRELERDE RUHSAL SORUN

Risk altındalar

Araştırmacılar, zamanından erken doğan bebeklerde ruhsal sorun riskinin daha yüksek olduğunu açıkladı. Buna göre, bipolar bozukluk riski 7, depresyon riski ise 3 kat artıyor.

Genel Psikiyatri Arşivi çalışmasına göre, erken doğan bebeklerde bipolar bozukluğu, depresyon ve psikoz gibi ruh sağlığı bozukluklarının görülmesi daha olası.

Uzmanlar prematüre bebeklerin bakımında büyük gelişmeler olduğu konusunda açıklama yaptı.

Zamanında gerçekleşen doğumlar 40 hafta tamamlandığında meydana gelirken, 13 bebekten biri 36. haftadan önce doğmakta.

Londra'daki King's College Enstitüsü'nde ve İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nde çalışan araştırmacılar 1973 ile 1985 arasında İsveç'te doğmuş olan 1.3 milyon kişiyi inceledi. Psikiyatrik bozukluklar nedeniyle hastaneye yerleştirilen 10,523 kişiden 580'i prematüre doğmuş.

Yapılan çalışmalar zamanında doğmuş olan çocukların psikiyatrik nedenler dolayısıyla binde iki oranla hastaneye yerleştirildiği dikkat çekti. Oldukça erken doğan bebeklerde bipolar bozukluk bu oranın yedi katı iken, depresyon üç katı kadar görülüyor.

“ENDİŞELENMEYİN, ÇOCUĞUNUZU İYİ GÖZLEMLEYİN”
Araştırmacılardan Dr. Chiara Nosarti hastalardan bazılarının bahsedilen rahatsızlıkları daha hafif geçirmeleri nedeniyle hastaneye gitmedikleri ve adları kayıtlı olmadığından bu oranın biraz daha yüksek olabileceğine dikkat çekti.

Nosarti, yine de bu riskin düşük olduğunu ve çoğu erken doğan bebeğin sağlıklı olabileceğini söyledi. Nosarti, anne babaların endişelenmemesini, ancak erken doğumun bebekleri birçok psikiyatrik rahatsızlıklara maruz bırakabileceğinden ailelerin bebeklerini bu tür rahatsızlıkların belirtilerini erken yakalayabilmek için sürekli monitör etmelerini önerdi.

Böylelikle bu rahatsızlıklar ağırlaşmadan kontrol altında tutulabilir.

Nosarti "gelişim bozukluklarının" bebeklerin beynini etkileyebileceği konusunda da yorum yaptı.

“SORUNLARI ÖNLEME ÇALIŞMALARI GELİŞTİ” 
Akıl ve Ruh Sağlığı Yardım Derneği SANE'nin başkanı Marjorie Wallace, erken doğumun şizofreniye yol açabileceğini zaten bildiklerini ama aynı zamanda diğer psikolojik rahatsızlıklara da yol açabileceğinin kanıtlarını oldukça şaşırtıcı bulduğunu söyledi.

Bebek Bakım Yardım Kuruluşu Bliss, erken doğumun beynin gelişimini etkilediğine dair birçok araştırma tarafından desteklenen bilgiler olduğunu belirtti.

Öte yandan bu kuruluşun başkanı Andy Cole, araştırmada kullanılan bazı kişilerin 40 yıl önce doğduklarını ve klinikte hayatın ilk dört haftasında kalıcı nörolojik hasarı önlemek için yapılan işlemlerin o zamandan beri büyük gelişme gösterdiğini açıkladı.

Günümüzde beynin zarar görmemesi için serinletilme işlemlerinden, beyne yeterli oksijen gitmesi için ventilasyon yöntemi uygulanmasına kadar birçok gelişme gerçekleşti. 

Kaynak: BBC Türkçe 

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BİBERON MAMASI SEÇİMİ
NASIL YAPILMALIDIR?
GECE TERÖRÜ
ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLÜYOR
ANNE SÜTÜ, İLAÇLAR VE BEBEK
PROF. BÜYÜKGEBİZ NE DİYOR?
HAMİLELİKTE 32. HAFTA
İKİ HAFTADA BİR MUAYENE!
BEBEKLER YANLIŞ BESLENİYOR
"GIDA PÜRELERİ YAPMAYIN"
BEBEĞİNİZ BÜYÜDÜ...
ÜRÜNLERİ YENİ Mİ KALDI?
İKİZLERE UYKU TERBİYESİ
VARDIR BUNUN DA BİR YOLU...
ÜÇ MARKA ÜÇ ODA
ÇOCUĞUNUZ VE BEBEĞİNİZ İÇİN
BEBEĞİNİZ SİZDEN ÖĞRENİR!
AİLENİN BÜYÜK SORUMLULUĞU
YENİDOĞAN RAHATSIZLIKLARI
OLAĞAN BELİRTİLER...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BEBEĞİNİZ SİZDEN ÖĞRENİR!
BAŞKASI ALINCA AĞLIYOR MU?
İKİZLER BURCU ÇOCUĞU
KOÇ BURCU ÇOCUKLARI
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :