Okunma Sayısı: 8998
CANLI YORUMLAR

RAHİM AĞZI HASTALIKLARINDA

Kolposkopi uygulaması

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyada cinsel yaşamı olan kadınların büyük çoğunluğu rahim ağzı hastalıklarından birini mutlaka yaşıyor. Her 10 kadından 8'inin, 50 yaşına kadar HPV ile infekte olacağı tahmin ediliyor.

Rahim ağzı kanserinden ve HPV'nin yol açtığı diğer hastalıklardan aşı yaptırarak büyük oranda korunabilmenin mümkün olduğunu belirten uzmanlar, aşı yaptırmanın hayati önem taşıdığını belirtiyor. 

Rahim ağzı hastalıklarının teşhisinde kolposkopi büyük önem taşıyor. Kolposkopi yöntemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aktuğ Ertekin, bu yöntemin ağrısız ve normal jinekolojik muayeneden farklı bir işlem olmadığına dikkat çekiyor. 

Ertekin, smear tetkikinde sorun çıkan hastalara uygulanan kolposkopi yönteminin herkese yapılması gereken bir tarama tetkiki olmadığını söylüyor. Smear tetkiki sorunlu olanlarda genellikle belli bir süre geçtikten sonra smear tekrarı yapıldığını belirten Ertekin, sorunun devam etmesi veya sorunun derecesine göre öncelikle kolposkopi tetkiki yapıldığını dile getiriyor.

 

Kolposkopi uygulamasında neler yapıldığı hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Aktuğ Ertekin, 

  • Yöntem ağrısız, herhangi bir girişimin yapılmadığı, normal jinekolojik muayeneden farklı bir işlem değildir.
  • Hastanın tetkiki jinekolojik muayene masasında yapılır.
  • Önce normal ışıkla inceleme yapılır, daha sonra yeşil ışıkla damar yapıları ve damar anormallikleri araştırılır.
  • Dış genital bölge değerlendirmesinde toulidin mavisi denilen bir madde sürülerek hastalık olma riski taşıyan alanlar belirlenir ve gereken yerlerden doku örneklemesi yapılır.
  • Daha sonra asetik asit (sirke asiti) denilen bir madde rahim ağrı bölgesine sürülür, hücrelerde renk değişimi (beyazlaşma) olup olmadığı incelenir.
  • Takiben lugol maddesi sürülerek tekrar kolposkopik değerlendirme yapılır.
  • Normal dışı bulgular varsa kaydedilir, gerekirse hastalık olma riski taşıyan yerlerden patoloji tetkiki için doku örneği (kolposkopik biyopsi) alınır.
  • Alınan doku örneği çok küçük olduğu için ağrı hissi olmaz ancak rahatsızlık hissi olursa bölgesel uyuşturma yapılabilir.
  • Alınan doku örneğinin patolojik değerlendirme sonucuna göre hastalık varsa uygun tedavi yapılır.

 

 

 

Ertekin, kolonoskopi yönteminin tedavi sürecinde hastalıkların belirlenmesinde çok önemli bir yöntem olduğunun altını çiziyor. 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
UÇUKLAR KABUS OLMASIN
BİLMENİZ GEREKENLER
İSTANBUL'DA DİYET ŞENLİĞİ
1-2 HAZİRAN, NİŞANTAŞI
AYAĞINIZ RAHAT DEĞİLSE
İÇİNİZ DE RAHAT OLMASIN
SAÇLARINIZ NEDEN DÖKÜLÜYOR
DÖKÜLMEYİ HAFİFE ALMAYIN...
KALABALIK ÖNÜNDE KONUŞAMAMA
2 YAŞA YOLCULUK MU VAR?
TEKRARLAYAN GEBELİK KAYBINA
KAN TESTİ REHBER OLUR MU?
HAMİLEYİM, UYUYAMIYORUM!
KRAMPLARA ÇÖZÜM VAR
CİNSEL SAPKINLIK
SADO-MAZO İLİŞKİ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
10 YILDA 10 BİN KADIN ÖLDÜ
EMZİRİYORUM, HAMİLE KALMAM
KADIN KALBİ NEDEN YORULUR?
MENOPOZA YAKLAŞIRKEN ...
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
YAŞLANMAK GÜZELDİR
2012 YILINA DAMGA VURAN
OJENİZ NE RENK OLSUN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :