Okunma Sayısı: 8510
CANLI YORUMLAR

KALP SAĞLIĞI

Kalbinizi koruyun!

 

Her 33 saniyede bir insanın kalp ve damar hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyor musunuz? Kardiyoloji Uzmanı Dr. Can Özer, kalp sağlığı için düzenli beslenme ve egzersizin önemine dikkat çekiyor.

 

Kalbinize ne kadar iyi bakıyorsunuz? Tüm dünyadaki ölüm nedenlerinin ilk sırasında kalp hastalıkları geliyor. Günde 2 bin 600 kişi yani her 33 saniyede bir kişi kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Oysa günlük hayatta uygulayacağımız basit öneriler hayat kurtarıcı olabiliyor. Kardiyoloji Haftası nedeniyle kalp ve damar sağlığı hakkında görüşlerine başvurduğumuz Kardiyoloji Uzmanı Dr. Can Özer, “Kalp ve damar hastalıkları, yüzde 51 oranıyla ölüme yol açan nedenlerin en başında geliyor” diyor.

 

Kalp krizinin kalp kasını besleyen koroner arter damarlarında meydana gelen daralma ve tıkanmaya bağlı olarak geliştiğini anlatan Dr. Özer, konuyu “Kalbi besleyen damarların daralması, yani ateroskleroz hastalığı nedeniyle, kalp kasına gelen kan miktarı azalıyor. Buna koroner arter hastalığı deniliyor. Bazen göğüs ağrısı gibi bir belirti verebiliyor. Ancak hastaların yüzde 25’inde hiçbir belirti görülmüyor. Kalbe kan getiren damarlar tıkanırsa o damarın beslediği bölge kansız kalarak canlılığını kaybediyor. Bu da kalp krizi anlamına geliyor” diye açıklıyor.

 

Kalbi besleyen damarların tam olarak tıkanmasından önce önlem almanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Özer, bu hastalara balon ve stent tedavilerinin uygulandığını ya da koroner by-pass ameliyatı yapıldığını belirtiyor. Kalp krizine yönelik müdahalelerde zamanla yarışıldığının altını çizen Dr. Özer, “Her geçen dakika, daha fazla kalp kası hücresinin ölmesine neden oluyor. Kroner arterin tıkanmasını izleyen 20-40 dakika içinde başlayan hücresel hasarı en aza indirebilmek için erken yapılacak balon ya da stent uygulamaları son derece önemli” uyarısında bulunuyor. Ancak beslenme ve yaşam koşullarında değişikliğe gidilmezse bu tedaviler de çözüm olmuyor. Çünkü damar sertliği yaşam boyu devam eden bir hastalık tablosu çiziyor. Dr. Özer, “Düzenli egzersiz yapılması, sigara kullanılmaması, uygun beslenme tarzının benimsenmesi, kolesterolün, diyabet ve yüksek tansiyonun kontrol altında tutulması önemli” diyor. 

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
ABUR CUBURUN SAĞLIKLISI VAR
YAZIN CAN DOSTLARI
HANGİ ÇOCUKLAR
COVID19'U AĞIR GEÇİRİYOR?
ANNE SEVGİSİNDEN YOKSUNLUK
VE BAĞLANMA PROBLEMLERİ
UYUYAMIYORSANIZ...
BU ÖNERİLERE GÖZ ATIN
HAMİLELİKTE DİŞ BAKIMI
TÜM SORULARINIZIN YANITLARI
MR TETKİKLERİ
"RADYOLOGLAR YAPMALI"
BURUN KANAMALARI
NE ZAMAN TEHLİKELİDİR
BEBEĞİNİZİN KAŞIĞIYLA
MAMASININ TADINA BAKMAYIN!
ZEHİRLENMELERE DİKKAT
YAZ TATİLİ ZİYAN OLMASIN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
TEK TARAFLI ÇİĞNEMEYİN
DİŞETLERİNİZ KANIYORSA
AYAKLARINIZ NEDEN ŞİŞER
GAZ VE ŞİŞKİNLİK
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
HAMİLELERİN YENİ MODASI
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :