Okunma Sayısı: 13214
CANLI YORUMLAR

YGS'YE GİRECEKLER DİKKAT

Sınav anında ne yapmalı?

Üniversite için 1 milyon 800 bin aday yarışacak. Üniversite adaylarının birinci aşama sınavı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı 1 Nisan Pazar günü yapılacak. Tek aşamalı olan sınavda adaylar, 160 dakikada 160 soruyu cevaplandıracak

Üniversiteye girişin ilk aşaması YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) 1 Nisan Pazar günü yapılacak. Sınavsız geçiş hakkı bulunanlar hariç, önlisans ve lisans programlarına girmek isteyen tüm adayların girmekte zorunda olduğu sınavda barajı aşan öğrenciler, üniversite ikinci basamak sınavı olan LGS'ye girmeye hak kazanacaklar. Bu yıl sınava 1 milyon 800 bin öğrenci katılıyor.

Milyonlarca öğrencinin geleceğini belirleyen sınavda başarılı olmanın yolları ise haberin detaylarında gizli.

Sınavda en çok soru hangi konudan geliyor? Sınav barajını aşmak için kaç soru yapmak gerekiyor? Soruları çözerken nelere dikkat etmeli? Sınavın puan türleri ve sınavda başarılı olmanın püf noktaları? Uzmanlardan bilgi ve ipuçlarını aktaracağız?

Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) pazar günü yapılacak. Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, toplam 160 sınav merkezinde gerçekleştirilecek sınava 1 milyon 805 bin 433 aday katılacak. Sadece sınavsız geçiş hakkı için başvuran aday sayısı ise 55 bin 82. Adaylardan henüz bir ortaöğretim kurumundan mezun olmayanların sayısı 783 bin 854. Ortaöğretim kurumundan mezun olan aday sayısı ise 1 milyon 76 bin 661. ÖSYM'den yapılan açıklamada, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları istendi. Sınav saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda 160 dakika sürecek. Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka 2012-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurmaları zorunlu tutuluyor. Üzerinde fotoğraf ve TC Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile süresi geçersiz pasaport kabul edilmeyecek. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, 2012-YGS'ye alınmayacak. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı halde sınav merkezi yöneticilerinin, bina ve salon sorumlularının veya ÖSYM temsilcilerinin kararıyla herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, sınavı ÖSYM Yönetim Kurulu'nca geçersiz sayılacak. 

Açılmamış Poşet İsteyin

YGS'de uygulanacak testler, bir kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıtlarına işaretleyecekler. Soru kitapçıkları sınavda adaylara salon görevlileri tarafından poşeti kapalı olarak, rastgele dağıtılacak. Soru kitapçığı poşeti aday tarafından açılacak. Adayların kendilerine verilen açılmış poşeti kabul etmemesi gerekiyor. Kendisine daha önceden açılmış poşet verilen aday, bunun açılmamış bir poşetle değiştirilmesini salon başkanınından isteyecek. Her soru kitapçığının "soru kitapçık numarası" farklı olacak. Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak soruların ve sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişebilecek. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı farklı olacak. Soru kitapçığı numarası yazılıp kodlanmayan veya yanlış yazılıp kodlanan cevap kağıtlarının değerlendirilmesi mümkün olmayacak. Kendisine ait cevap kağıdını kullanmayan, başka bir adaya ait cevap kağıdında işaretleme yapan adayın sınavı geçersiz sayılacak. 

Baraj Puanlarını Aşmak İçin Kaç Soru Gerekiyor?

Sınavda taban puan olan 140 puanı aşan öğrenciler, tercih etme hakkı kazanacak. Bunun için farklı kombinasyonlar kullanılmakla beraber; örneğin 40 Türkçe sorusundan 6 net; 40 Sosyal sorusundan 5 net yapınca baraj geçilebilecek. Örneğin YGS-4' ten barajı geçebilmek için de tüm testleri boş bırakıp, 9 sosyal net yapmak yeterli. YGS puanlarından en az birinden 180 puan aşan öğrenciler, LYS'ye katılma hakkı elde ediyor. 180 puanı geçebilmek için 40'ar soruluk tüm testlerden sadece 8'er net yapmak yeterli.

YGS'lerde En Çok Soru Gelen Konular 

Uzmanlar sınavda çıkması muhtemel soruları belirledi. Puan getirisi yüksek olan matematik testinde sorulan 40 sorunun 20 tanesi rasyonel sayılar, üstlü-köklü ifadeler, çarpanlara ayırma ve problemlerden geliyor. Geometri dersinde ise en çok soru getirisi olan konular açı-kenar bağıntıları, çember ve analitik geometri konuları. Fen bilimlerinde madde ve özellikleri, ısı ve sıcaklık, optik, atomun yapısı, periyodik tablo, kimyasal denklemler, kalıtım ve evrim en çok soru getirisi olan konular. Sosyal bilimler testinde ise soru dağılımı farklı olmakla birlikte son iki yılda en çok soru gelen konular tarih bilimine giriş, İslam tarihi, Kurtuluş Savaşı, Atatürk ilke ve inkılapları, iklim bilgisi, yerin şekillenmesi, nüfus ve yerleşme, doğal afetler konuları olmuşturuyor. 

Sınavda bunlara dikkat edin: 

  • Sınav kitapçığındaki bir bölüme başlamadan önce o bölümü çok hızlı bir şekilde gözden geçirin.
  • Sınavda başlayacağınız bölümü 10 saniyede hızla gözden geçirin. Böylece testin yapısını kavrayabilir ve kendinizi duruma daha kolay hazırlayabilirsiniz.
  • Hız ve isabet arasında uygun bir denge kurmak gerekir. Çok hızlı okuyup hata yapmak size puan kaybettirir. Diğer taraftan, aşırı dikkatli olarak, her soru üzerinde çok fazla zaman harcamak da hem zaman kaybetmenize ve hem de buna bağlı olarak da yeterli puanı toplayamamanıza sebep olabilir. Bir soruda belli bir süre geçtiği halde çözüme ulaşamamışsanız uğraşmaktan vazgeçin ve soruyu bırakın.
  • Sınavlarda soruların zorluk dereceleri birbirinden farklı ama tüm soruların puan değerleri aynıdır. Siz soru üzerinde çok fazla zaman harcamış ve hâlâ çözüme ulaşamamışsanız soru üzerinde sadece zaman kaybedeceksinizdir. Burada en makul çözüm soruya bir işaret koyarak diğer sorulara geçmeniz olacaktır. Daha sonra eğer süreniz kalırsa bu soruya tekrar dönersiniz. Ancak bu "soru size ilk bakışta zor geldiği takdirde bırakın" anlamına gelmiyor. 
  • Yanınızda bir saat bulundurun ve bunu test süresine göre ayarlayın. Sınava girerken yanınıza saat almayı unutmayın. Kendi saatinizle zamanın geçişi ve temponuz konusunda çok daha gerçekçi bir fikre sahip olabilirsiniz. 
  • Sorulara ön yargıyla yaklaşmayın. Herhangi bir soruyu üzerinde zaman harcamak gerektiği ve çok karışık gözüktüğü için otomatik olarak atlamayın. Eğer üzerinde zaman harcanması gerektiğini düşünerek soruları otomatik olarak atlarsanız çok az soru cevaplayarak testin sonuna varırsınız. Ancak bazı sorular çok uzun ve karmaşık görünseler de aslında bazı küçük bilgilerin doğru kullanılması halinde rahatlıkla çözülebilecek sorular da olabilir. Bu sorular için gayretinizi esirgemeyin.
  • Geçen zamanla çok fazla ilgilenmeyin. Her bölüm için zaman kontrol etmeniz yeterli. Çok fazla abartarak her soruda saatinizi kontrol etmeniz sizin hem sıkıntınızı arttıracak hem de zaman kaybetmenize neden olacaktır. 
  • Zihninizin dağılmasına izin vermeyin. Bölümler arasında çok kısa bir dinlenme arası verin ve zihninizi programlı olarak dinlendirin. Ancak kendinize verdiğiniz bu kısa dinlenme süresini kesinlikle aşmayın. Eğer bir soruyu birden çok okuduğunuz halde anlayamıyorsanız, ya da kendinizi bir yerlere dalmış halde buluyorsanız dikkatiniz dağılmış demektir. Burada yapmanız gereken 1 dakika dikkat toplamak için ara vermektir. 
  • Seçeneklerin gücünden faydalanın, sorulan soruya cevap olamayacak nitelikteki seçenekleri eleyin. Açıklama olan sorularda öncelikle soru kökünü okuyarak soruyu çözmeye başlayın. Daha sonra kesinlikle cevap olamayacak seçeneklerin üzerine bir çarpı işareti koyun. Daha az seçenek arasından sonuca ulaşmanız daha kolay olacaktır. 
  • Karar vermeniz gerekiyorsa hızlı bir şekilde karar verin ve fikrinizi değiştirmeyin. Elemelerden sonra kalan iki seçenekten birinin doğru olma ihtimali daha yüksek ise (yani aklınıza gelen ilk seçenek) kararınızı verin. İlk cevaplarınızı sorunun cevabını kesin olarak bulmadan değiştirmeyin. Ancak kontrolleriniz sırasında sorunun bir yerinde işlem hatası yaptığınızı anladıysanız soruyu değiştirmelisiniz. Ayrıca soruları değiştirirken de zaman kaybettiğinizi unutmamalı ve mümkün olduğu kadar değişiklik yapmamaya özen göstermelisiniz. 
  • Cevaplarınızı, cevap kağıdına gruplar halinde kodlayın. Soruları bölüm bölüm cevap kağıdına "bir kerede" geçirmek hem zamandan büyük tasarruf sağlar, hem de dikkat kopmalarını engeller. Ayrıca bütün dikkat soru ve cevap numaralarına verileceği için kodlama hatası olma ihtimalini ortadan kaldırır. Grup halinde kodlama yapmak için mutlaka bölüm sonunu beklemek gerekmez, sayfa sonu da uygun bir cevaplama aralığıdır. 

 

 

 

 

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
TUHAF EVLİLİK REHBERİ
ŞOK EDEN TAVSİYELER
Pınar Su ve İçecek
PATİLİ DOSTLARA DESTEK
EUROVİSİON'A 2 KALA
GERİ SAYIM BAŞLADI
İKİZ ANNELİĞİ ZOR ZANAAT
YARDIM EDENİN YOKSA!
GOOGLE'IN TABLET'İ NEXUS
NİSAN'DA TANITILACAK
SULTANLAR AVRUPA ŞAMPİYONU
KIZLAR YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ
HİÇ YIKANMASA DA KOKMUYOR
EN FAZLA KAÇ GÜN GİYERSİNİZ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
NİLÜFER KORKUTTU
GÜNEŞİN ZARARLI IŞINLARI
CEP TELEFONLARI MASUMMUŞ
MEB, ÇALIŞMALARA HIZ VERDİ
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
BAZILARI KASLI SEVER
2013 KIŞ - ŞAPKA MODASI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :