Okunma Sayısı: 9787
CANLI YORUMLAR

PARMAK UCUNDA MI YÜRÜYOR?

Çocuğunuzun yerle teması

Çocuğunuz parmak ucunda yürüyorsa, özellikle de yeni yürümeye başladıysa o zaman mutlaka bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına gitmek gerekir. Çünkü bu durum geçici olabileceği gibi; kalıcı olabilecek bir hastalığın da ön habercisi olabilir.

Çocuklarda görülen parmak ucunda yürümenin nedenlerini Hisar Intercontinental Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Teoman Benli şöyle anlattı:

"Çocuklar genellikle 12-18 ay arasında yürümeye başlar ve ilk yürüyüş, halk arasında apalamak olarak da bilinen çocuğun dengesini sağlamak için dizlerini hafif büküp, ayaklarını hafif içe döndürerek, yalpalayarak ve kısa adımlarla yapılandır. Aileler genellikle çocuklarında bu dönemdeki içe basmadan şüphe edip doktora götürürler. Ne var ki bu çocukların büyük bir çoğunluğu normaldir ve yürüyüşleri fizyolojik gelişimlerinin bir parçası olarak böyledir. Ancak çocuk parmak ucunda yürüyorsa o zaman mutlaka bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına gitmek gerekir. Gerçi bu çocukların yine önemli bir kısmı idiopatik olup, yani sebebi bilinmeyen cinsten olup, tedavi edilmeksizin kendi kendine düzelebilir." 

Parmak ucunda yürümek bazı hastalıkların habercisi mi?

"Özellikle gebelikte, doğum sırasında ve hemen doğum sonrası sebeplerle beyin hasarı gelişen, beyin felci (serebral palsi) hastalarında parmak ucu yürüyüşü en önemli bulgulardan biridir. Sebebi bilinmeyen parmak ucunda yürüme, tek taraflı parmak ucu yürüyüşüne yol açarken beyin felci hastalarında genellikle iki taraflı tutulum olur. Beyin felci, gebelik sırasında geçirilen bazı viral hastalıklar, toksoplazma, kordon dolanması, kan uyuşmazlığı, doğumda bebeğin oksijensiz kalması, doğum sonrası ortaya çıkan sinir sistemi hastalıkları sonucu oluşabilir. Gergin (spastik) felçler, denge sorunları, gelişim ve zeka geriliği gibi sorunlara yol açabilir. Bu hastaların erken teşhisi hastalığın ciddiyetinin fazlalığı ile doğru orantılıdır. Ancak hafif formlar gözden kaçabilir, hastanın yürümesi gecikir ve yürürken parmak ucunda yürümeye başlar. Bu hastalarda çoğu zaman konservatif tedavi yeterli olur, ancak bazı vakalarda ameliyat gerekli olabilir. Bu nedenle teşhisi ve tedavisi kalıcı bir sakatlığın önlenmesi açısından çok önemlidir."

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ÇOCUKLARDA KANLI İDRAR
WİLMS OLABİLİR Mİ?
ÇOCUĞUNUZU KORUMAK İÇİN...
RİSKLERİ ORTADAN KALDIRIN
HİÇBİR ŞEY YEMİYOR
SADECE SÜT İÇİYOR
TÜMÖRLERE DİKKAT
ÇOCUĞUNUZ RİSK ALTINDA MI?
SÜT TÜKETİMİ 4. SIRADA
ARTIRMAK İÇİN NE YAPILMALI?
SOĞUKLAR ONA VIZ GELSİN
KIŞ AYLARINDA ÇOCUK MENÜSÜ
ÇOCUKLAR İÇİN ARA ÖĞÜNLER
BU TARİFLERE BAYILACAKLAR
KEPÇE KULAK SENDROMU
EN ÇOK ÇOCUKLARI ETKİLİYOR.
BESLENME ÇANTASI
ÇOCUĞUM NE YESİN?
SPASTİK ÇOCUKLARIN TEDAVİSİ
"1YAŞI BEKLEMEK BÜYÜK HATA"

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
TUVALET TERBİYESİ,CİN...
ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMI
ÇOCUK VE HAVUZ
BEBEKLER NEDEN HAREKE...
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
MİNİKLERİN BOYUT ZİYARETİ
2013 BAROK DESENLERİN YILI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :