Okunma Sayısı: 9742
CANLI YORUMLAR

KİRLİ HAVUZ HASTALIĞI

Dış kulak yolu iltihabı

Temiz olmayan deniz ve havuz suyundan kaynaklanan sorunların başında yüzücü kulağı hastalığı geliyor. Basit önlemlerle tatili kâbusa çeviren hastalıktan korunmak ise hiç de zor değil.

Kirli havuz ve denizlerin bir çeşit dış kulak yolu iltihabı olan yüzücü kulağına neden olabildiğini belirten KBB Uzmanı Op. Dr. Orhan Altıntaş, hastalığı önlemek için tatile gitmeden önce kulak bakımı yaptırmanın önemine dikkat çekti. Yüzücü kulağı ve korunma yolları hakkında bilgi veren Altıntaş, hastalıkla ilgili soruları şöyle yanıtladı:

Yüzücü kulağı nedir?

Dış kulak yolu iltihaplarından birine verilen isimdir. Bazen mantarlar tarafından oluşturulsa da, özellikle ağrılı vakalarda doğada sık rastlanan bir bakterinin yaptığı enfeksiyondur. 

Hastalığın belirtileri nelerdir?

Su kulağınıza girdiğinde beraberinde mantar ve bakterileri de getirebilir. Çoğunlukla su geri gelir, kulak kurur ve bakteri ile mantarlar problem oluşturmaz. Fakat su bazen dış kulak yolunda hapsolur ve buradaki cildi yumuşatır. Nemli ortamda bakteri ve mantarlar ürer, beslenir ve kulağı iltihaplandırabilir. Başlangıçta kulaklarda tıkanıklık hissedilir ve kaşıntı olabilir. Kısa zamanda dış kulak yolu şişer, tıkanır ve bazen süt gibi bir akıntı olur. Çok ağrı yapmaya başlar. Kulak kepçesi, hafifçe dokunmaya karşı bile hassas hale gelebilir. Bazı durumlarda boyundaki lenf bezleri de şişebilmektedir. Kulağınızda su hapsolduğunu hissettiğinizde koruyucu antiseptik damlalardan kullanarak bütün bu olaylar zincirini önleyebilirsiniz. 

Korunmak için ne gibi önlemler alınabilir?

Şayet yüzme, duş veya banyo sonrası kulağınızda suyun hapsolduğunu veya kulağınızın nemli kaldığını hissederseniz, kulağınız yukarıda kalacak şekilde başınızı eğiniz ve kulak kepçenizi yukarı ve geriye doğru çekerek kulak damlalarınızı damlatın. Damlaların her yere ulaşmasını sağlamak için kulağınızı ovalayın, daha sonra kulağın kuruması için kulağınızı aşağı yönde çevirin. Ayrıca yüzmeden önce yağlı kulak damlası veya lanolin damlatılarak kulakları suyun zararlı etkisinden korumaya çalışmak da bir diğer yöntemdir. Şayet kulağınız hâlen iltihaplı, kulak zarınız dellnmiş veya önceden delik ise hasar görmüşse veya kulak operasyonu geçirmişseniz, yüzmeden ve kulak damlası kullanmadan önce KBB hekimine danışmanız gerekir.

Kulaklar neden kaşınır? 

Kaşınan kulak herkesi rahatsız eder. Ani oluşan kaşıntılara sıklıkla mantar enfeksiyonu sebep olur, daha uzun süreli durumlarda sıklıkla kronik dermatit (egzema) denilen alerjik deri inflamasyonu kaşıntının sebebidir. Başta oluşan kepek gibi dış kulak yolunda da kuru, ince ve bol miktarda kepek oluşabilir. Buna "seboreik dermatit" adı verilir. Bazı kişiler, yiyeceklerinde değişiklik yaparak (yağlı yiyecekler, karbonhidratlar, çikolata gibi yiyeceklerden uzak durarak) bu durumun önüne geçebilirler.

Hekimler kulaklar kaşındığında genellikle yağlı veya kortizonlu damlalar önerirler. Uzun süreli tedavisi olmasa da kontrol altında tutulabilirler. Nadir olarak kulak kaşıntısı alerjik de olabilir ve bu durumun tedavisi farklıdır. Kaşıntılı, kepekli veya kulak akıntısının biriktiği kulaklar, yüzücü kulağının gelişmesine yatkındır. Bu kişiler özellikle kulakları ıslak kaldığında koruyucu kulak damlaları kullanmaları konusunda bilinçli olmalıdırlar. Yüzme mevsimi başlamadan önce kulaklarını temizletmeleri de çok yardımcı olur.

Yazı Etiketleri

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SAĞLIĞINIZ KÜFLENMESİN!
EVİNİZ HAVA ALSIN
ERKEN ANDROPOZ TEHDİDİ
PLASTİK MADDELERE DİKKAT
RUTİN EPİZYOTOMİ GEREKSİZ
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NE GÖRE
GÜN ORTASINDA ESNİYORSANIZ
UYKUSUZLUĞUNUZU ÇÖZÜN
UÇTUK, UÇTUK BAŞIMIZ AĞRIDI
ÇÖL TOZLARI KİMLERİ ETKİLER
BİR ELİ KULAĞINDAYSA
DERDİNİ DE ANLATAMIYORSA
AĞZINIZIN TADI BOZULMASIN
BU 10 BELİRTİYE DİKKAT
HAMİLEYKEN NASIL YATMALI
UYGUN POZİSYON NASIL OLMALI
SAĞLIĞINI HEDİYE EDİN
EN BÜYÜK HEDİYE...

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
HANGİ ORGAN KAÇ YILDA...
EKMEĞİ KESMEK YANLIŞ
BAHAR GÖZÜ BOZAR
BU KIŞ BİZİ NE HASTA ETTİ
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
HAMİLEYKEN SİZİ BEKLEYENLER
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
23 NİSAN
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :