Okunma Sayısı: 30836
CANLI YORUMLAR

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM MÜFREDATLARI (PROGRAMLARI)

Okul öncesi eğitimde çocuklar neler öğrenir?

 

 

“Müfredat” kelimesi çocuğunuzun okulda öğrenme süreci boyunca edineceği tüm deneyimler olarak açıklanabilir. Anaokulları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul öncesi müfredatıyla birlikte farklı yaklaşımlar uygularlar. Milli Eğitim Bakanlığı, okul öncesi müfredatında öğretmenlere, öğrencilerin, gelişim ve hedefler anlamında hangi davranışları kazanmalarını gerektiğine dair bilgi verir. Okul öncesi eğitimde yaklaşımlar farklı olsa da, temel öğrenme alanları altı alanda özetlenebilir:

1 Kişisel, sosyal ve duygusal gelişim

2 İletişim, dil ve okuma-yazma becerileri

3 Problem çözme, akıl yürütme ve matematiksel beceri

4 Dünyayı anlama

5 Fiziksel gelişim

6 Yaratıcılık

 

1 Kişisel, sosyal ve duygusal gelişim

Çocukların kendilerine ve çevrelerindeki diğer insanlara saygı duyması, onlarla sosyal ilişkiler geliştirmesi ve öğrenmeye karşı pozitif duygular hissetmesi için tecrübe kazanması ve desteklenmesi gerekir. Çocuklarla ilgilenen kişiler, onların kendilerini tanımalarına ve neyi ne kadar yapabileceklerini görmelerine yardımcı olmak için çocukların duygusal anlamda kendilerini iyi hissetmelerine dikkat etmelidir.

 

2 İletişim, dil ve okuma-yazma becerileri

Öğretmenler, çocukların iletişim becerilerini geliştirmeleri, okuma yazmaya başlayabilmeleri, konuşmayı ve dinlemeyi öğrenmeleri için çeşitli aktiviteler düzenlemelidir. Çocuklara farklı durumlarda, farklı amaçlar için bu becerilerini kullanma fırsatı sağlanmalı, kendilerine olan güvenlerini geliştirmeleri için destek verilmelidir.

 

3 Problem çözme, akıl yürütme ve matematiksel beceri

Çocuklar, eğlenerek, çeşitli aktivitelerle keşfederek, konuşup tartışarak, farklı şeyler öğrenerek, problem çözme, akıl yürütme ve matematiksel becerilerini geliştirmeye çalışırlar. Bunun için onlara, yeteneklerine güvenebilecekleri ve yeteneklerini kullanırken kendilerini yeterli hissedebilecekleri uygun ortamlar sağlanmalıdır.

 

4 Dünyayı anlama

Çocuklar, çevrelerindeki dünyayı ve olup bitenleri anlamalarına yardımcı olacak bilgi, beceri ve kavramları geliştirmelidir. Anaokulu öğretmenleri, çok farklı aletleri kullanabilecekleri, kendi doğal ortamlarında bulunan farklı canlıları, insanları, bitki ve hayvanları tanıyabilecekleri gerçek yaşam örnekleriyle ve çeşitli deneylerle, çocuklarımızın öğrenme ortamlarını zenginleştirmelidir.

 

 

5 Fiziksel gelişim

Bebeklerin ve küçük çocukların fiziksel gelişimleri kendilerinin de aktif olarak katılabileceği, koordinasyon, kontrol, el ve hareket becerilerini geliştirmelerini sağlayacak aktivitelerle desteklenmelidir. Bu yaştaki her çocuk tüm duyularını kullanmalı ve yeni öğrendikleriyle, eski bilgileri arasında bağlantı kurmaya teşvik edilmeli, böylece çevresindeki dünyayı tanımasına fırsat verilmelidir. Aynı zamanda fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin önemi de çocuklara öğretilmelidir.

 

 

6 Yaratıcılık

Çocuklara oyun oynama, keşfetme, merak etme ve düşüncelerini, fikirlerini, duygularını paylaşma fırsatı verilmeli; çocuklar yaratıcılıklarını ortaya koymaları için desteklenmelidir. Bunun için sanat, müzik, hareket, dans, hayal gücü, drama ve matematik gibi aktivitelerden, tasarım ve teknolojiden yararlanılabilir.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
YORULMAK BİLMEYEN ÇOC...
4 YAŞTA YÜZDE 100 OKU...
ÇOCUKLAR
TUVALET TERBİYESİ
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
TOPLAYIN
OJENİZ NE RENK OLSUN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :