Okunma Sayısı: 71128
CANLI YORUMLAR

SUÇİÇEĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Suçiçeği hakkında merak ettiğiniz her şey...

 

Suçiçeği nasıl tedavi edilir?

Doktor tarafından, ateşi önlemek için parasetamol, kaşıntıya karşı antihistaminik ilaçlar verilir. Antibiyotik alınmasına gerek yoktur.

Kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. Yoksa, karaciğer bozukluğu ve beyinde su toplanması ile kendini gösteren ve "Reye Sendromu" adı verilen öldürücü bir hastalık gelişebilir.

Döküntüler iz bırakır mı?

Hastalık döneminde başka bir mikropla iltihaplanma olup lezyonlar büyümedikçe,  sonunda iz kalmaz.  

Suçiçeği aşısı 

Suçiçeği aşısı, canlı suçiçeği mikrobunun canlılığını kaybetmeden zararsız hale getirilmesi ile elde edilir. 

Aşı kimlere uygulanır?

12-24 ay arasındaki çocuklar bir defa aşı olur. Suçiçeği geçirmemiş daha büyük çocuklara ve yetişkinlere de aşı yapılır. 13 yaş ve üzeri çocuklara ve yetişkinlere ise en az 4 hafta ara ile 2 kez aşı uygulanır. 

Suçiçeği aşısı kimlere yapılmamalıdır?

  • Aşı içeriğindeki herhangi bir maddeye (albumin, laktoz, neomisin, aminoasit...) karşı alerjisi olanlara
  • Yüksek ateşle birlikte süre giden ağır enfeksiyon hastalığı olanlara (soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklar aşının yapılmasına engel değildir)
  • Bağışıklık sisteminde yetersizlik olanlara
  • Gebelere veya aşıdan sonraki 3 ay içerisinde gebelik planlayanlara
  • Suçiçeği geçirdiği bilinen kişilere (Çünkü hastalık geçirme sonucu gelişen bağışıklık ömür boyu devam eder).


Suçiçeği aşsının yan etkileri nelerdir?

Aşı ender olarak yan etki gösterir.  

Aşının uygulandığı yerde kızarıklık, şişlik, sertlik ve kaşıntı, ateş, baş ağrısı, kırgınlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, ishal meydana gelebilir.

Ağır yan etkiler ise son derece nadir görülür. Bunların çoğu alerjik olaylardır. Bu durumda kol veya bacakta, göz etrafında, yüzde, dilde veya boğazda şişme, solunum ve yutma güçlüğü, deride kaşıntılı döküntüler, ateş, baş ağrısı ve baş dönmesi ortaya çıkabilir. Böyle belirtiler ortaya çıkarsa, zaman geçirmeden bir hekime başvurmak gerekir. 

Aşı ne kadar koruyucudur? 

Suçiçeği aşısı hafif hastalığa karşı %85 koruyucudur. Ağır hastalığa karşı koruyuculuğu ise %95'in üzerindedir. 

Suçiçeği ile temas olduktan sonra aşı yapılması yararlı olabilir mi?

Temastan sonra 3 gün içerisinde aşı yapılırsa, hastalığın ortaya çıkması %90 oranında engellenebilir.

Aşının koruyucu etkisi ne kadar süre devam eder? 

Suçiçeği aşısı yapıldıktan sonraki ilk 20 yılda, bağışıklık düzeyinde herhangi bir azalma görülmemiştir. Dolayısıyla en az 20 yıl koruyucu olduğunu söylemek mümkündür. 

Suçiçeği tehlikeli midir? 

Halk arasında suçiçeğinin basit bir hastalık olduğu düşünülür. 

Suçiçeği, zatürreye yol açabilir. Bunun dışında beyin iltihabı, karaciğer iltihabı ve hastalık sırasında derinin bütünlüğünün bozulması sonucu bakterilerin vücuda girmesiyle gelişen ağır deri, kas ve iç organ hastalıkları da görülebilir.

Hastalık geçtikten sonraki birkaç hafta içerisinde (özellikle hastalık sırasında Aspirin kullananlarda), beyinde su toplanması ve karaciğer bozukluğu belirtileriyle ortaya çıkan "Reye Sendromu" oluşabilir.

Suçiçeğinde esas korkulan, kanser veya kanser tedavisi sonrasında, çeşitli ilaçlara bağlı olarak ya da doğuştan bağışıklık yetmezliği çekenlerde hastalığın gelişmesidir. Bu hastalarda ciddi oranda ağır hastalık ve ölüm riski vardır.

Hamile kadınların, gebeliğin ilk aylarında suçiçeği geçirmesi durumunda, bebekte kafada küçüklük, deride yanığa benzer değişiklikler, kol ve bacaklarda kısalık gibi anormallikler görülebilir.

Tüm bu nedenlerle suçiçeği korunulması gereken bir hastalıktır.

 

Haber: Pınar Koçer Aydın

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
DİYABET VE ÇOCUK
ENGELLİ MİNİKLERE
UZMAN TAVSİYELERİ
ÇOCUKLARDA MİDE TEMBELLİĞİ
İLGİNÇ DÜĞÜNLER
SİZİ BEĞENDİĞİNİ GÖSTEREN
ROBOT SEVGİLİLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :