Okunma Sayısı: 9381
CANLI YORUMLAR

GÖZ YANIKLARI

Su kurtarır

Göz yaralanmalarında bol suyla yapılan ilk müdahale körlüğü önlüyor

 

GÖZ YANIKLARINDA BAŞINIZI SU DOLU LAVABOYA YA DA KÜVETE SOKUN!

 

Üsküdar’daki bir ortaokulda fen deneyi sırasında yaşanan patlamada iki gözünden ağır yaralanan ve bir gözünde görme fonksiyonunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan 11 yaşındaki Mert Öztoprak’la gündeme gelen göz yanıklarında ilk müdahale hayati önem taşıyor. Uzmanlar, ilk müdahalede gözün bol suyla yıkanmasını, mümkünse başın su dolu lavabo veya küvete sokulmasını öneriyor

Patlamalar, savaş yaralanmaları ve iş kazalarında sıklıkla karşılaşılan göz yanıkları, çoğu kez görme fonksiyonunun kaybına varan ciddi sonuçlar doğurabiliyor. Yanıkla seyreden göz yaralanmaları sonrasında yapılacak ilk müdahale, görme fonksiyonunu korumak adına büyük önem taşıyor. Özellikle kimyasalların yol açtığı yanık vakalarında, gözü bol suyla yıkama şeklinde yapılacak basit ama etkili ilk yardımın ilk anda tedavinin yarısının yapılması anlamına geldiğini belirten Op. Dr. Levent Akçay, şu bilgileri verdi:

“Nerede olursa olunsun bu tip yaralanmalarda ilk anda gözleri bol suyla yıkamak çok önemlidir. Doktora götürmek için yolda geçen zaman bile gözü kör edebilir. İmkan varsa başı su dolu lavaboya veya küvete sokmak direkt yıkamaktan bile çok daha etkilidir. Böyle bir müdahale sayesinde göz kapaklarının göze yapışmasını engellediğiniz gibi kimyasal maddenin seyreltilmesini de sağlıyorsunuz. Böylelikle tedavinin yarısını yaparak gözün ve göz kök hücrelerinin yanmasını önlemiş oluyorsunuz.”

Tedavide kök hücre ve korne nakline başvuruluyor

En sık tuz ruhu, makyaj temizlemede kullanılan aseton, akü suyu, boya ve diğer kimyasallara bağlı yaralanma ve göz yanıklarına rastladıklarını anlatan Op. Dr. Levent Akçay, bu tip alkali ya da asit uygulamalarına maruz kalan gözlerde kök hücrelerin öldüğünü belirtti.

Bugüne dek 500’ün üzerinde asit-alkali yanık tedavisi gerçekleştirdiğini anlatan Op. Dr. Levent Akçay, yanık tedavilerinde başta kök hücre ve kornea nakli gibi görme fonksiyonunu geri kazandıracak yöntemlere başvurduklarını ifade etti. Op. Dr. Akçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Herhangi bir şekilde göz dokusu yanmış hastalarda kök hücrelerin ölmesiyle birlikte hastaların tekrar görebilmesi için hastalara kök hücre nakli yapılması gerekiyor. Bunun için hastanın birinci derece yakınlarından kök hücreler alarak, ameliyatla hastanın göz beyazıyla göz saydamı dediğimiz korneası arasına yerleştiriyoruz. Ardından birkaç ay sonra gerekirse kornea naklini yapıyoruz.”

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SAĞLIK AĞIZDA BAŞLAR
FIRÇALAMAK YETMEZ
GECE ATIŞTIRMALARI
MASUM DEĞİL
KARNESİ KÖTÜ İSE
BU HATALARI ASLA YAPMAYIN!
ANNELER GÜNÜ
HER GÜN SEVİN
ÇİFT MASKE KULLANIMI
TEK MASKE YETMEYEBİLİR
HANGİ ÇOCUKLAR
COVID19'U AĞIR GEÇİRİYOR?
BÖBREK REFLÜSÜ NEDİR?
TANISI VE TEDAVİSİ
GECE ATIŞTIRMALARI
VAZGEÇEMEM DİYORSANIZ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
MENİSKÜS NEDİR?
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE
BAŞ AĞRISINA VE HER DERDA
KANSERDEN KORUYAN 10 ÖNERİ
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
2013 KIŞ - ŞAPKA MODASI
BAZILARI KASLI SEVER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :