Okunma Sayısı: 11213
CANLI YORUMLAR

HAMİLELİKTE DİŞETİNE DİKKAT

2. ve 8. ay önemli

Hamilelikte diş eti iltihabının bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Hamileliğin sürmesi için büyük önem taşıyan östrojen ve progesteron gibi hormonların düzeyi hamilelik boyunca vücutta önemli ölçüde artmaktadır. Buna bağlı olarak, özellikle ikinci ve sekizinci aylar arasında diş eti dokularında meydana gelen plak oluşumu, kolaylıkla kanayan şişmiş diş etlerine yol açmaktadır. Bu durum gebelik gingivitisi olarak da bilinir.

Gebelik gingivitisi ise hem gingiva inflamasyonu hem de prostaglandinlerin oluşumunu arttırmaktadır. Gebelik gingiviti nedeniyle yükselmiş olan prostaglandin E2 (PGE2) düzeyi erken doğumu tetikleyerek düşük doğuma yol açabilir. Ayrıca hamileliğin üçüncü aylarında görülen diş eti bakteriyemi bebeğin organ gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Merkezi İsviçre’de bulunan Toothfriendly International Derneği’nin Türkiye’deki yerel kuruluşu olan Diş Dostu Derneği, anne adaylarını hamilelik süresince diş hekimlerini ziyaret etmelerini öneriyor ve hamilelikte ağız ve diş sağlığının korunmasıyla ilgili şunları ekliyor:

  • Öncelikle ağız sağlığınızın tespiti için doktorunuzla bir randevu ayarlayın.
  • Günde en az iki kez, flor ihtiva eden bir macun ile dişlerinizi yeterli sürede fırçalayın.
  • Günde en az bir kez diş ipi ile dişlerinizin arasını temizleyin ve flor içeren gargaralar ile bu temizliği destekleyin.
  • Diyetinizdeki karbonhidrat ve asitli içeceklerin miktarını düzenleyin.
  • Kusma atakları sonrası ağzınızı bol su veya bir çay kaşığı yemek sodasını bir bardak ılık suda çözerek hazırladığınız gargara ile çalkalayın.
  • Yılda en az bir kez diş etlerinizi kontrol ettirin ve profesyonel temizliğini yaptırın.

Diş eti rahatsızlıklarının hamilelerde görülmesinin bir diğer yaygın sebebi ise insandan insana bulaşabilen bakterilerdir.

Toplumda koruyucu diş hekimliği, beslenme alışkanlıkları ve diş bakımının ağız ve beden sağlığında ki önemini kavramış bilinçli bireylerin sayısını arttırmayı vizyon edinen Diş dostu Derneği diş kliniklerinde gerekli sterilizasyonun sağlandığını ve “koruyucu diş hekimliği” uygulamalarının gerçekleştirildiğini belgelemek amacıyla ”Diş Dostu Klinik” Projesi’ni başlattı. 2011 yılı Kasım ayında başlatılan projeye dahil olan klinikler çeşitli denetim aşamalarından geçerek gerekli hijyen koşullarını sağladıklarını hastalarına belgeleyebiliyorlar. 

Toplumda süre gelen hamilelik esnasında diş tedavisinin yapılamayacağı anlayışıyla ilgili Diş Dostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mıgır Gülezyan şöyle konuştu: ” Hamilelik dönemi, diş tedavilerinizin yapılmasına engel değildir. Aksine bu dönemde ağız enfeksiyonlarının kontrolü ve tedavisi bebeğe bakteri geçiş riskini azaltmaktadır. Birçok çalışma ileri derecede diş eti iltihabı olan bireylerin düşük kiloda veya erken doğum yapma olasılığının daha yüksek olduğunu vurgulamaktadır. Yapılan rutin kontrol ve tedavilerle yaşam kaliteniz yükselir ve sorunsuz bir hamilelik geçirme şansınız artar.”

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇARPIK AYAK SORUNU
ERKEK ÇOCUKLARDA DAHA FAZLA
GEÇMİŞİ SİLEMEYEBİLİRSİNİZ
PEKİ YA KÖTÜ ANILARI?
KEMİK ERİMESİ
NEDİR VE NASIL ÖNLENİR?
DİYETİ SABOTE EDEN 10 NEDEN
ERKEKLER DİYET YAPTIRMIYOR
HAMİLELİKTE 37. HAFTA
O KOCAMAN BİR BEBEK!
ÇOCUKLARDA YUMURTA ALERJİSİ
ARTIK YİYEBİLECEKLER
KADINI SEKSTEN SOĞUTMAYIN
ERKEKLER DİKKAT!
BOL SU İÇMEK YETMEZ
YAZIN NASIL BESLENELİM?
SAĞLIKLI BESİNLER LİSTESİ
FAYDALARI İLE BİRLİKTE
ERKEN TANI HAYAT KURTARIR
SERVİKS KANSERİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
TÜP BEBEK DENİLDİĞİNDE
HAMİLELİĞİN MEVSİMİ O...
İKİZ HAMİLELİK
KALP HASTALIKLARINDA
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
KISA SAÇ MODELLERİ
BAZILARI KASLI SEVER
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :