Okunma Sayısı: 9405
CANLI YORUMLAR

GEBELİKTE EGZERSİZ YAPMALI

Ama nasıl?

Gebelik bir kadın için en büyük değişimlerin yaşandığı dönem. Ruhsal olduğu kadar fiziksel değişimler de gebelik boyunca anne adayının yaşamını etkiliyor. Büyüyen ve gelişen bebekle beraber alınan kilolar, bel ve basen eklemlerinde gevşemeye, karın kaslarında yumuşamaya neden oluyor. Bu yumuşama ile birlikte büyüyen bebeğin basıncı, ağırlık merkezini öne doğru çekerek bel çukurunu artırıyor. Belin aşağıya doğru çekilmesi, duruşun bozulması, bel kıkırdaklarındaki yumuşama ve ayrılma gibi nedenler ağrıya zemin hazırlıyor. 

Bel ağrısının pelvik ağrı ile anne adaylarının yüzde 70’inde görüldüğünü ifade eden  Prof. Dr. Semih Akı, anne adaylarını gebelik döneminde yapacakları egzersizler konusunda uyarıyor.

Akı, gebelik boyunca karşılaşılan kas ve iskelet sistemi değişikliklerini şöyle anlatıyor: “Gebelikte bacak krampları çok sık görülür. Yeterli miktarda sıvı alınmamasına bağlı olarak kas ve eklem ağrıları da ortaya çıkabilir. Kol ve bacaklarda sinir sıkışmaları, uyuşma, elin kas ve tendon yapışma yerlerinde zorlanmaya bağlı ağrılar birçok anne adayının ortak derdi.  

Egzersiz doğumu kolaylaştırıyor 

Aerobik egzersizlerinin kan basıncını düşürdüğünü, dolaşımı düzenlediğini ve varis ile pıhtı oluşumunu önlediğini belirten Prof. Dr. Semih Akı, egzersizlerin  bacak kramplarını ve bacak şişliklerini azalttığını, hatta kabızlığın bile önüne geçtiğini  söylüyor. Tüm bunların yanında, gebelik sırasında yapılan spor aktivitelerinin mutlaka hekim kontrolü altında yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Semih Akı,  “Koşma yapılacaksa koşulan zemin ve hava sıcaklığı dikkate alınmalı. Bisiklete binilecekse, düşme riski açısından stabil bisikletler tercih edilmeli. Yüzme ve su içi egzersizlerinde ise suyun sıcaklığının 30-35 derece arasında olmasına dikkat edilmeli” diyor.  

Prof. Dr. Semih Akı,  vajinal kanama, uzun süreli kas eklem ağrısı, nefes darlığı halsizlik, hızlı ya da düzensiz kalp hızı ve ritmi, yürüme güçlüğü, baş ağrısı, göğüs ağrısı, kas güçsüzlüğü, erken doğum riski, çocuk hareketlerinde azalma söz konusu olduğunda ise egzersizi sonlandırmak gerektiğini vurguluyor.  

Dikkat edilmesi gerekenler

  • En uygun aerobik egzersizler, yüzme, yürüyüş, kondisyon bisikleti olarak sıralanabilir,
  • Otururken, yatarken dizler ve kalçalar aşırı bükük olmamalı,
  • İstirahat ederken ayaklar bir destekle kalça düzeyinden yüksek olmalı,
  • Öne eğilmemeli, çömelerek iş yapmalı, uzun süre aynı pozisyonda kalmamalı,
  • Gebeliğin özellikle son döneminde, kesinlikle sırtüstü yatılmamalı,
  • Belden ani hareketler ve dönüşler yapılmamalı,
  • İki bacak birden yukarı çekilerek kaldırılmamalı,
  • Sıçrama, atlama, yükseğe uzanma, ağır kaldırma yapılmamalı,
  • Verilen egzersizler, ilk 15 gün için her hareketi 2-3 defa ve 5-10 dakikalık süreyle, sonraları ise gün be gün artırarak günde 15-20 dakikaya kadar olmak üzere yapılmalı,
  • Fiziki bir sorun yoksa egzersizler 36. haftaya kadar devam ettirilmeli,
  • Herhangi bir ağrı oluştuğunda hemen egzersiz bırakılmalı. 
  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SAVUNMAYI GÜÇLENDİRELİM
HAVA DEĞİŞİKLİKLERİNE KARŞI
BÖBREK HASTASI OLMAYIN
BU 7 MADDEYE DİKKAT
İKİZLER NASIL EMZİRİLİR?
PROF.B.BÜYÜKGEBİZ NE DİYOR?
DÜNYA ÇEVRENİZDE DÖNÜYORSA
VERTİGO OLABİLİRSİNİZ
ANNE SÜTÜ EMMEK İSTEMİYORSA
SEBEBİ NE OLABİLİR?
YGS ÖNCESİ BESLENME
ŞEKER TÜKETİMİ DOĞRU DEĞİL
GRİP DEYİP GEÇMEYİN
ZATÜRREYE ÇEVİREBİLİR...
AZ VE SIK YEMEK FAYDALI
ÖZGÜRLÜK MÜ BEBEK Mİ?
KADINLARIN YENİ SORUNU
SAÇ BOYATMAK ELBETTE GÜZEL
AMA BİR DE ALERJİ OLMASA!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HAMİLELİKTE KALSİYUM
SEZARYENE YAPTIRIM GE...
HAMİLELİKTE
BAYILMA VE DOLAŞIM SORUNU
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :