Okunma Sayısı: 10400
CANLI YORUMLAR

KADINLAR KANSER KISKACINDA

Rakamlarla Türkiye

Sağlık Bakanlığı tarafından ''Kadın kanserleri'' yılı kabul edilen 2012'de, iki kanserden de düzenli hekim kontrolü ve tarama yöntemleri ile büyük ölçüde korunmak mümkün.

Kanser Savaş Daire Başkanlığından alınan bilgiye göre, Türkiye'de yılda en az 20 bin kişiye meme kanseri tanısı konuluyor ve hastalık ileri evrede tespit ediliyor. Meme kanserinin yanı sıra diğer jinekolojik kanserler de dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında gösteriliyor. Özellikle gelişen ülkelerde rahim ağzı kanserleri ölüme yol açan kanserler arasında yer alıyor ve Türkiye'de de en sık görülen ilk 10 kanser arasında biliniyor. Türkiye'de yılda 1300-1500 arasında yeni vaka teşhis edildiği düşünülüyor.

Bakanlık, sosyo-kültürel değişiklikler ile beraber rahim ağzı kanser yükünün her geçen gün artacağını öngörüyor. Jinekolojik kanserler arasında en ölümcül yumurtalık kanseri gösteriliyor. Türkiye'de hastaların kişilerin en az dörtte üçü ileri evrelerde teşhis ediliyor ve bu evrelerdeki kanserlerin en az yüzde 80'i ölümcül seyrediyor.

Genital kanserler arasında önemli bir kanser de rahim kanseri olarak dikkati çekiyor. Batılı ülkelerde kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanserler içindeki rahim kanseri, Türkiye'de de en sık görülen ilk 10 kanser türü arasında yer alıyor. Genellikle meme, yumurtalık ya da kolon kanseri de aynı zamanda görülebiliyor. Bu nedenle Sağlık Bakanlığına bağlı kanser tarama merkezlerinde kadınların düzenli olarak tarama ve kontrollerini yaptırmaları, risk altındaki kişilerin hekimleri ile irtibatta olmaları gerektiğine dikkat çekiliyor.

ERKEN TEŞHİSLE TEDAVİDE YÜZDE 90 BAŞARI
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Adnan Kaya, Dünya Kadınlar Günü aracılığıyla kadınlara düzenli kontrol ve tarama yöntemlerini yaptırmaları uyarısında bulundu. Kadın kanserlerinin yaklaşık yarısının meme-rahim ağzı-rahim ve yumurtalıklardan çıktığını belirten Kaya, erken teşhisin tedavi başarısını yüzde 90'a çıkarabildiğini vurgulayarak, ''Her kadın, şikayeti olmasa bile en az yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırmalı. Bu muayene sırasında smear testi alınmalı'' diye konuştu.

Ultrason ile yumurtalıklarda şikayet vermeyen bir tümöral kitlenin de saptanabildiğini ifade eden Kaya, kan testiyle tümör markerlarına bakılmasının uygun olduğunu dile getirdi. Kaya, rahim ağzı kanserinin oluşması için ortalama 10-20 yıl gibi çok uzun bir zaman geçmesi gerektiğini, 30'lu yaşlarda bazı hücresel değişiklikler oluştuğunu ve bunların zamanında teşhis ve tedavi edilmediğinde 40'lı yaşların sonunda kansere dönüşebildiğini anlattı.

Rahim ağzı kanserinin en önemli sebebi olan Human Papilloma Virüsüne karşı geliştirilmiş aşı ile korunmanın da mümkün olabildiğini söyleyen Kaya, yumurtalık kanserinden korunmak için menopoz döneminde de yıllık jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılmasının önemli olduğunu ifade etti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ümit Korucuoğlu da rahim kanserinin gelişmiş ülkelerde sık görüldüğünü, ABD'de yılda ortalama 40 bin yeni vakanın görülmesinin beklendiğini bildirdi.

Kadın üreme organı kanserlerine bağlı ölümlerin yüzde 50'sinden yumurtalıkların sorumlu olduğuna işaret eden Korucuoğlu, ''Çocuk doğurmanın ve doğum kontrol hapı kullanmanın önleyici etkisi ortaya koymuştur. Erken menopoza girenlerde yumurtalık kanseri daha az görülür. Ayrıca tüplerini bağlatan hastalarda da yumurtalık kanseri daha az görülür'' dedi.

25 YILDA YÜZDE 50 ARTIŞ
Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Bahadır Ege de kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin özellikle son 25 yıl içinde arttığına dikkati çekerek, ''25 yıl içinde kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı yarı yarıya arttı'' dedi.

Daha önceki yıllarda her 16-17 kadından birinin meme kanseri riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Ege, günümüzde bu oran 7-8 kadında birine çıktı'' diye konuştu.

Ege, meme kanserinin daha çok gelişmiş ülkelerdeki kadınlarda görüldüğünü, kadınların geç ve az doğum yapmasının, bebeklerini daha az emzirmesinin, meme kanseri riskini artırdığına işaret etti. Meme kanserinde özellikle aile öyküsü bulunanların risk altında olduğunu dile getiren Ege, ''Başta risk altındakiler olmak üzere tüm kadınlar düzenli kontrol ve taramaların yanı sıra kendileri de elle muayene, 40 yaşından sonra mamografi ile tarama yaptırılmalı'' diye konuştu.

 

AA

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KANSERE KARŞI BİLİNÇLENİN!
"ELLER BU KEZ SAĞLIK İÇİN"
ANİ KALP KRİZİNE DİKKAT
NASIL GELİŞİR?
MAMOGRAFİDE ÇIĞIR AÇILIYOR
GELİŞMELERİ KAÇIRMAYIN!
KRAMPLARA KARŞI MUZ, KAYISI
YAZ SAKATLIKLARINI ÖNLEYİN
UYKUSUZLUK SİZİ ÖLDÜRMESİN
UYKU APNESİNE DİKKAT
KANSER TEDAVİSİNDE BESLENME
DESTEKLEYİCİ GIDALAR ÖNEMLİ
MENOPOZA GİRDİNİZ DİYE
KARİYERİNİZİ KAYBETMEYİN
BEBEKLERDE GÖZ TEMBELLİĞİ
HER 25 ÇOCUKTAN BİRİNDE VAR
EN TUHAF HASTALIKLAR
OLMAZ DEMEYİN!!!
DİŞİNİZİ SIKMAYIN
ZİRA BRUKSİZM OLABİLİRSİNİZ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
PROTEZ GÖĞÜS TAKILDI
EMZİRİYORUM, HAMİLE KALMAM
ANNELİĞE MENOPOZ ENGELİ
ÖNEMSİZ DEYİP GEÇİŞTİ...
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :