Okunma Sayısı: 8410
CANLI YORUMLAR

PATATESİN TAHTI TEHLİKEDE

Yerini muz alabilir

Uluslararası Tarımsal Araştırma İçin Danışma Grubu (CGIAR) araştırmacıları, gelişmekte olan bazı ülkelerde patatesin yerini muzun alabileceğini söylüyor.

 

Washington'da faaliyet gösteren kuruluş, dünya genelinde 13'ü az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki toplam 16 uluslararası tarımsal araştırma merkezi arasında eşgüdüm sağlıyor.

 

Hava sıcaklıkları arttıkça manyok ve az bilinen börülce bitkisi de tarımda giderek artan bir rol oynayabilir. Geleneksel ürünler iklim değişikliğiyle mücadele ederken, insanlar yeni ve daha farklı mönülere alışmak zorunda kalabilir.

 

Birleşmiş Milletler, dünya gıda güvenliği komitesinin talebi üzerine bir grup uzman, dünyanın en önemli 22 tarımsal ticari ürününü küresel iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğine dair senaryoları inceledi.

 

Muzlar çiçek açıyor


Uzmanlar, sağladıkları kalori bakımından dünyanın en büyük üç ürünü olan mısır, pirinç ve buğday gelişmekte olan pek çok ülkede azalacağını tahmin ediyor. Ayrıca görece serin iklimlerde yetişen patatesin de artan hava sıcakları ve dengesiz hava koşullarından olumsuz etkileneceğini öne sürüyorlar. 

 

Raporun yazarları bu değişikliklerin hâli hazırda patates yetiştiren bölgelerde dahi “belli başlı muz türlerinin yetiştirilmesi konusunda bir açılım sağlayabileceğini” öne sürüyor.

 

Raporu hazırlayanlardan Dr. Philip Thornton BBC’ye yaptığı açıklamada, muz türlerinin kısıtlayıcı özellikleri olsa da, belli konumlarda patates karşısında iyi bir seçenek olacağını anlatıyor. Thornton “Tam anlamıyla sihirli çözüm olmayabilir, ama sıcaklıklar arttıkça, muz, küçük çiftçinin deneyebileceği bir seçenek olabilir” diyor.

 

Raporda, buğday, protein ve kalori kaynağı olarak dünyanın en önemli bitkisi olarak tanımlanıyor. Ancak araştırmaya göre, pamuk, mısır ve soya fasulyesine verilen daha yüksek fiyatlar, gelişmekte olan ülkelerde buğdayı iklim değişikliğinin yarattığı baskıya karşı daha da zayıflatan topraklara iterek, zor bir gelecekle yüzleşmeye mahkum ediyor. Özellikle Güney Asya’da bir seçenek, bir dizi iklim baskısına dayanıklı olan manyok olabilir.

 

Fakat insanları yeni ürünlere ve beslenme şekillerine alıştırmak kolay mı?

 

Dünya çapında ileri gelen kuruluşlar arasındaki çalışmaları düzenleyen, İklim Değişikliği, Tarım ve Gıda Güvenliği (CCAFS) programının müdürü Bruce Campbell, BBC’ye gelecekte yaşanacak değişikliklerin, geçmişte de yaşanmış olduğunu belirtti ve ekledi:

 

“20 sene önce Afrika’nın belli bölgelerinde hiç pirinç tüketilmiyordu, şimdi tüketiliyor. İnsanlar fiyatlardan dolayı tercihini değiştiriyor. Bulması da, pişirmesi de daha kolay. Bu türden değişiklikler oluyor ve gelecekte de olacağını düşünüyorum.”

 

Protein baskı altında


Araştırmacıların endişelerinden biri, beslenmedeki protein ihtiyacının nasıl sağlanacağı. En yaygın kaynaklardan biri olan soya fasulyesi, hava sıcaklığı değişikliklerine karşı aşırı hassas. Bilimciler, Sahra Çölü'nün güneyinde kalan Afrika ülkelerinde “fakirin eti” olarak bilinen börülcenin, kuraklığa dayanıklı olduğuna ve daha ılıman iklimleri tercih ettiğine işaret ediyor. Bu özellikleri sayesinde soyaya iyi bir seçenek olabileceği düşünülüyor. Ayrıca börülcenin yaprakları da hayvan yemi olarak kullanılabilir. Nijerya ve Nijer dahil olmak üzere bazı ülkelerde, çiftçiler çoktan pamuk üretimini terkedip, börülce yetiştirmeye başladılar.

 

Rapor, hayvan proteini kaynaklarında da değişimler yaşanmasının olası olduğuna da işaret ediyor.

 

CCAFS Müdürü Bruce Campbell, “Kuraklıkla mücadele eden Güney Afrika’da, büyükbaş hayvancılıktan, küçükbaş hayvancılığa doğru bir yönelim var. Üretim konusunda sorun yaşadıklarını gören çiftçiler, değişime gerçekten istekli” diyor. Campbell’a göre değişim çılgın bir heves değil; “Gerçekten mümkün...”

Kaynak: BBCTürkçe

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
SÜT İHALESİ İPTAL
GEREKÇESİ NE?
YASA OYUNCAK DEĞİL
NE DİYORSA O OLACAK
MUŞ'TA 5.0'LIK DEPREM
CAN KAYBINDAN KORKULUYOR.
THY'DE 102 SEFER İPTAL
HANGİ UÇUŞLAR İPTAL?
KÜRTAJ YASAĞI, NÜFUS ARTIŞI
"BU TARTIŞMADAN KAYGILIYIM"
Her 10 kişiden 9'u
İLK AYDA SPORU BIRAKIYOR
ENFLASYONA KADIN ELİ
SEÇİLMİŞ 1014 EV KADINI
BU ÖNLEMLER RAHATLATACAK
İSTANBULLUNUN TRAFİK KRİZİ
SICAKTA BUNLARI YAPMAYIN
10 YANLIŞ HAREKET
ÖZEL OKUL MESELESİ
DEVLET TEŞVİK ETMELİ Mİ?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
EN SEVDİĞİNİZ GÜN HANGİSİ?
MERAL OKAY VEFAT ETTİ
"BOĞMACA"DA KOZA STRA...
BABANIZ, EŞİNİZ NE İS...
İLGİLİ VİDEOLAR
ELEKTRONİK KELEPÇE VE TEKNİK TAKİP
BEYOĞLU'MA DOKUNMA
GERZE'YE TERMİK SANTRAL PROTESTOSU
TAKİP-TACİZDE ŞİKAYET VE İHBAR
VÜCUT SÜSLEMESİNDE AŞIRILIK
ÇOCUKLAR BUNLARA BAYILACAK
ROBOT SEVGİLİLER
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :