Okunma Sayısı: 10148
CANLI YORUMLAR

TOPLU İŞTEN ÇIKARMA

Sizi koruyan hükümler neler

 

 

Hangi şartlarda toplu işten çıkarma olabilir? Başınıza geldiyse haklarınız nelerdir? Gelin birlikte bakalım.

 

***

i) Toplu işçi çıkarma halinde işveren 6 ay geçmedikçe çıkardıkları işçilerin yaptıkları iş için başka işçileri işe alamazlar. 6 aylık süre içinde o iş için ihtiyaç olursa o işçileri almak zorundadır. 6 aylık süre için işverenin sözleşme yapma özgürlüğü kısıtlanmış olur. (İK md 29)


ii) İşyerinden malulen ayrılan kişilerin sonradan maluliyeti ortadan kalkarsa işverene başvurup yeniden işe alınmayı talep etmeleri halinde işveren talebi kabul etmek zorundadır. Boş yer varsa derhal yoksa doğacak ilk boş yere öncelikli olarak işe almak zorundadır. Aranan şartlar mevcut olduğu halde işçiyi işe almazsa işçiye çıplak brüt ücret üzerinden 6 aylık ücret tutarında tazminat öder. Bu tazminat maktudur.


iii) Askerlik veya kanuni bir ödev nedeniyle işten ayrılan işçi bekleme süresinden yararlanarak görevleri bittiği tarihten itibaren 2 içinde işverene yeniden işe talepte bulunabilir. Bu bekleme süresinden yararlanabilmek için o işyerinde 1 yıl çalışmış olması gerekir. Bu 2 aylık süre hak düşürücü bir süredir. Süre içinde yapılan müracaatla işveren boş yer varsa derhal boş yer yoksa ilk boşalacak yere öncelikli olarak o anki şartlarla işe almak zorundadır. Şartlar uygun olduğu halde işe almayan işveren eski işçiye 3 aylık ücret tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Tazminat maktudur.


iv) Basın iş kanuna göre gazetecilerin hastalıkları 6 aydan fazla sürmemişse bu nedenden dolayı sözleşmesi feshedilemez. İş sözleşmeleri feshedilen gazetecilerin hastalıkları 1 yıl içinde geçerse işveren boş yer koşulu aranmaksızın işe alma yükümlülüğü vardır.


v) 2821 sayılı kanununa göre; “Yöneticilik teminatı” kanundaki koşullar çerçevesinde sendika yöneticilik sıfatını kaybeden eski sendika yöneticisi eski işverenine 3 ay içinde başvurup işe alınmayı talep edebilir. İşveren boş yer şartıĞ aranmaksızın işe almakla yükümlüdür.

 

AV. Seyyid Burhaneddin Kamacı

Türk Hukuk Sitesi

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BOŞANMADA ÇOCUK KİMDE KALIR
BOŞANIYORSUNUZ, YA SONRA?
VELAYET KİME, NASIL GEÇİYOR
SUSMA HAKKI
KONUŞMAMA ÖZGÜRLÜĞÜ
KÜÇÜKLERİN EVLAT EDİNİLMESİ
GENEL VE ÖZEL ŞARTLAR...
MAHKEMEDEN SOYADI KARARI
"ÇOCUĞUN MENFAATİNE"
BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMI
MAL KAÇIRMANIN ÖNÜNE GEÇİN
EV ALIRKEN
NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Eğitime Katkı Ödemesi Yok
ÜCRETSİZ EĞİTİM HAKKINIZ.

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
BOŞANSAN DA ALDATAMAZSIN
SUSMA HAKKI
MORAL TAZMİNATI
İŞ MAHKEMELERİ NE YAPAR?
PHOTOSHOP OLMADAN NASILLAR?
BİR KADININ ÇANTASINDA
23 NİSAN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :