Okunma Sayısı: 7372
CANLI YORUMLAR

GENİZ ETİ KALBİ BÜYÜTÜYOR

Her çocukta var!

Geniz eti, çocuğun uyurken ağzının açık kalmasına yol açıyorsa alınması gerekiyor. Çünkü sürekli ağızdan nefes alma, çocuğun çene-diş gelişimini bozuyor ve kalp büyümesine neden oluyor.

               

İki yaşından itibaren her çocukta bulunan, 10-12 yaşından itibaren de kendiliğinden ortadan kalkan geniz eti, küçük dilin arka-üst tarafında bulunan bir lenf dokusundan ibaret. Çocukluk döneminde burun tıkanıklığının en önemli nedeni, büyümüş geniz etinden kaynaklanıyor. Geniz eti büyük olan çocuk uykuya daldığında küçük dil gevşeyip arkaya düşüyor ve bu bölge kapanıyor. Çocuğun burnuna hava gitmesi engellendiği için ağız açık uyuma, horlama, uykuda nefes durması ve gece altını ıslatma sorunu görülebiliyor. KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Çınar, geniz etinin gece altını ıslatma sorunuyla bağlantısının bilimsel araştırmalarla gösterildiğine işaret ederek, “Bu, altını ıslatan her çocukta geniz eti vardır anlamına gelmiyor. Ancak büyük geniz eti olan ve beraberinde altını ıslatma sorunu yaşayan çocuklarda, geniz etinin alınması uykuyu düzeltiyor ve çoğu zaman gece altını ıslatma sorunu da buna bağlı olarak kesiliyor” diyor.

 

KALP BÜYÜMESİNİN NEDENİ

Eğer geniz etinin büyüklüğü çocuğun gece uykusunda ağzının açık kalmasına neden oluyorsa bu geniz etinin alınması gerekiyor. Çünkü sürekli ağızdan nefes alma çocuklarda çene- diş gelişimini bozuyor ve kalp büyümesine neden oluyor. Büyük geniz eti varlığında ağızdan nefes almanın yanı sıra uykuda nefes durması ve yavaşlaması da görülebiliyor. “Apne” denilen bu nefes durmaları ve yavaşlamaları sırasında kandaki oksijen seviyesi düşüyor. Bu durumda akciğer ve kalbin sağ bölümünün yükü artırıyor. Kalbin önündeki akciğer direnci artınca kalbin sağ tarafında büyüme gelişiyor. Dolayısı ile solunum yolundaki tıkanıklık kalbin büyümesi ile sonuçlanabiliyor.

 

ÇOCUK AMELİYAT SONRA AĞRI HİSSETMİYOR

Ameliyat kararı almak için çocuğun yaşı önemli bir kriter değil. Çünkü geniz etinin alınmasında yaş sınırı bulunmuyor. Geniz eti bölgesinde sinir dokusu bulunmadığından geniz eti alınan çocukların ameliyat sonrasında ağrı hissetmediklerini belirten Doç. Dr. Uğur Çınar, ameliyattan 3-4 saat sonra çocuğun yutmasının normale döndüğünü ve 2-3 günde iyileşmenin tamamlandığını söylüyor.

 

NEDEN BU KADAR ÇOK GENİZ ETİ AMELİYATI YAPILIYOR?

Çocuklarda geniz eti ve bademcik büyümesi gibi sorunların sık enfeksiyondan kaynaklandığını vurgulayan Doç. Dr. Uğur Çınar, şu bilgileri veriyor: “Günümüzde çocukların bağışıklığının gelişmesinde bazı sorunlar var. Bizler 7 yaşında okula başladık. Bu, bağışıklık gelişimi açısından iyi bir yaştır. Sokakta oynayıp mikroplarla haşır neşir olduk yani bağışıklığımız gelişmiş bir şekilde okula başladık. Şimdi ise bazen annenin çalışması nedeniye bazen de çocuğun sosyalleşmesi gerektiği düşüncesiyle çocuklar 1-4 yaşında kreşe başlıyor. Bağışıklık sistemi tam olarak gelişmeden çocukların kalabalık ortamda diğer çocuklarla teması, kaçınılmaz olarak sık solunum yolu enfeksiyonu yaşanmasına neden oluyor. Bu enfeksiyonların sık geçirilmesi geniz eti-bademcik büyümelerinin en önemli nedeni. Sık enfeksiyon geçiren bazı çocukları 2-3 ay süre ile tekrar eve çekerek ameliyattan kurtarabilmeyi deniyoruz.”

 

NTVMSNBC

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
HAMİLELİKTE 34. HAFTA
DİNLEDİĞİ MÜZİK?
37 ÜRÜNE PARA CEZASI
KOZMETİKTEN TIBBİ CİHAZLARA
ŞİDDETE SİYAH ÇELENK
DOKTOR DAYAĞINA TEPKİ
YGS, LYS YERİNE SKOR SINAV
MESLEĞE DÖNÜK KARİYER
İKİ VAJİNASI VAR!
ŞAŞKINLIK YARATAN AÇIKLAMA
ÜCRETSİZ BİLETİN MİADI
34. HAFTADA DOLUYOR
HER ŞEY BİR BLOGLA BAŞLADI!
MARTHA YEMEKHANEYİ ÇEKİNCE
DÖVMEKTEN KOLLARI AĞRIMIŞ
MAĞDURA DEĞİL POLİSE RAPOR
PREMATÜRE BEBEKTE KÖRLÜK
RİSK VAR, MUAYENE ŞART!
ACİL'DE EK ÜCRET ALINIRSA
HASTA KABULÜ DURDURULACAK

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.
1
beyza
Cevapla beyza
19.02.2013 13:10:21
bizde bu sorunu yaşayanlardanız,oğlumun geniz eti alındı ,umarım bir daha tekrarlanmaz.Çocuklar bu amelyat sürecini daha kolay atlatıyor diyorlardı ama insan sonuçta evladı söz konusu olunca kafasında hep bir acabalar dolaşıyor, Allaha şükür ki ağrısız sorunsuz geçti ,umarım bir daha tekrarlanmaz.
Cevap Yaz
1

KATEGORİNİN HABERLERİ
N.Ç. DAVASI UTANÇLA BİTTİ
SEÇMELİ DİN DERSİ BİL...
23 NİSAN COŞKUSU
ANNE SÜTÜ
İLGİLİ VİDEOLAR
ÇOCUK GELİNLER
İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK TACİZ
BİZDEN HABERLER 12.07.2011
BİZDEN HABERLER 18.07.2011
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
2013 BAROK DESENLERİN YILI
AKNELERDEN KURTULMAK İÇİN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :