Okunma Sayısı: 11641
CANLI YORUMLAR

İSYANI ÖNCEDEN TAHMİN EDİN

Her evdeki tartışmalar...

Bazı durumların felaketle sonuçlandığını fark etmiş olmalısınız. Dolayısıyla aynı problemleri tekrar yaşamamak için bu tür durumları gizlice düzenlemeniz gerekmektedir. Çocukların bazı oyuncakları özel olarak kendilerine saklamaları anlaşılır bir durumdur. Eğer sorun buysa, bir plan yaparak arkadaşı gelmeden önce söz konusu oyuncağı ortadan kaldırın. Ayrıca belli bazı oyuncaklar kardeşler arasında patırtı çıkmasına neden oluyorsa, bu oyuncakların ne zaman ve nerede kullanılacakları konusunda net olmanızda da yarar vardır.

Çocuklarımızın ne kadar iyi geçindiklerini farkında olmamak hepimizin unuttuğu şeylerden biri haline gelebilir. Huzur ve sessizlik genelde bir rahatlatma duygusunu da beraberinde getirir.  Bu nedenle çocuklarınızın beraber ne kadar iyi anlaştıklarını fark ettiğinizde, bu davranışlarını takdir etmek için onlara olumlu bir şeyler söylemenin tam zamanıdır. Bunu yapmayı hatırlatması amacıyla bir yerlere büyük bir not asabilirsiniz mesela. Çocuklarınızın beraber iyi oynadıkları zaman bunu takdir ettiğinizi bilmelerini sağlayın. Çocuklar fark edilmeye ve övülmeye bayıldıkları için bu tür bir ilgiye bayılırlar. Ayrıca bu ilgi, sizin onayınızı almanın nasıl bir his olduğunu kavramalarına da yardımcı olur. 

Çocuklara alan bırakmak...

Çocuklar anne babaları, kardeşleri ve arkadaşlarıyla elbette tartışacaktır: Ancak bu şekilde sorunların konuşularak çözülebileceğini öğrenebilirler. Bu süreç hem çocuk hem de etrafındakiler için hem zor hem de acı vericidir ve bunu akılda tutmak gerekir. Aksi takdirde çocuğunuz tartışmaya başladığında, sanki kendi çocuğunuz kaçırılmış ya da evinize farklı bir insan taşınmış gibi hissedebilirsiniz.

Çocuklar daha fazla ilgi çekebilmek için genelde etraflarındaki yetişkinleri bir tartışmanın içine çekmeye çalışırlar. Çocuğunuzun yaşı ne olursa olsun, bu davranışını besleyen kilit şey annesinin ya da babasının ilgisini çekmektir. Örneğin kardeşler arasındaki bir kavgayla anne babaları provoke etmek garantidir. Bu yüzden herhangi bir şey yapmadan önce bir düşünün. Eğer kavganın kontrolden çıkacağına dair işaretler yoksa –yani çocuklar fiziksel olarak incinmiyorlarsa– genelde müdahale etmeye gerek yoktur.

Geri çekilerek çocuklarınızın kendi kendilerine bir şeyler yapmaya çalışmalarına alan bırakmış olursunuz. Anlaşmazlıklarını tartışmadan ya da tartışma kavgaya dönüşmeden çözebildiklerini görmek amacıyla etraflarında olmanız gerekir. Çocuklar anlaşmazlıklarını kendi kendilerine çözmeye başladıkça, bunların farkına varmak ve bu konuda yorumlar yapmak önemlidir. Böylece, bu şekilde davranmasından ne kadar çok hoşlandığınızı görmelerini sağlamış olursunuz.

Tartışmaları nasıl kontrol altında tutarsınız?

* Çocuklarınızın tartışmalarının içine çekilmemeye çalışın. Böyle bir davranışla karşılaştığınızda dikkatli olun.

* Tartışmanın bir rutin haline gelebileceğini unutmayın. İnsanlar sorunları çözmenin tek yolunun tartışmak olduğuna inanmaya başlayabilecekleri için kendinizi böyle bir durumun içinde bulursanız, alışkanlıklarınızı kırın. Çocuğunuza olanları görebildiğinizi ve meseleye farklı bir biçimde yaklaşmasını istediğinizi vurgulayın. Belki ikinizin de, biraz sakinleşip doğru düzgün davranabilmesi için oturmaya ya da konuşmayı başka zamana ertelemeye ihtiyacı olabilir.

* Çizginizi koruyun. Anne baba olarak sizden söylemeniz gerekenlerini bir kerede söyleyip herhangi bir tartışmanın içine girmemenizi beklerim. Tartışma içinde nasıl bir tavır alacağınızı çocuğunuza anlatın ve buna bağlı kalın.

* Tartışmaya dönüşecek konuşmalardan kaçının. Bu sizden geri adım atmanızı istemek gibi gözükebilir. Ancak ben bunu, kendinizi ve çocuğunuzu kaçınmanız gereken bir duruma sokmamanızın ve konuyu ikinizin de daha rahat halledebileceği bir zamana ertelemenizin bir yolu olarak görüyorum. Belki çocuğunuza yalnız kalarak biraz düşünmesini de önerebilirsiniz. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BABAM BENİ SEVMİYOR!
ÖFKELİ BABALAR VE ÇOCUKLARI
YENİ YILDA DAHA GENÇ
ESTETİĞE HÜCUM MU VAR?
GENİTAL UÇUK
BELİRTİLER VE TEDAVİ
MENOPOZ GÖZÜ KURUTUYOR
PEK ÇOK KADIN BUNU YAŞIYOR
AYRILMA VE KAYBETME KORKUSU
ÇOCUKTA GÜVEN DUYGUSU
AİLE İÇİ GERİLİM
SORUNU SAPTA VE ÇÖZ!
2012 YILINDA BURÇLAR
KOÇ, BOĞA VE İKİZLER
KADINLARA ERKEK DESTEĞİ
SİZ DOĞAL ÖĞRETMENLERSİNİZ
EĞİTİM ADIM ADIM İLERLER...
TÜRK KADINI TOPUKLU SEVİYOR
ORTALAMA KAÇ SANTİM?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
OYUNCAĞINI AZARLIYOR MU?
İKİNCİ EŞ MEVZUSU
BOŞANMIŞ BABALARA 5 ÖNERİ
YATAĞIN HANGİ TARAFI
İLGİLİ VİDEOLAR
SAÇINIZ ÇEKİLİRSE
BİLEĞİNİZDEN TUTUP SÜRÜKLERLERSE
ENSENİZDEN YERE YIKMAYA ÇALIŞIRLARSA
ARKADAN GELEN SALDIRILARA MÜDAHALE
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :