Okunma Sayısı: 10428
CANLI YORUMLAR

GIDALARIN GÜVENİLİRLİĞİ

Mutfağınızda saklı!

Uzmanlar, sağlıklı bir bedenin düzenli ve sağlıklı beslenme ile kazanılabileceğini söylüyor. Peki sağlıklı beslenmeye özen gösterdiğimiz kadar, midemize giren gıdaların güvenilirliğine, hijyenine, tüketim süresine dikkat ediyor muyuz?

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün güvenli gıda hazırlığı ile ilgili yayınladığı 10 altın kuralı sizlerle paylaşıyoruz.

 

İşte güvenli gıda hazırlığı için 10 altın kuralı:

 

1.Gıda işlemi için güvenli gıda seçin
Sebze, meyve gibi gıdalar doğal hallerinde en iyi iken, diğerleri ancak, işlendiğinde güvenli olurlar. Örneğin; daima işlenmemiş süt yerine, pastörize edilmiş süt satın alın. Ve eğer seçim durumunda iseniz, taze veya şok dondurma işlemine tabii tutularak dondurulmuş tavuğu seçin. Alışveriş yaparken aklınızda tutmanız gereken, gıdaların işleme tabii tutulması ile güvenliğini arttırmanın yanı sıra raf ömrünü uzatmak amacıyla geliştirilmiştir. 



2.Gıdalarınızı tam olarak pişirin
Birçok gıda, en önemlileri olarak tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütler, patojen kaynaklı hastalıklarla kontamine olmaktadır. Mükemmel yapılan bir pişirme ile patojenler öldürülür. Ancak, gıdanın bütün kısımlarının en az 70°C dereceye ulaşması gerektiği unutulmamalıdır. Tavuğun pişirildiğinde bile kemik yanında halen pişmemiş kısım kalabilmektedir. Tamamen pişinceye kadar tekrar fırına konulur. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözünmelidir. 


3.Pişmiş gıdaları vakit geçirmeksizin hemen yiyin
Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman, mikroorganizmalar çoğalmaya başlar. Daha uzun süre beklemede risk daha da büyümektedir. Güvenli tüketim için pişmiş besinlerin ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmelidir. 



4.Pişirilmiş gıdaları dikkatlice depolayın
Gıdaları güvenli bir şekilde hazırlamayı veya kalıntıları değerlendirecekseniz;" Depolamada, 60 derece üzerinde sıcak ve de 10 derece altında soğuk ortamlarda depolayın." Şayet, bu gıdaları 4 veya 5 saatten fazla depolamayı planlıyorsanız, bu kural hayati önem taşımaktadır. Bebekler için depo edilmemiş gıdalar tercih edilir. 



5.Pişirilmiş gıdalar bütünüyle tekrar ısıtma girişimine tabii tutulur
Depolama sırasında oluşabilecek mikroorganizmalara karşı en iyi koruma şeklidir. (Uygun depolama mikrobiyel büyümeyi yavaşlatır. Ancak organizmaları öldürmez.) Bir kez daha yeniden ısıtma gıdaların bütün kısımlarının en az 700 dereceye ulaşması gerektiği anlamına gelmektedir. 



6.Pişirilmiş gıdalar ve çiğ gıdalar arasındaki teması önleyin
Güvenle pişirilmiş gıdalar, çiğ gıdalarla çok az bile olsa temas ettiğinde kontamine olabilir. Bu çapraz kontaminasyon ; çiğ tavuk etinin pişmiş gıdalar ile temas ettiği zamanki¸ durum gibi direkt olabilir. Aynı zamanda çokta çabuk olabilir. Örneğin; Çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası aynen yıkanmaksızın pişmiş tavuğun parçalanmasında kullanılmaz: Böyle yapmakla, mikrop üremesi ve pişirme öncesi mevcut olan hastalıklar için tüm potansiyel riskleri tekrardan oluşturabilir. 



7.Eller tekrar tekrar yıkanmalı
Gıdaların hazırlanışı işlemine başlanmadan önce ve her bir ara verme (kesinti) sonrası özellikle eğer bebek bezi değiştirmek durumundaysanız veya tuvalete girmişseniz, eller çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Balık, et, veya tavuk gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra diğer gıdaların işlemine başlamadan önce eller tekrar yıkanmalıdır. Ve eğer elleriniz üzerinde herhangi bir enfeksiyon varsa gıdayı hazırlamadan önce (bu enfeksiyonları) ellerinizi bandajlayarak veya sararak, durumdan emin olun. Köpekler, kuşlar ve özellikle kaplumbağalar gibi evcil hayvanların ellerinizden gıdaya geçebilecek zararlı patojenleri barındırabileceğini de unutmayın.



8.Tüm mutfak yüzeylerini dikkatli bir şekilde temiz tutun
Gıdalar çok kolaylıkla kontamine olduğundan, gıda hazırlanması için kullanılan her yüzey çok temiz tutulmalıdır. Her bir gıda kırıntısı, kalıntısı veya noktasını mikropların potansiyel bir kaynağı olarak düşünün. Bulaşıklarla ve kapkacaklarla temas eden kıyafetler her gün değiştirilmeli ve tekrar kullanım öncesi kaynatılmalıdır. Yerlerin temizlenmesi için ayrı kıyafetlerde sık yıkanmayı gerektirir. 



9.Gıdaları böcekler, kemirgen ve diğer hayvanlardan koruyun 
Hayvanlar, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan potajenle mikroorganizmaları taşırlar. Gıdaları, sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklamak sizin için en iyi korumadır. 



10.Saf su kullanın
Saf ve temiz su gıda hazırlanması için önemli olduğu gibi içme amacı için de çok önemlidir. Eğer su stokları hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, gıdayı ilave etmeden önce veya içmek için buz yapmadan önce, suları kaynatın. Özellikle bebek mamalarının hazırlanmasında kullanılan sular konusunda çok dikkatli olun. 

  • Ann Boyutu
    
İLGİLİ HABERLER
PİŞİKLE MÜCADELEDE
ANNE VE BABALAR NE YAPMALI
KİLO ÖMÜRDEN ALIYOR
BİR KİLO KAÇ YIL EDER?
DAHA AZ ACIKIN VE SUSAYIN
ORUÇ TUTANLAR DİKKAT
ANORMAL KANAMAYA DİKKAT
AKTUĞ ERTEKİN UYARIYOR
KLİMA VE GÖZ KURULUĞU
KONTROLÜ AKSATMAYIN
AYAKKABI SATIN ALIRKEN
DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
KABIZLIK KABUSUNUZ OLMASIN
ÖNLEMİNİZİ ALIN
BOL SU İÇMEK YETMEZ
YAZIN NASIL BESLENELİM?

Yorum Yaz

Yasal Uyarı:Bu iletişim platformunda yorum yazanların, bilgi ve düşünce paylaşanların veya herhangi bir kanaldan site veya ziyaretçileriyle iletişim kuranların görüş ve düşünceleri, site editörlerini, modaretörlerini ve site hazırlayıcılarını bağlamamaktadır. Bu görüş ve düşüncelerin sorumluluğu tamamen ilgili kişilere aittir. Sitemizde reklam unsuru içeren yorumlara ve yönlendirici linklere yer verilmemektedir. Yorumlarınızı yazarken lütfen bunu dikkate alınız. Aksi halde iletileriniz yayından kaldırılacaktır.

KATEGORİNİN HABERLERİ
SÖMESTR DÖNEMİNDE
4 ŞUBAT DÜNYA KANSER GÜNÜ
TATİLİNİZ ZEHİR OLMASIN
KRAMPLARA KARŞI MUZ, ...
İLGİLİ VİDEOLAR
BEBEĞİNİZ SİZE VE ETRAFINA DAİR NELERİ HİSSEDER?
BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNE YARDIMCI OLUN
12 - 24 AY ARASI BEBEKLERİN GELİŞİMİ NASIL OLMALI?
0 - 6 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUNLAR
2012-2013 SONBAHAR-KIŞ
GERÇEK Mİ OYUNCAK MI?
2013 BAROK DESENLERİN YILI
Adınız:
Soyadınız:
Email:
Sikayet & Öneri:
Talebinizi Seçiniz :