Okunma Sayısı: 28465
CANLI YORUMLAR

DOĞUM VE SÜT İZNİ 2011

2011 Kanununa göre!

Prematüre bebek annesiyseniz artık çok şanslısınız. Yasa değişikli sayesinde daha önce kaybettiğiniz doğum izni hakkınız kalan süreye ekleniyor. Buyurun okuyalım!

***

 

 

Devlet Personel Başkanlığı, memurların doğum sebebiyle kullanmaya hak kazandıkları izin sürelerine ilişkinyaptığı açıklama şöyle;

"Kadın memura çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1.5 saat süt izni verilir.

Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir.

Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir.

Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir.

Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir.

Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. "


ÇOĞUL GEBELİKLERDE 2 HAFTA FAZLADAN İZİN
Kurum, yapılan bu değişiklik sonrası 657 sayılı Kanunun değişik 104'üncü maddesinin (A) fıkrası çerçevesinde doğum sebebiyle verilecek analık izninin uygulanmasına ilişkin açıklamalara da yer verdi. Buna göre, memura doğum yapmasından önce sekiz ve doğum yapmasından sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilmekte, çoğul gebeliklerde (ikiz, üçüz...) doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki haftalık bir süre daha ilave ediliyor. Böylece çoğul gebeliklerde doğumdan önceki analık izni süresi on hafta oluyor. Memura, sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmesine bağlı olarak, isteği üzerine doğumdan önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışabilmesi ve bu durumda tabip raporuna dayanarak Kurumunda fiilen çalıştığı sürelerin doğum sonrası analık izni süresine eklenmesi imkanı tanınıyor.

Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave ediliyor. Söz konusu hüküm ile; beklenen doğum tarihinden daha önce doğum yapan kadın memurun, erken doğum nedeniyle doğum öncesinde kullanamadığı analık izni sürelerinin doğum sonrası analık izni süresine eklenmesi imkanı getiriliyor. Ayrıca, doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü h'linde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilmesi imkanı getirildi.

SÜT İZNİ 2 KATINA ÇIKARILDI

6111 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten sonra mezkur maddenin (D) fıkrası ile; "Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır" hükmü getirildi.

Buna göre, memura bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olarak verilen süt izni, doğum sonrası analık izni süresinin (asgari 8, azami 13 hafta) bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saate çıkarılmış ve ikinci altı ayda ise günde bir buçuk saat olarak belirlendi. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususu kadın memurun tercihine bırakıldı.


AYLIKSIZ İZİN 2 YILA ÇIKARILDI

Aynı kanun değişikliği ile, "Doğum yapan memura, 104 üncü madde uyarınca verilen doğum sonrası analık izni süresinin bitiminden; eşi doğum yapan memura ise, doğum tarihinden itibaren istekleri üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin verilir" hükmü getirildi.

Yapılan bu değişiklik sonrası 657 sayılı Kanunun değişik 108'inci maddesinin (B) fıkrası çerçevesinde doğum sebebiyle verilecek aylıksız iznin uygulanmasına ilişkin olarak, doğum yapan memura isteği üzerine oniki aya kadar verilen aylıksız izin hakkı yirmidört aya çıkarılmış ve eşi doğum yapan memura da isteği üzerine yirmidört aya kadar aylıksız izin hakkı tanınmış oldu.

Doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi, doğum sonrası analık izninin (asgari 8, azami 13 hafta) bitimi; eşi doğum yapan memura verilecek aylıksız iznin başlangıç tarihi ise doğum tarihi olarak belirlendi.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
1
zynptrn
Cevapla zynptrn
20.09.2011 22:34:34
yeni yasada gece nöbeti konusunda bir değişiklik var mı acaba? önceden bebek 1 yaşında olana kadar nöbet tutulmuyordu, yeni yasada söylenen süt izni süresince mi tutulmuyor yoksa eskisi gibi çocuk 1 yaşında olana kadar mı?
Cevap Yaz
ESRASL
Cevapla ESRASL
20.07.2011 19:51:42
Süt izninin ilk 6 ayda3 saate çıkarılması sadece kadın memurlar için midir, yoksa bu durum kadın işçiler için de geçerli midir?
Cevap Yaz
ben sema
Cevapla ben sema
01.07.2011 11:45:48
memur her halukarda karlı çıkıyo..önemli olan özel sektörde,özel şirketlerde çalışan işçinin haklarının korunması.özel şirkette çalışan bayanlar içinde aynı hakkın çıkarılmasını istiyoruz..hep memur hep memur bizi düşünen yokk..
Cevap Yaz
Nurcan Yılmaz
Cevapla Nurcan Yılmaz
30.06.2011 13:18:06
Devlet Memuru olmak varmış.... Bence hükümet memurun şartlarından önce işçinin şartlarını iyileştirmeliydi. Doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci altı ayda günde 1.5 saat süt izni verilir. İşçi statüsünde çalışan kişiler. bebek 1 yaşına gelene kadar günlük 1,5 saat ki buda işverenin bunu hak sahibi kişiye vermesi kendi insiyatifine kalıyor çoğu zaman, yada hiç vemiyor zaten. Bu hep duyduğumuz, gördüğümüz bir durum. Şartları iyi olan Devlet Memurlarına dahada haklarına ilişkin iyileştirme yapılıyor. Emekçi, medenen çalışan kadının hakkı ne oluyor çok merak ediyorum???
Cevap Yaz
1

KATEGORİNİN HABERLERİ
EYLEME KATILAN İŞÇİ
YARGITAY'DAN MAYO KARARI
ÇEKİŞMELİ BOŞANMA
EYVAH ALDATILIYORUM
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
O KADAR DA SEKSİ DEĞİLLER
2013 KIŞ - ŞAPKA MODASI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :