Okunma Sayısı: 7884
CANLI YORUMLAR

SÜT VEREN ANNELER

İhtiyacınız olan besinler

 

Gerekli enerji

Emziren annenin gündelik gereksiniminden yaklaşık 500 kcal (2092,5 kJ) daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Aslında emziren kadının fiziksel aktivitelerle kaybettiği enerjisinin giderek azalması durumunda takviyeye gerek duyulmayacak kadar vasat bir destekten söz edilmektedir. Bu dönemde genellikle hamilelikte edinilen fazla kilolar kullanılır. Yine de gerekliyse, emzirmenin sürekli enerji isteyen bir süreç olması bakımından bu ek, tamamlayıcı enerjinin alınmasının tüm güne yayılması tercih edilmektedir.

 

Proteinler, vitaminler, kalsiyum, fosfor ve iyot

Sebze, meyve, tahıl ve protein alınan doğru beslenme, bir annenin süt üretmek için gereken doğru maddeleri alması demektir.

Besleyici maddelere bakılırsa emzirme sırasında büyük bir protein kullanımı söz konusudur (fazladan yüzde 40 yani günde yaklaşık 20 gr.). A, C, D ve E vitaminlerinin yanı sıra B kompleksi vitaminleri ihtiyacı da artar. Kalsiyum, fosfor ve iyot ihtiyacı ise yüzde 50 oranında artar.

Kalsiyum, balık, kuru meyve ve koyu yeşil sebzeler gibi tahıl olmayan pek çok yiyecekte bulunur. İhtiyaç duyulan tüm bu besinleri sağlamak için normal beslenmeyi değiştirmek gerekmez, dengeli ve çeşitli bir beslenme yeterlidir. Doktor tarafından değerlendirilen özel durumlar dışında ek vitamin desteğinin faydası yoktur.

 

Su

Su ihtiyacı daha fazladır fakat bu annenin susadığı zaman dışında kendini su içmeye zorlamasını gerektirmez. Esasında bebeğin meme ucunu emmesine karşılık olarak annenin böbreği idrar ile dışarı atılan su miktarını düşürme kapasitesine sahiptir.

Öyleyse sıvılar sadece susandığında alınmalı ve zorunluluk hissedilmemelidir. Süt yapıldığı için sıvı tüketilir ama tersi değil, ne kadar sıvı tüketilirse o kadar süt üretilmez. Genellikle kadınlar bol sıvı tükettiklerinde daha fazla süt ürettiklerine inanırlar, fakat bu inanış bilimsel bir dayanağı olmayan duygusal bir durumdur.

 

Soğan, sarımsak, kuşkonmaz ve lahana

Bazı besinler fazla tüketilirlerse süte farklı bir “lezzet” verirler;

aslında sütün içeriğinin kalitesi değişmez, sadece duyu organlarıyla algılanan özellikleri (tat, lezzet, koku, renk) değişir. Bu lezzet değişiminin bebeğin emme isteği üzerinde etkili olduğu noktada “aromatik” özellikleri oldukça yoğun olan soğan, sarımsak ve bazı özel durumlarda kuşkonmaz ve lahana tüketiminin sınırını aşmamak tavsiye edilir. Bazı çocukların sütün tadındaki bu “değişimler”i yadırgamayacağı da göz ardı edilmemelidir. Hamileliği sırasında bu yiyecekleri tüketen anne çocuğa amniyotik sıvı aracılığıyla bunları tattırmış olduğundan çocuk rahatsız olmaz. “Süt yapan” yiyecekler yoktur, doğru beslenme süt bezinin iyi çalışmasını sağlar. Öyleyse sütü arttırdığı söylenen besinlerden oluşan bir beslenme macerasına atılmak veya istemeye istemeye fazla miktarlarda süt ya da bira içmeye zorlanmak yararsız hatta zaman zaman da zararlıdır. Ayrıca fazla süt bebekte duygusal tepkilere neden olur. Süt yapmak için süt içen başka hiçbir memeli yoktur.

 

Alkol

Alkolün, süt emen bebeğin üzerinde annesinin tükettiği miktara bağlı olarak değişen zararlı bir etkisi vardır. Yemek sırasında alınan şarabı ayrı tutup süte geçme kolaylıkları ve hızları nedeniyle alkol seviyesi yüksek içkilerden (viski, konyak, likörleri aperatifler vb.) uzak durulması tavsiye edilir. Biraya gelinecek olursa, içerdiği alkol miktarının çok fazla tüketildiğinde zararlı hale dönüşebileceği göz ardı edilmemelidir.

 

Çay, kahve, çikolata

Çay, kahve ve çikolata, aşırı tüketildiklerinde bebek üzerinde negatif etkisi olan uyarıcı maddelerin süte geçmesine neden olurlar.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BEBEĞİM DİŞ ÇIKARIYOR!
NELERLE KARŞI KARŞIYAYIZ?
BEBEKLERDE GECE BESLENMESİ
PROF. BÜYÜKGEBİZ ANLATIYOR
BU GIDALARDAN UZAK TUTUN
BEBEĞE ZARARLI GIDALAR
BEBEĞİNİZİN İLK ADIMLARI
BEBEĞİNİZİN İLK ADIMLARI
HİÇBİR ŞEY YEMİYOR: SADECE
SÜT YİYECEK SAYILIR MI?
HAMİLELİKTE CEP TELEFONU
BEBEĞİ HİPERAKTİF YAPIYOR
BEBEKLERDE ALTINCI HASTALIK
BELİRTİSİ NEDİR,NE YAPMALI?
BEBEKLER NEDEN AĞLAR?
NASIL BAŞA ÇIKACAKSINIZ?
BEBEĞİNİZE DOKTOR SEÇMEK...
EŞ SEÇMEK KADAR ZOR!

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
10-13 AYLIKKEN
KOLOSTRUM, İLK SÜT
GÖBEK KORDONU NE ANLATIYOR
3-4 YAŞ ÇOCUK NE YAPAR?
ÜNLÜLERİN MAKYAJSIZ HALLERİ
ÜNLÜLER VE KÖPEKLERİ
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :