Okunma Sayısı: 11385
CANLI YORUMLAR

FELÇ HASTALARINA YENİ UMUT

Kalıcı etkiler azalabilir

ABD'li ve Kanadalı doktorların yaptığı açıklamaya göre, yeni geliştirilen bir ilaç felcin kalıcı etkilerini hafifletebilecek. Yabancı kaynaklı tıbbi bir dergide yayınlanan bir araştırmaya göre, söz konusu ilacın yapımında kullanılan ve NA-1 olarak adlandırılan kimyasalı kullanmak güvenli.

185 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmada felç geçirmeden önce NA-1 kimyasalı alan hastaların beyinlerindeki hasarlı dokunun daha az olduğu gözlendi. Felç Vakfı, sonuçların ümit verici olduğunu, ancak daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Maymunlar üzerinde yapılan testler, NA-1'in felç sırasında oksijensiz kalan beyin hücrelerinin ölmesini engellediğini ortaya çıkartmıştı. Kimyasal şimdilik ABD ve Kanada'daki 14 hastanede deneniyor.

Araştırmaya katılan hastalar beyinlerinden anverizma aldırmak için ameliyat olmayı bekleyenler, kan damarları zayıf olanlar gibi felç geçirme riski yüksek kişilerdi.

Araştırmada 93 hastaya kimyasal enjekte edilirken, benzer şartlardaki başka 93 hastaya da tuzlu su enjekte edildi.

Tamamen güvenli

Doktorlar, NA-1 adlı kimyasalın tamamen güvenli olduğunu, sadece iki hastanın hafif yan etkiler yaşadığını belirtti. Hastalar üzerinde yapılan inceleme ilacı alan deneklerin felç sonrasında daha az beyin dokusu kaybettiklerini ortaya koydu.

Doktorlar araştırmanın kimyasalın beyin hücrelerini korumasının mümkün olduğunu gösterdiğini, ancak daha çok araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Helsinki Üniversitesi Merkez Hastanesi'nden Prof. Markku Kaste, ''Felç riskini en çok artıran etmen yaş. Dünya nüfusu yaşlanmaya başladığı için de elbette felç vakalarının sayısı artıyor'' dedi. Bilim adamı şimdiye dek beyni korumak için geliştirilen ilaçların başarılı olmadığını belirtti.

Markku, bu yeni ilacın da daha geniş biçimde araştırılması gerektiğini söyledi.

Felç Vakfı'ndan Dr. Peter Coleman, ''Biz beyin hücrelerini felç sonrasında koruyabilecek ve zararı azaltabilecek her tedaviyi destekliyoruz. Bu potansiyel tedavi umut verici görünüyor ancak daha çok araştırma yapılmalı'' dedi.

Kaynak: BBCTürkçe

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BARIŞMA SEKSİ İŞİ ÇÖZMEZ
CİSED'DEN AÇIKLAMA
DÜŞÜNCELER TAKINTI OLMASIN
TAKINTILAR SİZİ BUNALTMASIN
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE
DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR
YAZ ÖNCESİ DİYET
DİYET LİSTESİ VE YENECEKLER
OBEZİTE EKLEMLERİN DÜŞMANI
EKLEMLERE 4 KAT YÜK YAPIYOR
BEBEĞİNİZE YAKIN TAKİP
SEREBRAL PALSİ NEDİR?
VÜCUDUMUZ NE DİYOR?
SİNYALLERİ TAKİP EDİN
YORGUNLUK NASIL KABUS OLDU?
MESLEĞİMİZ, YORGUNLUĞUMUZ
BU DÖNEMİ İÇİNİZE SİNDİRİN
MENOPOZLA BAŞ ETME YOLLARI
KENDİNİZİ SABOTE ETMEYİN
BU 12 CÜMLEYİ KURMAYIN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÇOCUKLARDA BAHAR NEZLESİ
SÜRECİN NÖROLOJİK ETKİLERİ
METABOLİZMA NASIL HIZ...
UYUYAMIYORSANIZ...
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
2012 YILINA DAMGA VURAN
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :