Okunma Sayısı: 11613
CANLI YORUMLAR

BU GÖZ DAMLASI YASAKLANDI

Peki ama neden?

'Alcaine yüzde 0,5 Oftalmik Çözelti' adlı göz damlasının satışına yasak getirildi.

Sağlık Bakanlığı, gözde kalıcı bozukluk, görme azalması ve kornea nakli gerektirecek hasarlara neden olabileceği bildirilen göz damlasının, eczanelerde satışına yasak getirildiğini, bu karara uymayan eczaneler hakkında cezai işlem yapılacağını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı’ndan Türk Eczacıları Birliği’ne (TEB) gönderilen yazıda 'Alcaine yüzde 0,5 Oftalmik Çözelti' adlı göz damlasının göz de geri dönüşü olmayan önemli hasarlara hatta kornea nakli gerektirecek hasarlara neden olabileceği belirtildi.

Kalıcı Hasara Neden Oluyor

Yazıda, bu konuda Türk İlaç Advers Etkilerini İzleme ve Değerlendirme Merkezi’ne (TÜFAM) yapılan bildirimlerin sürdüğü belirtilerek şöyle denildi:

"Alcaine yüzde 0.5 Oftalmilk Çözelti adlı preparatın kontrolsüz ve amaç dışı kullanımı olduğuna dair TÜFAM’a çeşitli hastanelerden bildirimler yapılmıştır. Söz konusu ilacın doktor kontrolü dışında kullanımı korneada kalıcı bozukluk, görmenin azalması ve keratoplastiyi (kornea nakli) gerektiren operasyonlara sebep olmaktadır. Bu konu daha önce yazılarımızla bildirilmişti. Ancak TÜFAM’a yapılan bildirimlerin devam etmesi sonucu bakanlığımız beşeri tıbbi ürünlerin sınıflandırılmasına dair yönetmenliğin 9. madde b bendi gereği söz konusu ilacın eczanelerde perakende satışının iptali kararı almıştır. Bu kararın tüm illerdeki ecza odalarına tarafınızdan duyurulması gerekmektedir. Ayrıca bakanlığımızın aldığı karara uymadan perakende satış yapan eczaneler hakkında işlem yapılacağı hususunda bilgi ve gereğini rica ederim."  

Reçete İle Dahi Satılmayacak

Türk Eczacıları Birliği’de eczacı adalarına yazı göndererek Sağlık Bakanlığı’nun göz damlasıyla ilgili kararını duyurdu. Sağlık Bakanlığı söz konusu göz damlasıyla ilgili olarak hazırlanacak reçetelerin sadece göz uzmanları tarafından düzenlenebileceğini, reçetesiz satış yapılamayacağı , düzenlenen reçetelerin eczanelerde 1 yıl süreyle saklanması konusunda eczaneleri daha önce 2 kez uyarmıştı. Alınan son karadan sonra sözkonusu göz damlası eczanelerden reçete dahi olsa satın alınamayacak. Göz damlası ancak hastanelerde uzman göz doktoru kontrolünde kullanılabilecek.

 

Kaynak: Türkiye Haber Ajansı

 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
OSTEOPOROZA ÇİPLİ TEDAVİ
İLAÇ ALMAYI UNUTMAYACAKLAR
MENİSKÜS NEDİR?
NE FONKSİYONU VARDIR?
BEBEKLER NEDEN HAREKET EDER
GELİŞİME ETKİSİ VAR MI?
HAYATINIZ KARARMASIN
GLOKOMU HAFİFE ALMAYIN
İLAÇLAR HASIRALTI OLDU
BULAMAYANLAR KARABORSAYA...
SICAK HAVA KOMALIK EDEBİLİR
BELİRTİLERE DİKKAT EDİN
HEPATİT'İN ABC'Sİ
KORUNMA VE ÖNERİLER
BİR BİLENE SORUN
PSİKOLOĞUMUZ CEVAPLASIN...
DOWN SENDROMUNA YENİ TEST
MÜDAHALE GEREKTİRMİYOR

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
GELECEĞİN GIDASI
"NASIL KİLO ALACAĞIM?"
OBEZİTEYE DİKKAT
HER BİTKİ ŞİFALI DEĞİL
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
2013 BAROK DESENLERİN YILI
ROBOT SEVGİLİLER
GÜZELLİK ÖLÇÜLERDE DEĞİL
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :