Okunma Sayısı: 13143
CANLI YORUMLAR

SIK, GEVŞET VE SİLKELE

Öfke kontrolü

Yer, Kültür Üniversitesi Hukuk Amfisi. Kürsüde, şiddet konusunda uzun zamandır çalışmalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Münevver Mertoğlu var. Dersin adı ‘Öfke Kontrolü ve Kriz Yönetimi’. Hüriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre, bir yıl önce seçmeli ders olarak başladı. Her ders tıklım tıklım.

Niçin bu ders?
Şiddetin önlenmesiyle ilgili en önemli şey eğitim. Aslında ilköğretimden itibaren öfkenin nasıl kontrol edileceği, duyguların nasıl ifade edileceği öğretilmeli.  Ama üniversitedeki öğrenciler daha bilinçli. Bu dersin onlar için de çok etkili olacağını düşündük.

Niçin öfkeleniriz? 
Şiddetin altında korku, güvensizlik, itilmişlik, sevgisizlik yattığını gösteren araştırmalar var. Bu konuyu işlediğimizde çocuklar şaşırdılar. Sanırım bu caydırıcı olacak, belki de bastırabilecekler öfkelerini. 

Bunu başarabilirler mi?
Evet. Öfkenin temelindeki korku, güvensizlik, itilmişlik duygularının olumlu duygulara dönüşmesi lazım, bu psikolojik süreç. Kişinin kendine güvenmesini gösteren bir süreç. Güvensizlik, itilmişliği çözmezsek şiddet önlenemez.

Kaç derste bunu sağlıyorsunuz?
Haftada iki saat hem teorik, hem uygulamalı düzeyde bu bilgiler veriliyor. Geçen hafta bir film gösterisi izledik. Şiddet üzerine kurulmuş bir filmdi. Bu hafta onun sonuçları üzerine konuştuk. Ders seçmeli. Ama ilgi fazla. İlk zamanlar öğrencilerimiz amfilerimize sığmadı. Talep fazla olunca bu dönem de koyduk. Sınırlama getirdik. Her dönem açacağız. Uygun ortamlarda dersin işlemesini sağlayacağız.

Uygulamalı neler yapıyorsunuz?
Kas gevşeme teknikleri, örnekler üzerinde duruyoruz. Her hafta ödev veriyoruz. Gazeteleri tarayıp, şiddet haberlerinin üzerinde konuşuyoruz. Şiddetin cezai yaptırımlarını ve yasal boyutlarını irdeliyoruz.

Öğrenciler en çok nerede zorlanıyor? 
Kendilerini engellenmiş hissettikleri durumda öfkelendiklerini söylüyorlar. Seslerini yükseltiyorlar, baş edemeyince el kol hareketleri ve sonra azarlama, hakaret, şiddet...
Bu ders hangi yaşlarda verilirse daha yararlı olur?
0-6 yaş bunun için çok uygun zaman. Bugün anlattığımız şeyleri anlatamayız  ama orada da anlatılacak şeyler var. Öfkeyi ve şiddeti çocuk evde öğreniyor. Annesi babası birbirine nasıl davranıyorsa kardeşi, abisi nasıl davranıyorsa kendisi de öyle davranıyor. İyi örnekler görecek 0-6 yaş arasında. 

20-30 yaşında da hâlâ öfke kontrolü öğretilebilir mi?
Öğretilir ama ne kadar kontrol edilebilir bilmiyorum. 0-6 yaş en uygun. Ama öğretmenin bu konuda çok yetkin olması lazım.

Aile ve öğretmenler bu dersi almalı 

Bu dersin bütün bölümlerde okutulması gerektiğini düşünüyorum. Ama aile ve öğretmenlerin de bu dersi alması şart. Çünkü öğretmenlik profesyonellik gerektiren bir şey. Çocuk benim yanımda saygısızlık yaptı diye ego sorunu haline getirirseniz öfkelenirsiniz.

Asıl mağdurlar şiddet uygulayanlar 

Genelde herkes hep şiddet mağdurları üzerinde durur. Halbuki şiddet uygulayan erkeklerin de aslında korunmaya ve tedaviye ihtiyaçları var. Hangi şartlar olursa olsun insan çocuğunu öldürebilir mi? Eğer bir baba bunu yapıyorsa, eşini öldürüyorsa yani hapse girmeyi göze alıyorsa, önüne geçemeyeceği acıklı çok acıklı bir durum ve yardıma ihtiyacı var demektir.

Öğrenciler ne diyor 

İbrahim Bucak (4. sınıf öğrencisi): Öfkemi kontrol altına almak, bir anlık sinirime hakim olmak için bu dersi aldım. Kısmen de olsa bana faydası oldu. Daha dönemin başındayız, çok şey öğreneceğiz.

Ece Akkaya (4. sınıf öğrencisi):  Hukuk Fakültesi’nde okuduğum için bu dersin bana yararlı olacağını düşünüyorum. Bir anlık öfkelerimde hemen derste öğrendiklerim aklıma geliyor. Her türlü kişiyle mesleğimiz gereği karşılaşabilir, onları bir avukat olarak savunabiliriz.  
Halil Koç  (4. sınıf öğrencisi): Derste öfkemi kontrol etmeyi öğrendim. Daha az hata yapmaya başladım.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
KANSERE KARŞI BİLİNÇLENİN!
"ELLER BU KEZ SAĞLIK İÇİN"
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ
AYDA 3 CUMHURİYET ALTINI MI
GENÇLER
SORUNUN NERESİNDEYİZ?
TATLIDAN SONRA SU VEYA SÜT
BESLENMEDE GEÇİŞ DÖNEMİ
KELEPÇELİ GÖNDERME!
MAYRUK'TAN 2023'E HİKÂYELER
SİZİN GÖZDE ÇOCUĞUNUZ KİM?
İTİRAF EDEBİLİYOR MUSUNUZ?
IQ TESTİ OUT
KİŞİYE ÖZEL TEST IN
YAVRU BALIK SATMA
GÖRÜRSEN DE ALMA!
GÖBEK BAĞI BAKIMI
UZMAN SÖYLEŞİMİZDEN NOTLAR
KÜRTAJ GEMİSİ YOLDA
HİKAYELERİN ÇOĞU ÜZÜCÜ

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
EYVAH YATAKTA YAKALAN...
"NİYE YEMEK YAPMADIN!"
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
DOÇ. DR. AKTUĞ ERTEKİ...
İLGİLİ VİDEOLAR
ERKEN ERGENLİK
KADINLARA ÖZEL "MUTLULUK" OYUNCAKLARI
ERGENLİKTE UYUM SORUNU
LEYLEK HİKAYELERİ ANLATMAYIN
YAŞLANMAK GÜZELDİR
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
YENİ SEZONDA TIRNAKLAR
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :