Okunma Sayısı: 8936
CANLI YORUMLAR

SELÜLİT KİMLERDE GÖRÜLÜR

"Sebep doğum ve kilo değil"

Selülit kimlerde görülür?Selülit sadece doğum yapan kadınlarda mı görülür? Yoksa 25 yaşında ‘sülün gibi’ bir kızda selülit olur mu?

Habertürk'ten Tülay Şubatlı'nın haberine göre, kadınların korkulu rüyası selülit sorunu, Gülben Ergen’in mayolu fotoğraflarının yayınlanmasıyla yeniden gündeme geldiğinde büyük tartışma yaşanmış, Ergen “Tenim ve bedenimle üç evlat dünyaya getirdim. Ne selülitmiş, yıllardır eksik olmadı, haber değerini yitirmedi, gitti” diyerek tepkisini dile getirmişti. Bu tartışma sürerken bu kez de şarkıcı Demet Akalın, denizden çıkarken kendisinin havluyla kamufle edilmeye ihtiyacı olmadığını söyleyerek “Niye beni kamufle etsinler, benim çocuğum yok. Doğum da hiç yapmadım, o yüzden selülitim de yok. Eğer çocuk doğursam o zaman saklama gereği duyarım belki” dedi. Akalın’ın bu sözleri “Selülit sadece doğum yapan kadınlarda mı görülür?” sorusuna neden oldu. Tıp uzmanlarının soruya verdikleri ortak yanıt “Hayır,selülit herkeste görülebilir” olurken, bazıları hamilelikte alınan fazla kiloların verilmemesi durumunda selülite neden olabileceğini söylüyor. 

‘SELÜLİTİN DOĞUMLA İLGİSİ YOK, 25'LİK SÜLÜN GİBİ KIZDA DA GÖRÜLEBİLİR!’
Estetik Cerrah Prof. Dr. Onur Erol: 

Selülit konusunun çocuk doğurmakla ilgisi yok. Genç kızlarda dahi selülit olabilir. Selülit, tam olarak derinin iltihabı demektir. Yani yağ toplanması demek değildir. 25 yaşında sülün gibi bir kızda da selülitolabilir. O bölgenin bağlarının içeriye çekilmesiyle, aldığı gıdalardan dolayı deri kalitesinin bozulmasıyla genetik yapı devreye giriyor. Fazla kahve, kolalı içecekler içmeyiniz, bol meyveyi kilo almamak kaydıyla tüketebilirsiniz. Selülit için en iyi spor yüzmektir.


‘ÇOK KİLOLU OLSA BİLE HİÇBİR ERKEKTE SELÜLİT GÖRÜLMEZ’ 
Dermatolog Dr. Vefa Gönenç: 

Selülitin gebelikle ilgisi yoktur. Gebelikteki sarkmalar farklı nedenlerden oluşur. Selülit, genç, orta yaş ya da yaşlılıkta görülebilen gebelikten bağımsız bir durumdur. Selülit oluşumunda genetik özelliklerin rol oynadığını biliyoruz. Selülitin sebepleri konusunda hiçbir şey bilmediğimizi söyleyebilirim. Yağ hücrelerinin yapı değişikliğinden kaynaklanan bir problem. Fakat bunun nedenini tam olarak bilemiyoruz. Yağ hücrelerinin kan dolaşımı üzerinde bir sorun olduğunu biliyoruz. Ve bu nedenden yağ hücrelerinde gelişen bir problem. Selüliti birçok şeyin tetiklediği iddia edilir ama elimizde kesin bilgi yoktur. Selülitin nasıl geliştiğine dair bilgi olmadığı için tedavisine yönelik de kesin bir şey yoktur.Gebelikte sarkma, kilo alma ve derinin gevşemesidir ve düzelebilen bir durumdur. Zayıf insanlarda daselülit vardır. Kilolular da daha belirgindir. Bazı insanlarda sadece muayene ile fark edilir, bazılarında ise aşikârdır. Kilodan bağımsız bir durumdur. Genetik ve hormonaldir. Çok kilolu bile olsa hiçbir erkekte selülit görülmez. 

‘SADECE ŞİŞMANLARIN DEĞİL ZAYIFLARIN DA SORUNU BU’
Dermatolog Dr. Betül Şengör: 

Selülit her kadında görülebilir. Selülit bilindiği gibi şişmanların sorunu değildir, zayıflarda da görülebilir. Oluş nedenleri arasında, cilt altı bağ dokusunda engebeli görünüme yola açan gevşeklik, ödem (su tutulması) genellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde ve sıklıkla hormonlarla ilişkili olarak, mikrodolaşımın bozulması ve bununla ilişkili olarak cilt altı yağ tutulumunun artması gibi bir kısırdöngü şeklinde birbiriyle ilişkili çok sayıda mekanizmayla bağlı bir hastalıktır. Selülit ağırlıklı olarak kadınların sorunu olmakla birlikte, kilo alan ve androjen hormon eksikliği veya yetmezliği olan erkeklerde de görülebilir. 

‘DOĞUMDAN SONRA SELÜLİTİN NEDENİ HORMONLARDAKİ DEĞİŞİKLİKLER’ 
Diyetisyen Dr. Ender Saraç:

Selülit, cilt altı yağ hücrelerinin büyüyerek, görünür hale gelmesidir. Yağ hücrelerinin sayısı 2 yaşından sonra artmaz ama yağ hücreleri 60 misline kadar büyüyebilir. Spor yapmama, kötü beslenme gibi nedenlerle yağ dokusu görünür hale gelir. Hiç doğum yapmamış bir kadında selülit olabileceği gibi doğum yapmış kadında olmayabilir de. Beslenme alışkanlıkları, yoğun alkol, şekerli gıda, kabızlık yapıcı gıdalar, kızartmalar, şarküteriler ve doğum kontrol hapları selüliti artırır. Artı selülit hormonal bir şeydir. Doğum yapıldığında hormonal değişiklikler ve kilo artışı gibi nedenlerle selülitte artış beklenebilir. Ama bugün doğum yapsa da düzenli masaj, egzersiz yapan, şarküteriden, aşırı kahveden, çok karbonhidrattan uzak duran bir kadında da selülit büyük ölçüde geriler. Erkeklerde cilt altı yağ dokusunun daha az olmasından dolayı selülit görülmüyordu ancak artık erkeklerde de görülmeye başlandı. Erkeklerdeki selülit göbek deliğiyle cinsel organlar arasında olduğu için gözükmüyor. 

‘HAMİLELİKTE ALINAN KİLOLAR VERİLİRSE SELÜLİT OLUŞMAZ’ 
Dermatolog Dr. Banu Serbes Kural:

Selülit oluşumu, temel olarak kadınlık hormonu olan östrojen hormonunun etkisiyle ortaya çıkan bir durum. Östrojen hormonu cinsiyetin fiziki özelliklerini de belirler. Ergenlikten itibaren göğsün belirlemesi, kalçanın yuvarlaklaşması gibi vücudun belli bölgelerinde yağ dokusunun toplanmasıyla kendini gösterir ve kadınsı yuvarlak hatlara sahip oluruz. Vücutta kalça, basen gibi bölgelerde yağ dokusu daha fazla oluyor. Genç kızlardan ileri yaştakilere kadar her yaştan kadında selülitin olması muhtemel bir durumdur. Günümüzde modern yaşamda hareketsizlik ve fastfood gıdalar da selülitte etkili oluyor. Hareketsizlik ve fast-food gıdalar, yağ dokusunun fazlalaşmasına neden olur. Selülit,yağ dokusunda sertleşme, aradaki çatı lifinden yağ dokusunun cilt altına doğru fıtıklaşması ortaya çıkıyor. Doğum yapmak selülit için tek başına belirleyici bir faktör değildir. Hamile kalınca kilo artışı oluyor. O kilolar atılmadığı takdirde sonrasında selülit olarak kendini gösterebilir. Eğer tümüyle eski kilosuna dönerse doğurmamış birine göre selülit riski daha fazla değildir. 

‘SÜREKLİ KİLO ALIP VERMEK DE VÜCUDU BOZUYOR!’
Estetik Cerrah Prof. Dr. Mustafa Tercan: 

Genç yaşlarda, fazla kilolu olan kişilerde de görülebilir. Kilo alıp vermeyle derinin elastikiyetinin bozulmasına bağlı ortaya çıkabilir. Deri altındaki yağ tabakası artıyor, deri üstündeki düzenli yapı bozuluyor. Hamilelikte hormonların kolaylaştırıcı rolü olabilir, aynı zamanda hamilelikte bilindiği gibi kilo alıp verme durumu da söz konusudur. Bazı hormonların cildin elastikiyeti üzerine etkileri söz konusu. Bu normalde doğumu kolaylaştırmaya yönelik bir hormonal değişikliktir. Aynı zamanda derideki kolojen ve elastiğin liflerinin olumlu ya da olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Her kadında olur diye kesin bir yargıda bulunmak yanlış olur. Günümüzde bilimsel olarak kanıtlanmış kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak kişiler kendilerini korumak için düzenli egzersiz yapmalı, ideal ya da ideale yakın bir kiloya sahip olmalılar. Hamileliği suçlamamak lazım. Hamile olmayanda da olur. 

‘HAMİLELİKTE ÖDEM OLDUĞU İÇİN DAHA FAZLA GÖRÜLÜR’ 
Dermatolog Gönül Ergenekon: 

Selülit her kadında görülebilir. Kadının deri altındaki yağ dokusunundan dolayı daha fazla görülebilir. Selülit kişinin yapısına, yaşa ve ırka göre değişir. İlla doğum yapan kadınlarda görülür diye bir şey yok. Yağ dokusunda bazı bölümler vardır. Bunlar dik olduğundan, biraz ödem ya da hormonal değişik veya kilo aldığında portakal kabuğu gibi pürüzlü görülür. Erkeklerde ise daha yataydır bu bölmeler. Yatay olduğu için bölmelerin çıkıntıları görünmüyor. Selülitte, kilo almak, hareketsizlik çok etkili. Egzersiz ve masaj ise bir nebze olsun önüne geçebilir. Eğer yapınızda varsa, yatkınsanız selülit zaten olur. Fazla kilo almamak, cimnastik yapmak ve bilinçli masajlar yapılması ile selülitin önüne geçilebilir. Hamilelikte vücutta ödem olduğu için selülit biraz daha fazla görülebilir ama illa hamilelik etkileyecek diye bir şey yok. Kimi doğum yapan kadınlarda selülit çok az olabilir. Selülit kilo aldıkça artar. Yüzde 100 tedavisi yok. 

16'LIKTA BİLE SELÜLİT VAR!
Kim Kardashian’ın 16 yaşındaki üvey kız kardeşi Kendall Jenner bile selülitten mustarip. Geçtiğimiz yıl mankenlik kariyerine başlayan ve şimdiden birçok markanın yüzü olan Jenner da selülit sorunuyla karşı karşıya. Henüz 16 yaşında olan Jenner, spora meraklı olmasına ve beslenmesine dikkat etmesine rağmen kalça ve basen bölgesindeki selülitlerden kurtulamıyor.

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
BİR YAKININIZ KANSERSE
YASAKLI 10 CÜMLE!
AİLE HEDEFİ: ORTAK MUTLULUK
ULTRASONDA BEBEĞİN GELİŞİMİ
İRİ Mİ YOKSA KÜÇÜK MÜ?
VÜCUDUMUZ NE DİYOR?
SİNYALLERİ TAKİP EDİN
FAZLA KİLOYA DİKKAT
8 YAŞINA KADAR PANİK YOK
DÜZ TABAN MI DEĞİL Mİ?
BU VE DİĞER YANLIŞLAR...
HER SAAT 203 GEBELİK
15 DAKİKADA BİR BEBEK ÖLÜMÜ
5
YENİDOĞAN SİZİ KORKUTMASIN

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
KENDİ KENDİNE MEME KO...
RADYASYONSUZ KANSER T...
MENOPOZ SONRASINA DİKKAT
MODA DİYE
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
FOTOĞRAFA DİKKATLİ BAKIN
EN İYİ YAZ KOKULARI
YETERİNCE ZENGİNSENİZ
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :