Okunma Sayısı: 7514
CANLI YORUMLAR

40 KERE SÖYLEYİNCE OLUYOR

Anne faktörü

Çocuklar konuşmaya ilk başladıklarında yapacaklarını tek tek ifade ederler. ‘Kamyonu alıyoruz, oyuncağı üzerine koyuyoruz’ gibi. Bir süre sonra bu konuşmalar yok olur. Yaşamımızdaki ilk konuşmalar anne ve yakın çevrenin etkisiyle oluşuyor.

Eğer endişeleri nedeniyle korumacı bir anne yanında büyüyorsa çocuklar, çevresel konuşmalar bu doğrultuda oluşuyor. Karamsar bir annesi varsa çocuğun, bebek de olaylarla ilgili karamsar konuşmalar yapmaya başlar.

Çocukken annelerin izin vermemesine rağmen bardaktan su içmeyi isteyen çocuk, suyu içerken bardağı elinden düşürdükten sonra, annenin tepkisi, “Aptal çocuk seni. Sana söyledim değil mi içemezsin diye, ortalığı berbat ettin” biçiminde olursa çocuk da bu konuşma tarzından etkilenir.

Oysaki anne olaya daha sakin de yaklaşabilir. “Şimdi içemiyorsun ama biraz büyüdüğünde tek başına bardaktan su içebilirsin” biçiminde konuşursa, çocuk daha umutlu bir konuşmayı öğrenmiş olur.

40 Kere Söyleyince Oluyor!

İç konuşmaların öğrenilmesi zamanla olur. Birkaç kerelik yapılan konuşmalardan çok, zaman içinde sürekli tekrarlanan konuşmalar daha fazla yerleşir. Çünkü öğrenmede tekrarın yeri büyüktür. Burada da yapılan tekrarlayıcı konuşmalar olumsuz düşüncelerin yerleşmesine neden olur. Kendi kendini sabote eden kişiler kendileriyle olumsuz iç konuşmalar yapmaktadır. Yapılan bu konuşmalar ise yaşadıkları kaygı ve üzüntüleri artırmaya yarıyor.

Uzmanlar, kendi içimizde gerçekleşen bu olumsuz iç konuşmaları değiştirmenin mümkün olduğunu, dünyadaki pek çok uzmanın bu görüşü paylaştığını söylüyor. Çocukluktan itibaren kendi kendimize yaptığımız olumsuz iç konuşmalar zaman içinde otomatikleşir. Ve kolaylıkla olumlu biçime dönüştürülemez. Bu nedenle arkadaşlar ve aileler tarafından “Yanlış düşünüyorsun, öyle düşünme, abartma” gibi o anki olumsuz iç konuşmalarınızı değiştirmeye yönelik çabalar işe yaramaz. Hatta bazen sizi daha fazla kızdırabilir. Bu nedenle eğer kendi başınıza bu sorunların üstesinden gelmekte zorlandığınızda bir uzmandan yardım almanız faydalı olacaktır.

 

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
AKRAN ZORBALIĞI
UZMAN YARDIMI
ÇOCUKLARDA GELİŞİM
FİZİKSEL, DUYGUSAL GELİŞİM
GECE ALTINI ISLATIYOR MU?
HER ÇOCUKTA GÖRÜLEBİLİR
ARKADAŞI VAR MI?
ARKADAŞ TÜM SORUNLARI ÇÖZER
ÇOCUKLARDA ÖZSAYGIYI ÖLÇMEK
ÖZGÜR BİREY OLACAKSA...
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERDE
HANGİ ÖZELLİKLER ARANMALI?
ONUNLA OYUN OYNAYIN
ZEKA GELİŞİMİNE OYUN ETKİSİ
İKİ YAŞ DÖNEMİNDE PAYLAŞIM
İLK 12 AYDA BABA İLGİSİ
BEBEK GELİŞİMİNE ETKİSİ NE?
OYUNUN GÜCÜ
ÇOCUĞUNUZLA OYUN OYNAYIN.

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
İSMİ HAYATINI ETKİLEY...
ÇOCUĞUNUZ SİZE BAĞIMLI MI?
İLK 12 AYDA BABA İLGİSİ
HANGİ ÇOCUK HANGİ MESLEK
2012 YILINA DAMGA VURAN
2013 BAROK DESENLERİN YILI
ROBOT SEVGİLİLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :