Okunma Sayısı: 12555
CANLI YORUMLAR

ALKOL ALIRKEN ABARTMAYIN

Yeni yıl zehir olmasın

Yılbaşı gecesinde hem yediklerimize, hem içtiklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü susuzluk ve yağlı yiyecekler alkolün etkisini artırıyor. Sarhoşluğun hızlı oluşması nedeniyle de denge kaybı, düşmeler ve buna bağlı kırıklar, hatta alkol komasına kadar götüren sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

Yılbaşı yaklaşıyor. Yılbaşı gecesinde hem yediklerimize, hem içtiklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü eski yılın son gününü uğurlayıp yeni yılın ilk gününe “merhaba” derken, eğlenebilmek, keyif alabilmek için yediğimiz her lokma, içtiğimiz her yudum yeni yılın ilk gecesini nasıl geçireceğimizi belirliyor. Abartılı alkol, ertesi günü kabusa çevirebiliyor. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı  Canan Akıncı, özellikle de alkollü içeceklerin fazla tüketilmesi, su içilmemesi ve yağlı yiyecekler yenilmesi nedeniyle vücutta daha hızlı etki gösterip sarhoşluğa neden olduğunu belirtiyor. Sarhoşluk etkisinin hızlı oluşması nedeniyle denge kaybı, düşmeler ve buna bağlı kırıklar, hatta alkol komasına kadar götüren sonuçlar ortaya çıkabiliyor.

13-17 yaşındaki gençler alkol duvarını hızlı aşıyor

Yılbaşı gecesi insanları en çok acil servise getiren durumlar hakkında bilgiler veren Dr. Canan Akıncı, alkol tüketimi konusunda şu uyarılarda bulunuyor:

  • Yılbaşı gecesi insanlar genelde eğlenme amaçlı aşırı alkol alımı, buna bağlı ya da bazen bağımsız travma, darp ya da trafik kazası,  alkol ile birlikte veya yalnızca madde alımı ile acil servise başvuruyor.
  • Gençler arasında yılbaşı gecesi alkol alıyorlar. Bu nedenle gençlerden acile başvuranların sayısı yılbaşı gecesinde gözle görülür şekilde artıyor.
  • Kandaki alkol düzeyi ve yarattığı belirtiler, alınan alkol miktarına, içme süresinin hızına, kişinin daha önce alkol alıp almamasına, emilim hızı ve karaciğerdeki yıkılma hızına göre değişiyor.
  • İlk bir-iki kadeh alımdan sonra ‘öfori’ denilen keyiflilik hali olmakla birlikte içilen miktar arttıktan sonra genelde sarhoş olma ve saldırganlık gibi davranışlar görülebiliyor.
  • Bunun dışında alkolü fazla kaçıran kişilerde ağızda geveler tarzda konuşma, dengesiz yürüme, düşme (buna bağlı kafa travması, kırıklar), dikkat bozukluğu, yüzde kızarma,  vücudun susuz kalmasından dolayı baş ağrısı, terleme, çarpıntı,  bulantı-kusma, bazen mide kanaması, vücut ısısında düşme, yüksek dozlarda bilinç kaybı, solunum durması ve komaya kadar değişen durumlar ortaya çıkar.

Alkol alıyorsanız suyu unutmayın!

Yılbaşı gecesinde kişileri aşırı alkol almaktan uzak durmaları konusunda uyaran Dr. Canan Akıncı, her insanın alkol tüketme limitinin birbirinden farklı olduğunu, çünkü cinsiyet, yaş, kilo, metabolizma hızı gibi birçok faktöre bağlı olarak vücutta farklı bulguların ortaya çıktığını ifade ediyor.  Dr. Canan Akıncı, alkolün zararlı etkilerini azaltmak için şu önerilerde bulunuyor:

  • Alkolü yavaş yavaş içmek ve mümkünse yemek sonrası tüketmek gerekiyor. Çünkü açken alınan alkol mideden hızla emilerek kana karışıyor.
  • Özellikle yağlı yiyecekler alkol emilimini azaltıyor.
  • Dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri alkol ile birlikte su, meyve suyu gibi alkol içermeyen içecekler gibi sıvı almak olmalı. 
  • Yeterli sıvı alımı oluşacak baş ağrısı ve susuzluğun yaratacağı diğer bulguları azaltıyor.
  • Alkol sonrası oluşan baş ağrısında ağrı kesici de alınabilir.
  • Kusmalarda bir süre sonra yapılabiliyorsa ağızdan az miktarda fakat sık sık sıvı alınması gerekiyor. Şiddetli kusmalarda eğer kusma devam ediyorsa ciddi sıvı-elektrolit kaybı olabileceği için hastaneye başvurmak gerekebiliyor. Midede yanma, kazınma gibi şikayetler için de mide asiditesini azaltan antiasit ilaçlar kullanılabilir.

Alkolü bol tüketenlere dikkat!

Yılbaşı gecesinde alkol sınırı aştıktan sonra karşılaşılacak en ciddi sağlık sorunlarından biri de alkol zehirlenmesidir. Alkol zehirlenmesinin ciddi bir durum olduğuna dikkati çeken Dr. Canan akıncı, bu konuda şu uyarılarda bulunuyor:

  • Alkol zehirlenmesi dediğimiz durum, hastane yatışını hatta bilinç kaybı ve diğer yaşamsal değerlerdeki bozulmalar, yoğun bakım yatışını gerektirebiliyor. 
  • Eğer alımdan sonra ilk bir saat içinde hastaneye başvuru yapılırsa mide yıkanabilir.
  • Düşme hikayesi varsa kafada ya da vücudun diğer taraflarında kırık ya da diğer travmalar oluşmuş olabilir.
  • Kan şekeri düşebileceğinden (hipoglisemi) kontrol edilir ve damardan gerekirse şekerli sıvılar verilir. 
  • Hipotermi dediğimiz vücut ısısı düşüklüğü olabiliyor. Bu durumda kişiyi ısıtmak gerekiyor. Kan basıncı düşüklüğü ve kalp ritim bozuklukları gelişebiliyor.
  • Kanda elektrolit ve asit-baz dengesizliği oluşabiliyor. Kanda bakılan değerlere göre uygun tedavi düzenleniyor.
  • Bazı ilaçlar alkol ile birlikte alındığında yan etkileri artıyor. Özellikle yaşlı hastalarda bu daha belirgin oluyor. En iyisi ilaç kullanan kişinin alkol almaması.
  • Alkol alımından sonra reaksiyon zamanı uzuyor ve değerlendirme kusuru gelişiyor. Olası bir kazadan kaçınmamız için araç kullanmamamız gerekiyor.

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
LYS'YE AZ KALDI
GERİLİMİ NELER AZALTIR?
KIŞIN GRİP OLMAMAK İÇİN
NE YAPABİLİRSİNİZ?
ANNE KARNINDA TANI
BEBEĞİN YAŞAM ŞANSI ARTIYOR
BAKANLIKTAN KOLONYA UYARISI
BU MARKAYA DİKKAT
ERKEKLERİN GÖZDE OPERASYONU
LİPOSUCTİON OLABİLİR Mİ?
TÜM KOYUNLARI SAYDIYSANIZ
VE HALA UYUYAMIYORSANIZ
MİGRENE BESLENME ÇÖZÜMÜ
NE YEMELİ, NE YEMEMELİ?
DAHA ÖNCEKİLERİ UNUTTURACAK
KİRPİKLERİNİZ UZUYOR...
DÜŞÜNMEDEN ADIM ATMAYIN
ELİNİZ CEPTE YÜRÜMEYİN!!!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
ÖĞRETMENLERİN KORKULU...
LÖSEMİ TEDAVİSİNDE GELİŞME
MOBİLYALARINIZ
DİŞ HASSASİYETİNİZ VAR MI?
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
YAŞLANMAK GÜZELDİR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :